Mikulás kisokos!

Miért piros a Mikulás kabátja? Miért ő lett az ünnepnap főszereplője? És ki volt egyáltalán a Mikulás? A Családháló összegyűjtötte a legérdekesebb információkat, hogy a záporozó gyerekkérdéseknek a szülők meg tudjanak felelni. A Mikulás, betűkben, számokban, képekben és videóban!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 05. bencze.aron

Miért piros a Mikulás kabátja? Miért ő lett az ünnepnap főszereplője? És ki volt egyáltalán a Mikulás? A Családháló összegyűjtötte a legérdekesebb információkat, hogy a záporozó gyerekkérdéseknek a szülők meg tudjanak felelni. A Mikulás, betűkben, számokban, képekben és videóban!


Szent Miklós eredeti legendája

Krisztus után 245-ben Kis-Ázsiában, Patara városában született, egy gazdag család gyermekeként. Már gyermekkorában is történtek vele csodák. Alig kezdte el iskoláit, mikor Patara városában nagy járvány tört ki, és mint kisgyermek, árvaságra jutott…

Szent Miklós a hajózók védőszentje

Patara városában a kolostori életet során, a tanulás és sportoláson kívül más teendője nem volt. Így a mintegy 180 cm magasságú fiatalember, aki napi több órát töltött tornával, egy szikár minden erőpróbát kibíró alkat lett…

Szent Miklós püspökké választása

Myra városa (Demre), abban az időben Anatólia fővárosa. Az egész földrész eredetileg a kalózok mekkája volt. Az összerabolt kincsek, jó gazdasági alapokat teremtettek az utókornak is. mediterrán éghajlata kedvezett valamennyi déligyümölcsnek, kertészeteknek…

Szent Miklós csodái

Miklós püspök, amellett hogy egyházi vezetője volt a népnek, a szüleitől örökölt jó üzleti érzékkel is rendelkezett. Legenda költők ezt használták ki és misztifikálták történeteit…

Piros palást – a divatdiktátor

A korai ábrázolások ősz szakállú, hosszú lila köpenyt viselő öregúrként festik le a Mikulást. És a télapó alakja így is nézett ki a ’30 as évek elejéig. Ekkor alkotta meg a máig is „divatos” Télapó figuráját Habbon Sundblom, mégpedig a The Coca-cola Company számára. Alkotása először a Saturday Evening Post hirdetésében jelent meg.

Ezután a művész különféle élethelyzetekben ábrázolta a Coca-cola Mikulást, így több mint 40 mikulásfestmény született a következő harminchárom évben. Sundblom modelljéül egy barátja Lou Prentice szolgált. Prentice halála után saját magáról mintázta a Mikulást. Ez az amerikai típusú Mikulás – aki pirospozsgás, pocakos, mosolygós és prémmel díszített kabátot, valamint csizmát visel, ruhája is a Coca-Cola domináns termékcsomagolása miatt változott a tradicionális lila püspöki kabátról pirosra – csak az ötvenes években terjedt el igazán, de azóta szinte az egész világon így ábrázolják.

December 5. – kettős évforduló

– Magyarországon csaknem 170 éve jár a gyerekekhez a Mikulás.

– Az igazi Télapó szakállának szabványmérete van: az álla hegyétől mérve 30 centiméternek kell lennie.

– A Mikulás a világon 378 millió gyermeknek visz ajándékot. Ebben nincsenek benne a hindu, mohamedán, és buddhista csemeték. Ehhez 117 millió kilométert kell megtennie egyetlen éjszaka alatt, ez azt jelenti, hogy legalább 244 ezer kilométer/secundum sebességgel száguld keresztül a világon.

– December 5. nem csak szent Miklós születésnapja. 1901. december 5-én, született az az ember is, aki alkotásaival lenyűgözte a gyerekeket, és szintén mindmáig meghatározó életükben: Walt Disney.

