Miért volt jó ötlet a gyerekekkel elköltözni Budapestről?

Természetesen a magam által feldobott labdát lazán lecsaphatnám, mondván, azért mert már a fővárost körülvevő agglomerációban is jobb a levegő, mint az ország legnagyobb városában! De ez nem igaz. Nem így igaz, hiszen mióta „vidékiek” lettünk, sok dologról derült ki, hogy jól jártunk így.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2017. július 28. Paulik András

Lássuk ezeket:

 1. Egészen más kapcsolatba kerültek a gyerekeink (is) a természettel, mint a betondzsungelben. Így talán lesz esélyünk úgy felnevelni őket, hogy ne csak környezetismeret könyvben lássanak füvet és madarakat. És ebbe az is belefér, hogy ha a kertben halott cinkét találunk, akkor azt megsiratják a gyerekek és együtt „eltemetjük”. Sok mindent megtapasztalhatunk, amit korábban nem.
 2. Sokkal emberibbek és emberközelibbek az ünnepek – amilyenek évszázadokkal ezelőtt lehettek. A húsvét, a karácsony kézzelfoghatóbb. Budapesten eszünkbe nem jutott volna elmenni egy kerületi kultúrházba, hogy ott kerüljünk adventi hangulatba. Most a helyi tájházba lemenni és részt venni a gyerekekkel a kántáláson egészen hétköznapi dolog. Ott összefutni az ismerős óvó nénivel vagy a szomszédokkal – nem rendkívüli.
 3. Egyszerűbb a helyi közösség részének érezni magadat, ha nem egy milliós város része, hanem egy emberléptékű település szerves része vagy! Még a helyi információs kiadványok (levélszekrénybe bedobott helyi újság) is érdekelnek – és nem kapásból a kukába dobod, mint egy emeletes ház 6. emeletén.
 4. Ráébredsz, hogy szelektíven hulladékot gyűjteni nem nyűg, hanem a tőled két lépésre lévő fákat és növényeket óvja! És az egyik legjobb érzés – hogy ha komposztálsz is a kertedben – hogy amikor hetente elviszik a kukások a szemetet azzal szembesülsz időnként, hogy tulajdonképpen nem gyűlt össze egy zsák szemét sem, amit kitehetnél a házad elé!
 5. Nem csak egy ütős sci-fi tud lesokkolni, hanem az is, amikor korán reggel indulsz el otthonról és azt veszed észre, hogy olyan iszonyatosan sok madár csivitel körülötted a fákon, hogy az valami elképesztően csodálatos!
 6. Közelebb tudsz kerülni sok-sok emberhez és családhoz! Megszokod, hogy teljesen okés, ha egy ovis anyuka vagy a gyereked iskolatársad apukája megkér, hogy hozd már el az ő csemetéjét is a „kolhozból” és majd este hozzátok megy érte. És ez oda-vissza tud működni! És minden különösebb ok nélkül futnak a délutáni meghívások a gyerekek között – nem kell ehhez születésnap vagy zsúr.
 7. Biológiai élmény! Új izomcsoportokat tudsz felfedezni magadon amikor hosszan lapátolod a havat a házad elől vagy kiásod csatorna csövét a kertedben.
 8. Néhány hét alatt hozzá lehet szokni, hogy este csend van és maximum egy-egy kutya ugatására alszol el és nem az autók hangjára.
 9. Ha bepörögnek a gyerekek, akkor van hová „kizavarni” őket, mondván, hogy menjenek ki köröket futni a kertbe vagy hangyákat „gyilkolni”.
 10. Vidéki lévén tudtok a kertben ásás közben a gyerekekkel giliszta versenyt (kié a leghosszabb giliszta?) rendezni!
 11. Átugrani a szomszéd településre, mert ott jobb a piac – nem kunszt.