Mit írna Jézus az Instámra? – Egyházmegyei görögkatolikus ifjúsági találkozó Nyíregyházán

Mobiltelefonok foglalták el az imakönyvek helyét a padsorokban március 7-én este a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. Ezt kifejezetten kérték is az imaest szervezői a fiataloktól, akiket rendhagyó találkozóra hívott a Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Bizottsága.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

A görögkatolikus alkonyati istentisztelet egyik legszebb – „Enyhe világossága…” kezdetű – énekéről elnevezett találkozóra közel százötven fiatal érkezett a Nyíregyházi Egyházmegye egész területéről. Jelen voltak többek között a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium; a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium; a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény és a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola középiskolás tanulói, valamint az egyházmegye parókiáinak fiatal tagjai. A programot fiatal görögkatolikus papok: Kocsis Dániel, Grunda Dávid, Kovács Csaba, Pindzsu István, Trella Tibor, valamint Szirmai Máté diakónus vezette.

Elsőként a máriapócsi nemzeti kegyhelyen szolgáló káplán, Grunda Dávid által összeállított kérdéssort válaszolták meg a jelenlévők – egy QR-kód használatával mindenki a saját telefonján adhatta le a válaszát az elmélkedést indító kérdésekre: Miért érdemes Istennel élni az életemet? Miért legyek tagja egy egyházi közösségnek? Miért jó görögkatolikusnak lenni?

Kovács Csaba, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lelkiigazgatója az imaest mottója – Miért? – nyomán a kérdésfeltevés milyenségéről beszélt: már a kérdéseink is belső világunkat tükrözik, ahogyan a sütikkel egy internetes oldal próbál ráhangolódni a felhasználóra. Nekünk arra kell törekednünk, hogy a megfelelő kérdést tegyük fel, ne a hogyanokat, hanem a dolgok miértjeit, okait keressük elsőként.

Miért legyek keresztény? – erre a kérdésre egy szemléletes példával válaszolt a lelkipásztor. Feltett egy 3D-szemüveget, s egy mozis szituációba helyezte a hallgatókat: ha kíváncsiságból kikukkantunk a szemüveg mögül, látjuk, hogy homályos a kép, és ha nem tesszük vissza a szemüveget, hanem elfogadjuk, hogy ez a film ilyen, a szemünk hozzá is szokik a képhez. „Keresztény embernek lenni olyan, mint felvenni a 3D-szemüveget, mellyel tisztán látjuk az élményt. Ha nem fogadja el valaki ezt, a film attól háromdimenziós marad, legfeljebb hozzászokik a szeme, hogy egy dimenzióval kevesebbet lát. De mennyire más, ha beengedjük Isten dimenzióját is az életünkbe.” A kérdést tehát úgy is feltehetjük: Miért ne legyek keresztény?

Az elmélkedést egy mozgásos játék követte, mely által a szakrális teret bejárva otthonosabban érezhették magukat a fiatalok a templomban. Szirmai Máté diakónus arra szerette volna felhívni a figyelmet az általa összeállított feladatokkal, hogy a templomi tartózkodásunknak korántsem kell feszültnek és merevnek lennie, ott is érezhetjük jól magunkat.

Pindzsu István kisvárdai segédlelkész elmélkedésében ezekre a kérdésekre kereste a választ: Ki vagyok én? Miért vagyok ezen a világon? Milyen szerepeket játszom? Gyermekének februári születését felidézve egészen személyes hangnemben szólt a fiatalokhoz, akik abban az életkorban vannak, hogy épp ezekkel a kérdésekkel szembesülnek, s keresik a helyüket a világban. „Annak az embernek, akinek van miértje, lesz válasza is, mert kellő időben az Isten odasúgja azt” – biztatta a fiatalokat a segédlelkész.

„Ma nem divatos kereszténynek lenni. Miért? Mert ezt akarják elhitetni; mert nem menő. De vajon menő volt a tizenkettőnek követni Jézust? Ők miért követték a Mestert? Mert boldogok lettek tőle – mutatott rá Pindzsu István, majd tovább kérdezett: Mit írna Jézus az én Instámra, Facebook-oldalamra? Valószínűleg azt, amit tanítványainak: »Hagyd el a hálóidat, és kövess engem, engedd el azokat a hálókat, amelyek rabul ejtenek!«”

De akkor hol keressük a boldogságot? A mai világunk olyan, mint egy folyó, ha beleállunk a tömegbe, elsodor minket is, nem lesz saját véleményünk, csak újabb és újabb célok után fogunk futni, hogy megszerezzük a világ kínálta illanó élményeket. „Jézus tanítványai inkább sodrással szemben álltak, mert boldogok akartak lenni” – zárta gondolatait a segédlelkész.

A közös pizzázás és teázás után az est taizéi énekekkel és rövid elmélkedéssel zárult, melyen a zenei szolgálatot a Korányi-iskola és a papnövendékek alkalmi zenekara végezte.

Az egyházmegye első, fiatalok számára szervezett találkozóját a tervek szerint továbbiak fogják követni, a helyszín pedig nemcsak a püspöki székhely lesz, hanem az egyházmegye minden kerülete sorra kerül majd.

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye