Minek örültek a fukusimai diákok?

Sokan vesztették el közeli hozzátartozójukat, és szinte mindannyian folyamatos sugárveszélyben élnek azok közül a Fukusima környékén élő japán diákok közül, akik hétfőn érkeztek két hetes pihenésre Magyarországra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 26. szabo.daniel

Sokan vesztették el közeli hozzátartozójukat, és szinte mindannyian folyamatos sugárveszélyben élnek azok közül a Fukusima környékén élő japán diákok közül, akik hétfőn érkeztek két hetes pihenésre Magyarországra. A diákokat Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, magyar és japán diplomaták és helyi diákok fogadták agyagcsuporral és népi motívumos tűpárnával a Liszt Ferenc repülőtéren.


Mindannyiukat személyesen érintette a március 11-i földrengés, és többen közülük még soha nem voltak külföldön vagy utaztak repülőn. Hétfő este 17 japán diák érkezett Magyarországra Fukusima körzetéből, amelyet a földrengésen és a cunamin kívül nukleáris katasztrófa is sújtott.

A fehér pólót viselő diákokat, akiket egy térségbeli település, Ofunato önkormányzatának egyik munkatársa kísért, a szélesen mosolygó Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, fideszes frakcióvezető, Ito Tecou Japán budapesti nagykövete, valamint Szerdahelyi István, Magyarország leendő tokiói nagykövete fogadta. A ferihegyi betonon jelen volt hódmezővásárhelyi fiatalok kis csoportja is.