Megőrizni az étkezés örömét – Népmesebolt

Meg kell őrizni az étkezés örömét, tudatosan finomabbat, egészségesebbet kell fogyasztani akkor is, ha mindez drágának tűnik – vallja a közel egy éve működő Népmesebolt társtulajdonosa. Gács-Tóth Natália férjével közös ínyencboltjában a multipolcokról ismert olcsó, ám legtöbbször silány minőségű élelmiszerek helyett kínál alternatívát, magyar kistermelőktől.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 11. szabo.daniel

Meg kell őrizni az étkezés örömét, tudatosan finomabbat, egészségesebbet kell fogyasztani akkor is, ha mindez drágának tűnik – vallja a közel egy éve működő Népmesebolt társtulajdonosa. Gács-Tóth Natália férjével közös ínyencboltjában a multipolcokról ismert olcsó, ám legtöbbször silány minőségű élelmiszerek helyett kínál alternatívát, magyar kistermelőktől.


Az utóbbi években egyre inkább nő a tudatos vásárlók száma Magyarországon, és mi a férjemmel is próbáltunk áttérni a tudatos étkezésre. Ez azonban – meséli a boltban napi szinten dolgozó Gács-Tóth Natália – nem túl könnyű, hiszen ma már minden országban ugyanazokat a “nemzetközi termékeket” lehet kapni.

Mindezeknek fényében két éve érlelődött benne egy kis ínyencbolt gondolata, míg egy napon kész üzleti tervvel állt a férje elé. Ő rábólintott a dologra , mert szintén hiszi, hogy sok hozzájuk hasonló embernek igénye van az étkezés örömének megőrzésére, a tudatosabb, egészségesebb étkezésre, illetve a magyar termelők, családi vállalkozások támogatására.

Számításuk eddig igazolódni látszik. Noha áraik természetesen nem lehetnek versenyképesek a nagy láncokéival, nem is ebben a szegmensben próbálnak meg jobbak lenni. „Engem anyukám mindig arra tanított, hogy olcsó húsnak híg a leve – az évek engem is megtanítottak erre az ősi bölcsességre. Csodálom, hogy ma nem látják be ezt sokan még akkor sem, amikor a „túl olcsó” termék a kukában végzi, mert ehetetlen, használhatatlan.”

A termékek ebben a boltban nem olcsók. Valóban van egy réteg – jegyzi meg a tulajdonos – amely sajnos nem engedheti meg magának, hogy napi szinten itt vásároljon. Ugyanakkor a vékonyabb pénztárcájú vásárlókat is igyekeznek meggyőzni arról, hogy vásároljanak inkább kevesebb, de jobb minőségű élelmiszert, akár havonta csak egyszer-egyszer.

Az árak leszorítására nem nagyon van lehetőség. Ahhoz, hogy a minőség megmaradjon, magas áron kell átvenni a termelőktől, más esetben mindez a minőség rovására megy.

Kérdésünkre Gács-Tóth Natália kifejti, beszállítóik között nincs olyan termelő, aki multiknak is dolgozik, mert az a tapasztalatuk, hogy aki abban a szegmensben életképes, az már kompromisszumot kötött, és engedett a kiváló minőségből. A Népmeseboltban nem engednek sem az árból, sem a minőségből. Minden termelőjükkel személyes kapcsolatot tartanak, ami bizalmi viszonyt eredményez. „Az egyik sajátossága üzletünknek ez a bizalmi viszony. Én elhiszem a termelőmnek, hogy ő nem permetezte a gyümölcsöt, mert ismerem, a vásárlóm pedig jó esetben el is hiszi ezt, mert tudja, hogy én ismerem a termelőmet és a termékemet. Hát nem sok helyen van Budapesten ilyen…”- mondja.

A minőségi kritériumoknak persze árnyoldalai is vannak: a kis raktárkészlet miatt erősen szezonálisak a termékek, ami azt jelenti, ha vége a sütőtök vagy cukkini szezonnak, elfogy a meggy, akkor nincs több ezekből készült termék. A nagyvállalatok megtehetik, hogy a világ minden tájáról vásárolnak, így minden kapható állandóan, hátrány azonban, hogy a nagyvállalatok fagyasztott vagy konzerv gyümölcsöket is használnak, vagy épp tartósítószerrel tartósítanak.

A kínált termékpaletta napról napra változik, bővítést természetesen terveznek, a héten például két új termelő is hoz terméket: karamellkrém és szaloncukor témában tárgyalnak. Régóta esedékesek a különböző olajok is. Eredetileg szerettek volna csemegepultot is, hogy tudjanak szalámit, sonkát, sajtot szeletben adni, kóstoltatni, sőt egy kis könyöklős szendvicsező is tervbe van véve, de ezek egyelőre – tőke és engedélyek hiányában – még váratnak magukra.

Ízelítő a bolt kínálatából: szarvas sonka, kökény lekvár, füstölt só, chilis csokoládékrém, bio kecske parmezán, aszalt szilva fahéjas étcsokoládéba mártva, tormás-köményes céklakrém, őszibarackos homoktövislé, libaszalámi, fehérrumos gesztenyelekvár, szárított rókagomba, feketeribiszke szörp, nyírfacukros gyümölcssavanyúság, naspolyalekvár, galagonyaméz, aszalt szilvás körte chutney, gyömbéres-meggyes fehércsokoládé, nyírfacukros levendulás szilvalekvár…

Népmese Magyar Ínyencbolt
1075 Budapest, Madách Imre út 5.
Tel.: +36 1 266 0494
http://www.facebook.com/NepmeseMagyarInyencbolt