Mire figyeljünk a játszótéren?

Korábbi írásunkban már foglalkoztunk a homokozóval és annak otthoni megvalósításával. A legjobb babysitterként aposztrofált játékot azonban majdnem minden játszótéren is megtaláljuk. Miben különböznek ezek az általunk készítettektől, milyen előnyei vannak és hordoznak-e magukban veszélyeket?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 15. szabo.daniel

Korábbi írásunkban már foglalkoztunk a homokozóval és annak otthoni megvalósításával. A legjobb babysitterként aposztrofált játékot azonban majdnem minden játszótéren is megtaláljuk. Miben különböznek ezek az általunk készítettektől, milyen előnyei vannak és hordoznak-e magukban veszélyeket?


Ahogy korábbi cikkünkből már kiderült, a használható méretű, jó minőségű és esztétikus homokozó – ha boltban szeretnénk megvásárolni – bizony drága. Olcsóbban jövünk ki, ha magunk készítjük el, -akár az otthon fellelhető alapanyagokból, akár barkácsboltokban kapható elemekből – ám a fűrész és a kalapácsnem mindenkinek áll jól a kezében. Ha hosszútávú céljaink között szerepel az udvar állagmegóvása és kevesebb kárt szeretnék okozni,  mint hasznot, akkor érdemes  felkeresni a legközelebbi játszóteret.

Az új környezet, a természet, más gyerekek társasága mind-mind jó ok lehet arra, hogy célba vegyük a legközelebbi játszóteret. Ám ami az otthoni, biztonságos környezetben jó szórakozásnak tűnhet, az egy sokak által használt, nyílvános helyen komoly veszélyforrás lehet. Tehát mielőtt szemünk fénye belevetné magát az önfeledt játékba, nézzünk körül alaposan és vegyük szemügyre a környéket. Üvegszilánkok, műanyag játékok éles darabjai, vagy különböző, fából készült játékokból kiálló szálkák mind-mind sérülésveszéllyel fenyegetnek.

Ne feledkezzünk meg az éjszaka, szabadban kószáló állatokról sem. Míg házi kedvencünk piszka ellen egy egyszerű takaróval védekezhetünk, a nyílvános játszótereken könnyen találkozhatunk a homokozót toalettként használó állatok ürülékével. Azon túl, hogy alaposan megvizsgáljuk a homokot, soha ne engedjük, hogy azt gyermekünk a szájába vegye, hazaérve pedig mindig alaposan mossuk meg a kicsi kezét.

A természet remek lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, ám fel kell készülnünk az esetleges rovarcsípésekre is. Mindig legyen nálunk az ilyen esetekre kitalált, gyógyszertárakban kapható hűsítő kenőcs. Ha még nem volt darázscsípése a gyereknek, nem tudhatjuk, hogy allergiás-e rá, ezért érdemes magunknál tartani valamilyen kalcium készítményt, mely segít csökkenteni az allergia kiváltotta reakciókat. A játszóteret követő ’rituálék’ során pedig váljon automatizmussá, hogy megvizsgáljuk a kicsit, kullancsípés után kutatva.

Végül érdemes szót ejteni a napsütésről, mely bár számunkra lehet simogatóan meleg, a kicsik bőre jóval érzékenyebb és fokozott figyelmet igényel. Egy könnyű, szellős kalap, a kisebbeknél a babakocsira szerelhető napernyő már elengendő védelmet jelenthet, ám ha csemeténk egy igazi örökmozgó, nyugodtan kenjük be a kimondottan nekik szánt, nagy faktorszámú fényvédő krémmel.
Hasonlóan az egyesek által talán túlzásnak tűnő, elővigyázatos intézkedésekhez, figyeljünk arra is, hogy gyermekünk ne játszon együtt beteg gyerekekkel. Ha paranoiásnak is néznek minket, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg családunkat, ha a közös élményeken túl nem viszünk haza még egy kis náthát is.

Az előbbi felsorolás talán ijesztőnek tűnhet, ám egy kis odafigyeléssel – szülő és gyermek részére egyaránt -gondtalan, önfeledt kikapcsolódás lehet a játszótéren közösen eltöltött idő. Hiszen a friss levegő, más gyerekek társasága és a játék öröme egyaránt egy-egy új, felfedezésre váró világotjelenthet porontyunk számára.Hagyjuk, hogy jól érezze magát, hiszen az állandó felügyelet gátlásokat alakíthat ki benne, ha pedig nem ünneplőben visszük homokozni a gyereket, a ruhát sem kell félteni. A mosógép megoldja az ilyen jellegű problémáinkat, egy kis kosz pedig az immunrendszer kiegyensúlyozott működését is segíti.