Mobillal az erőszak ellen – telefonos alkalmazás veszélyben lévő gyerekeknek

A gyerekeket érő támadások, zaklatások ellen fejlesztette ki a UNICEF Magyar Bizottság azt a telefonos alkalmazást, amelynek segítségével a bajba került gyerekek egy gombnyomással segítséget hívhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. május 22. Gyarmati Orsolya

A gyerekeket érő támadások, zaklatások ellen fejlesztette ki a UNICEF Magyar Bizottság azt a telefonos alkalmazást, amelynek segítségével a bajba került gyerekek egy gombnyomással segítséget hívhatnak.


Az UNICEF HelpApp használatával a veszélyben lévő gyerekek azonnal el tudják küldeni aktuális tartózkodási helyük GPS-koordinátáit, s amíg megérkezik a segítség, az alkalmazás tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy az adott helyzetben mit érdemes mondani, és hogyan a legjobb viselkedni.

Köztudott és szomorú tény, hogy a gyerekek ellen irányuló erőszakos cselekedetek legnagyobb százalékát családtagok, rokonok követik el. Éppen ezért a legtöbb gyerek tehetetlenül szenved a lelki és fizikai megaláztatásoktól anélkül, hogy bármit tudna, merne tenni. Nagyon sokszor ki sem derül, mi történik vele otthon. A legrosszabb helyzetben a kisgyerekek vannak, akik sem megérteni, sem megfogalmazni nem tudják, min mennek keresztül akár nap mint nap.

Döbbenetes abba belegondolni, hogy hazánkban minden hónapban három gyermek hal meg bántalmazás következtében, de csak minden második esetben derül ki a bántalmazás, a zaklatás ténye.

Sokszor szidjuk a mobiltelefonokat és látjuk elszörnyedve az egészen kicsi iskolások kezében a modernebbnél modernebb eszközöket, a HelpApp viszont éppen azt a tényt használja ki, hogy hat éves kortól felfelé minden gyerek készségszinten kezeli a mobilokat, s ezáltal az alkalmazás valóban életeket, sorsokat menthet meg.

Az applikáción van segélyhívó, pánikgomb és helyzetjelző, de emellett olyan lehetőségeket, konkrétan viselkedésmódokat (mondatok, gesztusok, stb) is tartalmaz, amelynek használatával a gyerekek nagyobb eséllyel tudnak megmenekülni szorult helyzetükből.

Az alkalmazás letöltése ingyenes. Egyelőre csak a Windows alapú mobilokon fut, de szeptembertől már elérhető lesz Android és IOS alapú készülékeken is, tájékoztatta a Családhálót az UNICEF.

További információ: http://unicef.hu/-/mobillal-az-eroszak-ellen