Miért olyan csúnyák a babák a középkori festményeken?

Miért olyan rondák a középkori festményeken szereplő gyermekek? Ezeken a képeken kedves babaarcok helyett öreges férfiarcokat láthatunk. Vajon szándékos, és ha igen, akkor mi lehet az oka? Válasz az M5tv.hu Különóra rovatában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
múzeum
2017. július 25. M5tv.hu

A középkor nagyjából Kr. u. 400-tól kezdődött, és egészen az 1400-as évekig tartott, ekkor vette kezdetét a reneszánsz. Ekkor számos, mai szemmel nézve furcsa szokás és elképzelés megjelent, gondoljunk csak a boszorkányüldözésekre, az inkvizícióra vagy a kegyetlen kínzókamrákra. Vagy éppen a gyerekekre, őket ugyanis a középkorban például gyakran középkorú férfiakra jellemző arcberendezéssel ábrázolták a festményeken és egyéb műalkotásokon.

A legtöbb csúnya kisbabát a Krisztust és Máriát ábrázoló festményeken látni, de előfordulnak nemesekről készült képeken is. Nem arról van szó, hogy akkoriban rosszul rajzoltak a művészek, vagy ennyire csúnyák lettek volna a kisgyerekek, okkal történt mindez. A középkori festőkre ugyanis nagy hatással volt a homunculus gondolata, ez latinul azt jelenti, hogy kis ember. A középkori filozófusok úgy tartották, hogy Jézus Krisztus tökéletes formában született meg, vagyis a felnőtt Jézus külső és belső jegyei már a kis Jézuson is jelen voltak.

A cikk ITT folytatódik.