Műanyagmentes július gyermekeink jövőjéért!

A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keresni és használni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szemét
2019. július 02. Családháló, FICSAK

Nyolc évvel ezelőtt indította útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is. A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keresni és használni. A műanyagból készült tárgyak többsége funkcióját csak pillanatokig tölti be, több száz évbe telik mire lebomlanak, szennyezve a bolygót. A szelektíven gyűjtött műanyag hulladék ugyan újrahasznosításra kerül, de a folyamat nem 100%-os. A kukába kidobott műanyag hulladéklerakóban, vagy hulladékégetőben végzi, míg jelentős része a szemetes mellé megy, ami a természetet szennyezi.

Így kezdjünk neki!

Egy teljesen átlagos napon szinte észrevétlenül sok műanyag fordul meg a kezünkben, otthonunkban, sokunknak lehetetlennek tűnik a kihívás, hogy egy egész hónapon át elkerüljük ezeket és nélkülük éljünk.

Első lépés: csökkentsük a műanyag mennyiséget vásárlás során!

•amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban

•vigyünk magunkkal szatyrot és zacskókat is, bármilyen megfelel kezdetnek, csak újat ne kérjünk

•lehetőség szerint válasszunk üveg vagy papírcsomagolást

•otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett

 Második lépés: mondjunk nemet a hétköznapokban a műanyag tárgyak használatára!

•ne használjunk szívószálat

•vigyünk magunkkal kulacsot a víznek és újratölthető poharat a kávénak

•kerüljük az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat!

További tipp: használjunk természetes anyagokat!

•ha természetes anyagokat használunk tisztítószereként, kozmetikumokként vagy magunk készítjük őket, jelentős csomagolási hulladékot spórolunk meg

A FICSAK is támogatja a műanyagmentes júliust!

A FICSAK az egészséges életmód népszerűsítése mellett kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel is, így természetesen csatlakozik a műanyagmentes július nevű kezdeményezéshez és a körébe tartozó családokat is erre buzdítja. Különleges figyelemfelhívással is készült a Fiatal Családosok Klubja egyedi Facebook profilkép keretet készített, melyet könnyen be tudnak állítani a felhasználók, ha beírják a keretek keresőjébe a FICSAK szót. Ennek is az a célja, hogy minél több ember részt vegyen ebben a kihívásban és meg is tudja mutatni.

Fotó: Pixabay