Mit vigyünk ajándékba az újszülöttnek?!

Gyermekáldás után rokonok, barátok és ismerősök hosszú, tömött sorokban iparkodnak kedvesebbnél kedvesebb ajándékokkal az újszülött kedvében járni. Esztelen vásárlás helyett azonban érdemes átgondolni, mivel lenne érdemes meglepni a picit. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 09. bencze.aron

Gyermekáldás után rokonok, barátok és ismerősök hosszú, tömött sorokban iparkodnak kedvesebbnél kedvesebb ajándékokkal az újszülött kedvében járni. Esztelen vásárlás helyett azonban érdemes átgondolni, mivel lenne érdemes meglepni a picit. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani.


Mielőtt a praktikus oldalát vizsgálnánk meg a témakörnek, érdemes az alapoknál kezdeni. Mérjük fel, mekkora lakásban él a család, milyen körülmények között és ehhez mérten próbáljunk meg elindulni az ajándékbolt sorai között.

Mit ne?!

Lehetőleg hanyagoljuk a szakirodalmat. A szülők feltehetően már az első trimeszter alatt összeszedték a fellelhető könyvek jó részét, így újabb kötetekkel feleslegeses terhelni a család könyvtárát. Kínos helyzetbe kerülhetünk, ha mosható pelenkával állítunk be, hiszen az édesanya nem biztos, hogy szívesen vállalkozik a néhány évtizeddel ezelőtt még természetesnek tartott módszerre. Lehetőleg ne erőltessük a zenét vagy különböző hangokat kiadó játékokat és plüssállatokat. Elsősorban azért, mert kifejezetten gyakran vásárolnak ajándékba ilyen kütyüket, így néhány hét után már halomban állnak a kissé felesleges kütyük. A csicsás vagy extrém ruha sem túl jó ötlet, hiszen a szülő ízlése nem feltétlenül egyezik a miénkkel!

Még látogatás előtt érdemes telefonos segítséget kérnünk. Természetesen az újszülött szüleitől.

Néhány tipp

Pelenkára mindig szükség van. Nem moshatóra elsősorban! Az sem baj, ha picit nagyobb méretben veszünk, mert így egészen biztosan nem vész kárba. És persze a pelenkázással kapcsolatos egyéb cuccok, popsikrémek, popsitörlők is remek kiegészítők lehetnek. Mélyen meríthetünk a textilosztályon is: ágyneműk, takarók, lepedők és törölközők közül, arra azért figyelünk, hogy a színvilág passzoljon a baba neméhez. Ugyanez az alapelv igaz a ruhákra is. De ahogy már korábban említettük a nem mindennapi darabokat ne erőltessük, kövessük bátran a hagyományos vonalat.

Hasznos ajándék lehet a szoptatós párna, amikor már ülni tanul, illetve az anyukának, amikor szoptat, segítségével ugyanis a babát kényelmesen, a mell magasságában tudja tartani. Bár nem tűnik személyes ajándéknak, rokonok esetében ajánlott lehet akár egy takarékszámla nyitása is, így születés- és névnap, illetve más ünnepek alkalmával kisebb összegeket lehet elhelyezni rajta, így az évek alatt összegyűjtött pénz a későbbiekben komoly segítség lehet.

És végül ne felejtkezzünk el a kismamáról sem. Egészen biztosan jól esne neki is egy apró kedvesség, hiszen egy biztos: a középpontba egy ideig a baba fog kerülni, és mint tudjuk, minden nőnek jól esik a figyelem!