Minden, ami gyerekszem-száj ingere

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 06. bencze.aron

Koncertek, játszóházak, kézműves foglalkozások, minden, ami gyerekszem-száj ingere, megtalálható a tizedik éve megrendezett Telekom Gyerek Szigeten. Mint minden évben, az idén is magas színvonalú „játszóteret” sikerült kialakítaniuk.


Legegyszerűbben a Szentendre felé közlekedő HÉV-vel lehet megközelíteni a mini fesztivált, aminek ismét a Hajógyári sziget nagyrétje adt otthont. Belépéskor egyből az információs sátor vár minket, ahol egy programfüzetet, és egy névjegykártya matricát kérhetünk. Ez azért nagyon hasznos, mert a matricára ráírhatjuk gyermekünk nevét, és telefonszámunkat, így ha véletlenül elkallódna csemeténk, és egy másik szülő megtalálta, fel tud hívni minket. Ezzel a sátorral szemben lehetőségünk van leadni a használt, de még jó állapotú játékokat, a nehézsorsú gyerekek számára. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, mert így a kicsiknek is megtaníthatjuk, hogyan segítsenek másokon. Beljebb haladva a nagyrét felé, egyből kalandparkok, kézműves sátrak csalogatnak minket, így nehéz eldönteni, hogy először körbenézzünk, vagy egyből beüljünk egy sátorba.

Több márka, legyen az túró rudi, üdítő, vagy a névadó kommunikációs cég, igyekezett olyan környezetet létrehozni, ahol akár órákat is el lehet tölteni a különböző feladatok megoldásával. Természetesen a részvételért jutalom jár. Az ilyen céges sátraknál kipróbálhatjuk az adott márkára jellemző dolgokat, így például a Pöttyös bázisán fejhetünk egy műtehenet, majd a túró rudi elkészítésének folyamatát is kipróbálhatjuk. A Magyar Telekom Telebolygó kalandparkjában a játékok mellett a környezetvédelem és az energiatakarékosság is kiemelt szerepet kap.

 

A fogyatékkal élők is tájékoztatással, illetve nehézségeikre figyelemfelhívó érdekes feladatokkal várják a kilátogatókat. Egy-egy ilyen helyszínen kipróbálhatjuk milyen egy látássérült, vagy egy tolókocsival közlekedő ember helyében lenni. Minden gyerekfesztivál elmaradhatatlan része, az állatsimogató is helyet kapott a szigeten. Lehetőség van megcsodálni a kisbirkákat, a kisborjút, és kutyákkal is játszhatunk.

A nagy kalandparkok mellett megtalálhatóak olyan sátrak is, amikben nem csak a gyerek, hanem a szülők is tájékoztatást kaphatnak játék közben, ilyenek például a környezetvédelemmel, a különböző fogyatékossággal foglalkozók. Több ingyenes légvár is felépült a szigeten, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A sok játék közben különböző kulturális programok várják az érdeklődőket. Bábszínház, különböző zenekarok, Ki Mit Tud? csalogatja a hétvégén kilátogatókat. Akinek nem elég a sok ingyenes szórakozás, az 500 Ft-ért kipróbálhatja a hullámvasutat, vagy felülhet egy körre a kisvasútra, esetleg dodzsemezhet is egy jót. A festeni vágyók a pólófestésben is ügyeskedhetnek 1200 forintért.

 

Ha megéheztünk a sok játék közben, étkezésre is van lehetőség. Az árak kicsit olcsóbbak, mint más fesztiválokon megszokott, bár így is mélyen a pénztárcába kell nyúlnia annak, aki a büféket választja. Egy sima lángos 400 Ft, a kemencés lángos már 700. Kürtöskalácsot 600 Ft-ért, hamburgert, vagy egy gyrost még drágábbért kaphatunk. Ugyanakkor a fagyit már elviselhető áron szerezhettük be, egy gombócot 150 Ft-ért. Ez egy ilyen szabadtéri fesztiválnál ez meglepően olcsó, de nem baj, maradjon is így!

Vehetünk külön gyümölcsöket is, ezzel frissítve magunkat egy meleg délutánon. Ha a gyümölcsökből nyert vitaminok nem lennének elegendőek, a Dr. Lenkei Vitaminokat is kipróbálhatjuk, és tájékoztatást kaphatunk az egészséges életmódról. Megtalálható még a szigeten többek között pingpongasztal, csocsó, falmászó pálya is. Ha mindent ki szeretnénk próbálni, biztos, hogy egy nap nem lesz elég!

A felnőtteknek véradási lehetőség is van, így támogathatják a rászorulókat. A közbiztonságot személy- és vagyonőrök garantálják, pelenkázásra, és etetésre is van külön sátor. Összességében nézve ez egy nagyon jó rendezvénysorozat, a szórakozás és a jókedv garantált. Meg lehet érteni a gyerekeket, ha a nap végén szomorkásan hagyják el a szigetet, hisz annyira sok lehetőség van a játszásra, hogy fáj az ember szíve, ha ott kell hagynia azokat.

 

Érdemes tudni, hogy ingyenes csomag- és biciklitároló is található a szigeten, így bárki leteheti értékeit. A bejáratnál és a nagyrétnél a mentők szolgálatra készen állnak, de az események közt sétálva elsősegély nyújtókkal is találkozhatunk. Így ha véletlenül valami baj történne, közel a segítség!

A szentendrei HÉV-vel Filatorigátig kell menni. Onnan a K-hídon keresztül lehet a leggyorsabban eljutni a Gyerek Szigetre. Ha valaki a vízi közlekedést szeretné választani, az azt is megteheti, hisz menetrend szerinti hajójárat szállítja az érdeklődőket. 14 év alatt ez a járat ingyenes!