Minden gazdag csal és hazudik?

Egy tanulmány tényekkel támasztja alá az előítéletet: a drága autókban ülő gazdag emberek gyakrabban sértik meg a szabályokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 03. szabo.daniel

Egy tanulmány tényekkel támasztja alá az előítéletet: a drága autókban ülő gazdag emberek gyakrabban sértik meg a szabályokat.


A drága autók tulajdonosai sokkal figyelmetlenebbül és merészebben vezetnek.

Egy aktuális amerikai tanulmány tényekkel támasztja alá az előítéletet: a drága autókban ülő gazdag emberek gyakrabban sértik meg a közlekedési szabályokat, mint a középosztálybeli autósok.

Sőt, a felsőbb társadalmi rétegek tagjai gyakrabban hazudnak és csalnak, mint az alsóbb rétegekéi – írják a kutatók a PNAS című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A szakértők szerint ennek oka, hogy a gazdagok egyszerűen mohóbbak, nem találnak kivetnivalót abban, hogy elveszik, amit akarnak mégha a szabályokat és az erkölcsöt sértik is ezzel.

A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Paul Piff és munkatársai a tanulmány készítésekor azt az egyszerű kérdést tették fel, hogy vajon melyik társadalmi réteg viselkedik inkább erkölcsi normákat sértően – a felsőbb vagy az alsóbb rétegek?

Ezt a kérdést az utcai közlekedésben is tesztelték. Egy forgalmas, stoptáblával ellátott kereszteződésben azt vizsgálták, mely autósok adják meg a másiknak az elsőbbséget.

A szakértők feljegyezték az autók márkáját és állapotát, valamint a vezetője nemét és megközelítőleges korát. Az összegzés szerint a drágább autók vezetői gyakrabban vették semmibe a közlekedési szabályokat. Sőt, gyakrabban hagyták figyelmen kívül a gyalogátkelőhelyeket is, mint az autók állapotában becsülve kevésbé jómódúak.