Mekkora az esély, hogy Vilmos és Kate ikreket vár?

Amióta a várandós Kate hercegnőt vészes terhességi hányással kórházba szállították, világszerte megindultak a találgatások arról, hogy Vilmosék esetleg ikreket várnak. S hogy minderre mennyi az esély?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 17. czefernek.lena

Amióta a várandós Kate hercegnőt vészes terhességi hányással kórházba szállították, világszerte megindultak a találgatások arról, hogy Vilmosék esetleg ikreket várnak. S hogy minderre mennyi az esély?


A fogadóirodák szinte azonnal reagáltak a hírre: azt kezdték latolgatni, vajon mennyi az esély rá, hogy a hercegi pár egyszerre nem egy, hanem mindjárt két utóddal látja el a dinasztiát. Ami eddig csupán 50 az egyhez fogadási esélynek tűnt, a bukmékerek szemében most nagyobb valószínűséggel bír, s így csupán 10 az egyhez fizet. Azért is kellett csökkenteni a tétre fizetendő összeget, mert egyre több fogadás érkezett a dupla szülés mellett – nyilatkozta Jessica Bridge szóvivő a fogadóirodák részéről. A fogadások megszaporodása pedig nem ok nélküli, ugyanis a hercegné állapota és az ikerterhességre való esély valóban összefügghet egymással. De hogyan?

Az ikerterhességek aránya

Először is ott vannak a statisztikai adatok, amelyek azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban a terhességek mintegy 1,5 százaléka ikerterhesség. Egy másik tényező, amely szintén növeli az ikerszülések arányát, ha a pár lombikprogramban vett részt, bár egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy Kate átesett volna ilyen kezelésen. Ha ezt kizárjuk, akkor az ikerterhességre való esély 1,34 százalékra esik.

De mi is a helyzet a vészes terhességi hányással?

Hogy miért jelezheti előre a hyperemesis gravidarum a hercegi pár kettős örömét? “Meglehetősen alacsony, 1 százalék körüli azoknak az anyáknak az aránya, akik a reggeli rosszullét eme, akkut formájával küzdenek” – mondta Dr. Yan Wong evolúciós biológus a BBC-nek adott nyilatkozatában. Ezért aztán meglehetősen kevés kutatási anyag áll a rendelkezésre a jelenséggel kapcsolatban, de az északi országokban már komolyabb adatgyűjtés is volt a témában. A Norvégiában, Svédországban és Dániában végzett felmérések azt mutatják, hogy a vészes terhességi hányás 50-100 százalékra növeli az ikerterhesség esélyét. Ez a királyi pár esetében azt jelenti, hogy a már említett, 1.34 százalékos esély megemelkedik 2.5 százalékra, ami még mindig meglehetősen alacsony – állítja Wong.

A kislány valószínűbb

Ugyanakkor arra is lehet következtetni a betegségből, hogy a hercegné kislányt hord a szíve alatt. A biológus szerint ugyanis az Egyesült Királyságban valamivel több fiú születik, mint lány, de a skandináv statisztikák szerint a kóros terhességi rosszullét a lánymagzatoknál gyakoribb. Annak ellenére, hogy egyelőre keveset tudni a hyperemesis gravidarum okairól, annyi azért bizonyos, hogy a hCG hormon átlagnál magasabb szintjével van összefüggésben.

Érdemes a családfát is figyelembe venni

Mivel ikrek tekintetében a családtörténet is értékes információkat hordozhat, Robert Lacey királyi történész kielemezte a téma vonatkozásában mind Vilmos, mind Kate családfáját. “Vilmos nagybátyja, Charles Spencer egypetéjű ikerlányokkal büszkélkedhet, míg nagyapja, Lord Fermoy is rendelkezik egy ikertestvérrel” – mondja a kutató. “Ehhez jön, hogy Kate apai nagyanyjának is volt egy ikertestvére, és Kate apjának, Michaelnek is volt két iker-nagynénje.

Akkor most mennyi az annyi?

Ez csupán némi hajlamot jelöl az ikerterhességre: Wong szerint vannak arra vonatkozó adatok, hogy a közeli rokonoknál született, kétpetéjű ikrek jelezhetnek családi halmozódást, de ezeket legtöbbször az anyai ágon kutatták. Arról viszont a királyi család nem ad felvilágosítást, hogy a hercegnő távoli rokonainál mi is a helyzet. A biológus úgy véli, az egypetéjű ikrek jelenléte nem utal genetikai hajlamra, vagyis a Vilmos családjában előforduló ikerjelenségek még nem jelentenek semmit. A tudós arra is rámutat, hogy rengeteg megtévesztő információ kering az interneten az ikerterhességekkel kacsolatban, például hogy előidézője egyetlen gén jelenléte.

Wong rámutat: nem létezik olyan gén, amely egyedülálló módon befolyásolja az ikrek létrejöttét. Az ezzel kapcsolatos kutatások sokkal inkább azt mutatják, hogy számos, a férfi és a nő részértől örökölt tényező együttállása okozhatja a jelenséget. De hogy mik ezek, azt nagyon nehéz egyértelműen leírni. Ezért aztán a hercegnő vészes rosszullétei csupán nagyon kis százalékkal növelték meg a királyi pár esélyét az ikerterhességre. A kutató szerint erre nem érdemes fogadást alapozni.