Mit csináljunk a hosszú hétvégén?

Csokorba gyűjtöttük a nemzeti ünnephez kapcsolódó fontosabb rendezvényeket, de a hosszú hétvége többi napjára is van ajánlatunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 14. szabo.daniel

Csokorba gyűjtöttük a nemzeti ünnephez kapcsolódó fontosabb rendezvényeket, de a hosszú hétvége többi napjára is van ajánlatunk.


Március 15.
Gyerekprogramok a Budai Várban

A nemzeti ünnep alkalmából hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket a Budai várba. A több helyszínen zajló rendezvényeken a gyermekek kézműves műhelyekben sajátíthatják el ősi mesterségek praktikáit, elkészíthetik saját kokárdájukat, és akadályversenyen tehetik próbára bátorságukat. Az érdeklődőket iparművészeti bemutató és vásár várja, mellette hagyományőrző huszárok, vándormuzsikusok, bábosok és gólyalábasok szórakoztatják egész nap a közönséget. A színes forgatagban rengeteg népzenei programmal, zenepavilonnal, egész napos táncházzal és bemutatóval várunk minden kedves érdeklődőt.
Részletesen itt.

Állami, párt- és civil rendezvények

Március 15-én, csütörtökön az állami ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik a zászlófelvonással. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép a Honvéd Táncegyüttes is.
A Magyar Nemzeti Múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ahol egész nap családi programok várják az érdeklődőket.

Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, amelynek ideje alatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete.
Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre: az egyik fél kettőkor a Várból, a másik két órakor a Nyugati térről.

A Kossuth téren három órakor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A szónoklatok után ünnepi koncertet tartanak a téren.

Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes az idei nemzeti ünnepen Veszprémben mond beszédet, Harrach Péter, a kereszténydemokraták parlamenti frakcióvezetője pedig az isaszegi és a váci ünnepségen vesz részt.

Az MSZP Esztergomban tartja központi ünnepségét. Török Zsolt szóvivő az MTI-nek a helyszínválasztást a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás tevékenységével indokolta, mondván, az előző városvezetés, illetve a kormányoldalnak a jelenlegi független polgármester munkáját ellehetetlenítő magatartása a Fidesz-kormányzás jelképe. A szocialisták rendezvényén beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök, Lukács Zoltán, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke és Komjáthi Imre, a Munkát, kenyeret! egyesület elnöke is.

A Jobbik – a korábbi évekhez hasonlóan – a fővárosi Deák téren tartja ünnepi megemlékezését. A délután fél négykor kezdődő rendezvényen beszédet mond Vona Gábor pártelnök, valamint Szegedi Csanád, Balczó Zoltán és Gyüre Csaba alelnökök. Az ünnepség végén az érdeklődők ingyenes P. Mobil-koncerten vehetnek részt.

Az LMP politikusai és aktivistái délután negyed kettőkor a Pilvax közben gyülekeznek a népszavazási kitelepülő szettekkel, amelyek az ünnep alkalmából kokárdadíszítést kapnak. A helyszínen Vágó Gábor kampányfőnök mond ünnepi beszédet, majd az LMP-sek elindulnak aláírásokat gyűjteni.

A Demokratikus Koalíció központi ünnepsége délután két órától az V. kerületben, az Egyetem téren lesz, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő.

A nap folyamán újabb Békemenet is indul a Kossuth Lajos térre. A menet tagjai az MTA elől indulnak, és a Parlament előtt tartandó központi rendezvényre vonulnak át. Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet Magyarországért Egyesület egyik alapítója korábban azt mondta: azokat hívják, akik január 21-én részt vettek az első Békemeneten, és azt kérte, hogy “hozzanak magukkal még egy embert”. Közölte azt is, hogy több ezren érkeznek Lengyelországból a március 15-i ünnepségekre. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szerveződés délután három órától szintén Budapest belvárosában, a Szabad sajtó úton tart tüntetést. Hétfőn a Libération című francia baloldali lapban a március 15-i budapesti Milla-tüntetésen való részvételre szólítottak fel ismert francia értelmiségiek. “2012. március 15-én a magyar demokratákkal leszünk, hogy leküzdjünk egy olyan bajt, amely tragikusan fenyegeti Európát” – fogalmaztak az aláírók a közleményükben, amelyet Mindenki Budapestre március 15-én címmel tettek közzé a lapban. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár erre reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar ellenzék és holdudvara “gyűlölködő csetepatét kíván csinálni” a március 15-i nemzeti ünnepből.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége délután fél öttől az V. kerületi Petőfi-szobornál a 70 évvel ezelőtt tartott háborúellenes, antifasiszta tüntetésről emlékezik meg. A rendezvényen Jánosi Katalin, Nagy Imre egykori mártír miniszterelnök unokája is felszólal.
Megemlékezéseket tartanak Budapest kerületei is. A II. kerületben, a Gábor Áron-emlékműnél tíz órakor beszédet mond Láng Zsolt fideszes polgármester, parlamenti képviselő és párttársa, a szintén országgyűlési képviselő Gulyás Gergely. A Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren szintén tíz órától Kocsis Máté (Fidesz) polgármester tart szónoklatot. A XVII. kerületben, az 513. utcai Honvédsíroknál délelőtt az önkormányzat vezetői, köztük Riz Levente fideszes polgármester koszorúznak, majd beszédet mond Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező. A XXII. kerületben, a nagytétényi Zambelli-emléktáblánál Szabolcs Attila, a kerület fideszes polgármestere és Németh Zoltán fideszes parlamenti képviselő szól az egybegyűltekhez. Erzsébetváros önkormányzata ünnepi ülésen adományoz díszpolgári címet idősebb Albert Flórián labdarúgó részére. “Erzsébetváros Díszpolgára” címet vesz át Demjén Ferenc énekes.

