Megmutatod a gyerekeknek?

A televízió káros. Különösen a gyerkekre nincs jó hatással. A pszichológusok riadót fújnak, és igazuk van, hiszen lassan több generáció nő fel erőszakos, életkorának nem megfelelő filmeken, miközben a valódi, tartalmas szórakoztatás háttérbe szorul. Pedig tartalmas gyerekmesékben valaha nem volt hiány...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 19. czefernek.lena

Forrás: wikipédia

A televízió káros. Különösen a gyerkekre nincs jó hatással. A pszichológusok riadót fújnak, és igazuk van, hiszen lassan több generáció nő fel erőszakos, életkorának nem megfelelő filmeken, miközben a valódi, tartalmas szórakoztatás háttérbe szorul. Pedig tartalmas gyerekmesékben valaha nem volt hiány…


 

Gyermekkorunk legkedvesebb meséire talán még nem volt igaz, amitől ma minden gyerekpszichológus óv minket. Erőszakos tartalmak helyett aranyos és ügyes figurák hétköznapi történeteivel szórakoztattak bennünket a felnőttek, és nekünk eszünkbe sem jutott megkérdőjelezni az esti lefekvést, ha a Tévémaci is ilyen boldogan szunyókál.

Míg napjainkban egyre elképesztőbb és fantasztikusabb történetekkel próbálják lekötni a kicsiket, addig néhány évtizeddel ezelőtt elég volt egy kiszuperált teáscsész-házikó, néhány gyurmafigura vagy egy bájosan megrajzolt alak a gyerekek szórakoztatására. És még ma, harminc évvel a kedves mesék szavatossági idejének lejárta után is kellemes múltidézés alakul ki, ha valaki Mekk Eleket, Pom Pomot, vagy esetleg Jamie-t és az ő csodalámpáját említi. 

Alább látható a Családháló vállaltan szubjektív összeállítása gyerekkorunk kedvenc meséiből, amit még ma is örömmel megmutathatunk gyerkőceinknek!

Ami nélkül nem kezdődhetett el az este…

Az örökké zsémbelő házaspár, Kukori és Kotkoda kalandjai mindig hordoztak valami nagyon tanulságosat a lelkes kisközönség számára.

Cicamica és Böbe baba kedves kalandjai Bálint Ágnes 1979-es bábjátékában.

Nem csak Jamie, mi is izgalommal vártuk a Csodalámpás kalandok újabb és újabb epizódját!

Ez már egy későbbi Disney-klasszikus. Népszerűsége a 101 kiskutyáéval vetekszik a mai 20-as, 30-as generáció körében.

Süsü történetei olyannyira szívszorító és mulatságos darabok, hogy bármelyik szülő örömmel hallgatná újra csemetéjével a régi mesekazettákat.

A legkisebb ugrifüles egyszerűen annyira lüke és aranyos, hogy nem lehet nem szeretni.

Ki ne szeretné a szögletes csokoládét, meg a lyukas csokoládét vagy a kocka alakú édességet? Pom Pom és barátai, Gombóc Artúr, a Festéktüsszentő Hapcibenő, no meg Picúr örökre beírták magukat a szívünkbe és a gyerekmese-történelembe…

És amire még ma is jól esne elaludni…

Nektek mi volt a kedvenc mesefilmetek?