Milyen is valójában Dominique Strauss-Kahn?

Érdekes módon az áll azt jelzi, hogy DSK-t ultramagas erkölcsi értékrend jellemzi, ami gyakran el is hangzik vele kapcsolatban, de kizárólag politikai eszméit illetően...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 10. Paulik András

A francia politikai elit neves tagja, a Francia Szocialista Párt tagja, a Nemzetközi Pénzügyi Alap volt igazgatója, közgazdász, jogász, ex-pénzügyminiszter. Ezek csupán a Dominique Strauss-Kahn (DSK) karrierjéhez kapcsolódó fogalmak. Van azonban egy sor másféle, személyiségét illető jelző, amelyek akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor ez év májusában szexuális bűncselekmény és nemi erőszak kísérletének vádjával tartóztatták le a népszerű politikust, gazdasági szakembert. Noha a vádakat három hónappal később ejtették, Strauss-Kahn élete és tulajdonságai mindennapos téma a médiában.


A “Fekete Hétfő” (május 16, Strauss-Kahn letartóztatásának napja) és a “Szent Péntek” (augusztus 23, DSK felmentésének dátuma) közötti időszakban barátok, munkatársak és üzletfelek gyűltek össze, hogy egyfajta pszichológiai profilt állítsanak össze Strauss-Kahnról, amelyben egy kirakójátékhoz hasonlóan illesztgették egymáshoz a magát kaméleonnak tituláló politikus személyiségének általuk ismert darabjait. A jelenleg harmadik házasságában élő “karizmatikus sármőrről” közeli ismerősei igen színes, sokszor ellentmondásos képet festettek. Éppúgy elmondták róla, hogy “úgy játszik az emberekkel, mintha azok sakkfigurák volnának”, mint azt, hogy “túl lusta ahhoz, hogy bárkit is kényszerítsen bármire.” Személyiségébe egyszerre fér bele az, hogy “generációja legokosabb tagja”, és az is, hogy “ő maga Darth Vader”. Egyesek “meggyőző személyiségnek” tartják, akinek az “egyetlen valódi gondja a nőkkel való kapcsolata, akikkel túl rámenős, és viselkedése sokszor a zaklatás határát súrolja” és “annyi afférja van egy hónapban, mint másnak egész élete alatt”, mások azonban úgy látják, hogy DSK “a konfliktus legkisebb jelére elmenekül bárhonnan”. Egyben azonban mindenki egyetértett: Dominique Strauss-Kahn számára mindennél fontosabb a saját szabadsága.

Nézzük meg, mit árul el ennek az ellentmondásokkal teli embernek az arca.

Homloka alapján Strauss-Kahn gondolkodó, tervező, filozófus, aki nagy intellektussal bír és nagy dolgokban gondolkodik. Széleskörű tudással rendelkezik, szívesen segít másoknak és mondja meg a véleményét, ad tanácsot. A vonás veszélye, hogy Strauss-Kahn kevés ideig fókuszál egy adott témára, vagy nem elég intenzíven, ami következetlenséghez vezethet, különösen szenvedély és szexuális viselkedés terén. Jellemző rá a szabályok figyelmen kívül hagyására, és  kevésbé érdekli más emberek véleménye, és amit akar, azt általában meg is valósítja.

Szemöldökei alapján Strauss-Kahn emlékezetes benyomást tud kelteni. Gyakran és könnyen lesz ingerült, vagy frusztrált. Dominanciára törő. Átgondolja a dolgokat, mielőtt döntene. Erős meggyőződések jellemzik, Szkeptikus, nem hisz el mindent, amiről hall, ha azonban egyszer meghozza a döntést, többé már nem lehet eltántorítani.  Szeret segíteni, de úgy, hogy megmutatja, pontosan hogyan kell csinálni azt, amiben segít. Nagyon ambíciózus. Mind önmagával, mind másokkal kapcsolatban magas elvárások jellemzik. Nagyon független személyiség. Ha lehet, mindent maga szeretne csinálni, nehezen kér segítséget. Nincs sok  igazi barátja, mert nincs plusz energiája arra, hogy törődjön a kapcsolataival. Nem kér segítséget és nehezen fogad el bármit, mert ezáltal mások lekötelezettjévé válna. Magabiztosnak mutatja magát, belül azonban önkritikus, analizáló és bizonytalan. Olyan munkakör betöltésére alkalmas a leginkább, ahol független lehet.

Szeme alapján Strauss-Kahn cselekvésorientált, szeret rögtön nekifogni a dolgoknak. A két teljesen asszimetrikus szemhéj olyan embert mutat, aki, noha nemszándékosan kegyetlen valakivel, nagyon kemény is tud lenni. Strauss-Kahn képes azért harcolni, amit saját maga számára a legjobbnak tart. Nagyon megválogatja mondandóját, és ha dühös, szavai komoly sérüléseket okozhatnak. A kilátszódó alsó szemfehérje oka lehet túlzott nyomás és túl sok munka, depresszió, fáradtság, túlzott aktivitás, hiperaktív idegrendszer, nagyon nagy stressz, vagy komoly betegség. Emiatt Strauss-Kahn mindent magára vesz, rendkívül reaktív érzelmileg, extrém esetekben erőszakos is lehet.

Orra alapján DSK-t nagy hatalomvágy, erős vezetői képesség jellemzi, és ismét előjön a függetlenség fontossága. Szerencsés az anyagiakkal kapcsolatban. Szeret az élet kellemes oldalát hangsúlyozó tevékenységeket művelni, de időnként elveszhet az érzéki dolgokban.

Szája alapján, amely vékony vonallá préselődött össze, Strauss-Kahn igyekszik kontroll alatt tartani érzéseit, és ez nagy erőfeszítésébe kerül. Az ilyen embereknek sokszor sokkal erősebb a szexuális vágya, mint azoknak, akiknek teltebbek az ajkaik, mivel állandóan kontrollálják magukat és csak a szexuális együttlétek során engedhetik el magukat.

Álla alapján Strauss-Kahn erős akaratú, ambíciózus. Érdekes módon az áll azt jelzi, hogy DSK-t ultramagas erkölcsi értékrend jellemzi, ami gyakran el is hangzik vele kapcsolatban, de kizárólag politikai eszméit illetően… Strauss-Kahn számára rendkívül fontos, hogy életét saját elgondolásai, szabályai szerint élje. Mottója ugyanis az, hogy “egy kis intelligenciával bármiből ki lehet mászni!”

A cikk írójának, a családháló.hu szakértőjének kérdésekre adott válaszait és elérhetőségét itt találja.