Megkötötték Libanonban az első polgári házasságot

Első ízben kötöttek polgári házasságot Libanonban, ahol a törvények ezt az intézményt felekezeti illetékességként kezelik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. április 26. MTI

Első ízben kötöttek polgári házasságot Libanonban, ahol a törvények ezt az intézményt felekezeti illetékességként kezelik.


Az ország hivatalos hírügynökségének jelentése szerint az első libanoni pár, aki polgári házasságot kötött, csütörtökön írta alá az erre vonatkozó szerződést.

Libanonban 18 különböző vallási közösség van, és a jogszabályok az ő illetékességükbe sorolják a házasságkötési, válási és örökösödési kérdéseket. A libanoni törvények csak az egyházi, felekezeti házasságkötést engedélyezik, bár a külföldön kötött polgári házasságot elismerik.

A jogi szabályozásról hosszú ideje vita folyik a politikai és társadalmi szervezetek között. Michel Szulejman elnök, aki a polgári házasságkötés engedélyezésének híve, csütörtökön Twitter-üzenetben köszöntötte az első párt, több más politikus és vallási vezető viszont bírálta az aktust.

A házaspár ügyvédje úgy vélte, a történtek legfőbb jelentősége abban áll, hogy “innen már nincs visszaút”, a mostani házasságkötést újabbak követhetik.