Mikulás-számok
Íme, néhány érdekes és mókás adat a Mikulásról:
8 rénszarvas húzza a Mikulás szánkóját.
66 fok 33 perc az az északi földrajzi szélesség, ahol a Mikulás lakik.
50 millió példányban talált vásárlóra minden idők legkelendőbb karácsonyi dala, Bing Crosby White Christmas című kislemeze.
18 millió 900 ezer találatot ad a Google a „Santa Claus” keresésre, és közel 3 milliót a „Mikulás”, illetve a „Télapó” változatra együtt.
1939-ben született meg Rudolf, a piros orrú rénszarvas története.
2425 ez Nagykarácsony irányítószáma, ide kell küldeni a magyar Mikulásnak szánt leveleket.

Hogyan ünneplik a Mikulást más országokban?

Mikulás Ausztráliában
A Mikulás Ausztráliában kengurun érkezik, “szánját” nyolc fehér kenguru húzza.

Mikulás Írországban
Írországban a gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy a Mikulás se maradjon éhen, az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak a számára.

Mikulás Spanyolországban
Itt az erkélyen át bemászó Mikulás hozza az ajándékot. Január 6-án pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.

Mikulás Japánban
Egy buddhista szerzetes Hotei-osho a Japán Mikulás figura. Minden házba visz ajándékot, hátul is van szeme, ezért a gyermekek kifogástalanul viselkednek, ha a közelben van.

Mikulás Angliában
A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni.

Mikulás Ukrajnában
A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van Hópehely leány is, aki ezüstkék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Mikulás Lettországban
A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek!

A szórakozott Mikulás
Lelkes Miklós meséje

Ez a Mikulás a világvégi erdőben éldegélt egy nagy kamrás, kicsi házacskában. A nagy kamrára ugyancsak szüksége volt: ott tartotta a gyerekeknek szánt ajándékokat. A sok mindenféle között cintányérozó bohócot, játék babákat, kisautót, nagyautót, zakatoló mozdonyt, a szomszédok bosszantására is alkalmas trombitát lehetett látni, de ez utóbbit mindig olyan gyerek kapta, aki a hangos trombitaszóval nem zavarta a szomszédokat, mert jól tudta a Mikulás, hogy rossz szomszédság török átok.

A mesét teljes egészében ide kattintva tudjátok elolvasni.

Várjuk a mikulást! 

Jó mikulás bácsit, jaj, de nagyon várom!
Nemsokára eljön csilingelő szánon.
Almával, dióval teli van a zsákja,
Bőven mér belőle minden topánkába.
Kis cipőmet kitisztítom fényesre,
Kiteszem az ablakomba ma este.
Ha erre jár a Mikulás, meglátja,
Tudom, benyúl jó mélyre a zsákjába!
Nincs ott híja a diónak, fügének.
Színig tölti mind a két kis cipőmet.
Azt hiszem, hogy virgácsot most nem kapok:
A Mikulás tudja ám, hogy jó kislány vagyok!

 

Mikulás vagy Télapó?

Széles körben elterjedt nézet, hogy az ünnep hagyományos elnevezése Mikulás-nap, míg a Télapó kommunista szóalkotás, ez azonban tévhit. A Miklós-napi ajándékosztás szokása és a Mikulás kifejezés ugyanis a 19. század legvégén szláv közvetítéssel nyugatról érkezett Magyarországra (ezért használjuk a Miklós név szlovák változatát), vagyis mindössze pár évtizeddel idősebb, mint a Télapó szó, amely a 20. század első harmadában keletkezhetett, és a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként. A kommunista diktatúra erőszakosan előtérbe tolta ugyan a Télapó kifejezést (ahogy a karácsony ellenében a fenyőünnepet), hogy megfosszák december 6-át vallásos jellegétől, azonban csak a Rákosi-rendszerben volt kötelező a használata. Azóta a Télapó és a Mikulás gyakorlatilag szinonima.