Budapesti Tavaszi Fesztivál
Budapest több helyszínén
Március 16-26.
A közönség hosszú évek óta a művészetek, a kultúra ünnepének tekinti a Budapesti Tavaszi Fesztivált, ennek a hagyományos várakozásnak idén is szeretnének a szervezők megfelelni. Ennek szellemében legendás művészek, világsztárok látogatnak el a fesztiválra, hogy tudassák: a tavasz Budapesten kezdődik.

Francia Filmnapok
Debrecen, Apolló mozi, Március 15-18.
A rendezvény célja, hogy a frankofón filmművészet gazdagságát bemutassa különböző filmes műfajokon és a legtehetségesebb rendezők filmjein keresztül. Az idei fesztivál filmválogatásból nyolc eljut Szegedre, Szolnokra, Debrecenbe, Pécsre és Miskolcra is – tovább bővítve a frankofón kultúrára nyitott mozirajongók táborát.

Tavaszváró
Szigliget, Vár
Március 15-18.
A négy nap alatt megemlékeznek a 1848-as eseményekről, a kor jellemző lovas hagyományairól, mely kapcsán huszár felvonulás, tábori élet mellett csikós bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők. A szervezők kézműves foglalkozásokkal, gyalogtúrával, néptánc és solymász bemutatókkal, az országban egyedülálló íj és kiegészítőkkel várják a vendégeket.

FőzdeFeszt
Miskolc, Szinva Terasz – Kortyolda
Március 16-17.
A 2012-es fesztiválsorozat első eseményét március 16-17-én, Miskolcon tartják meg, ahol nyolc magyar kézműves sörfőzde mutatja be 24 sörkülönlegességét, köztük két olyan sörrel, amit még soha sehol nem ihatott a közönség. A sörversennyel párhuzamosan sörszakmai konferenciát is tartanak Miskolcon, a Hermann Ottó Múzeumban.

Horse Evolution Show
Budapest, Hungexpo Vásárközpont
Március 15. – április 8.
Minden idők legszebb lovas produkciójaként említik a Richter Flórián nevéhez fűződő, a monte-carloi fesztiválon Ezüst és Arany Bohóc díjas lovas cirkuszt. Az érzelemteli műsorban 36 ló, 20 lovas, 10 táncos, lovas akrobaták, légtornászok és technikusok vesznek részt, mely az új évadra több új közreműködővel egy egészen különleges előadóteret kap.

Tavaszi Kreatimm vásár
ingyenes
Budapest, Iparművészeti Múzeum
Március 18. (vasárnap)
A design iránytű ezúttal sem égtájakat mutat: az “Art deco és modernizmus” című új kiállításukkal időutazást tesznek a múltba, míg a Kreatimm vásárral a jelen lakáskultúrája felé fordulnak. Mindezek mellett természetesen a megszokott személyes tárgyakat, ruhákat, ékszereket és kedvenc tervezőit is megtalálhatja a közönség.

Legyen tőlünk újra víg a színház!
Nemzetközi Down Világnap
Budapest, Vígszínház
Március 18. (vasárnap), 11:00
A Vígszínház és a Down Egyesület az idén is színvonalas programokkal, ép és sérült gyerekek közös játékával köszönti a Down-szindróma nemzetközi világnapját. Ezen alkalomból március 18-án délelőtt 11 órától várják a családokat a Vígben. A rendezvény házigazdája Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója lesz.