Napi egyszer elszakad a cérna

Az anyák délután hat körül érzik magukat a leghajszoltabbnak - derítette ki egy brit felmérés, melyből az is kiderül: a válaszadók fele a nap egy bizonyos pontján kijön a sodrából, kétségbeesetten igyekezvén mindent időben elvégezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 22. szabo.daniel

Az anyák délután hat körül érzik magukat a leghajszoltabbnak – derítette ki egy brit felmérés, melyből az is kiderül: a válaszadók fele a nap egy bizonyos pontján kijön a sodrából, kétségbeesetten igyekezvén mindent időben elvégezni.


A felmérés során kétezer anyát faggattak ki a kérdezőbiztosok, akik a legstresszesebb napszakokat próbálták feltérképezni – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A vizsgálat tanúsága szerint délután 5 óra 55 perckor köszönt be a nap legnehezebb pillanata, amikor a szigetországban anyák milliói próbálják befejezni a vacsorát, hogy időben elhozhassák csemetéiket a délutáni különfoglalkozásokról.

A nap következő legnehezebb szakasza este negyed nyolckor köszönt az anyákra, amikor fürdésre próbálják rábírni gyermekeiket. Alig kevésbé viseli meg az anyák idegrendszerét, amikor háromnegyed kilenckor igyekeznek ágyba parancsolni csemetéiket.

A nap negyedik legstresszesebb időszaka reggel 8 óra 20 perc, amikor az iskolába rohannak gyermekeikkel.

A felmérés adatai szerint a válaszadók fele a nap egy bizonyos pontján kijön a sodrából, kétségbeesetten igyekezvén mindent időben elvégezni.

A megkérdezettek fele arról számolt be, hogy gyermekeik nem hajlandók megenni a vacsorát, vagy legalábbis nyafognak a menü miatt. Körülbelül ugyanilyen arányban vallották be a résztvevők, hogy idő hiányában gyakran egészségtelen étel kerül az asztalra.

Az anyák szerint a család életének a megszervezése és a háztartás sokkal nagyobb stresszt jelent számukra, mint munkahelyi feladataik elvégzése. A válaszadók háromnegyede úgy véli, hogy egy kis szünetre lenne szükségük, a megkérdezettek fele pedig arról panaszkodott, hogy saját maguk számára nem jut idő, a napi rohanásban még olyan apróságokra is nehezen jut idő, mint a körömlakkozás, vagy egy fürdő.

“Nehéz elképzelni, hogy milyen nehéz a nőknek megteremteniük az egyensúlyt a munkahelyi és otthoni feladatok között, s ami a legérdekesebb, hogy az anyák számára az étkezések jelentik a nap legnehezebb időszakát” – hangsúlyozta Pete Robertshaw, a felmérést végző Betterbathrooms.com szakembere, aki azt tanácsolja a nőknek, hogy hetente legalább egy órát fordítsanak magukra.

“Egy kellemes fürdő, egy pohár bor, egy jó könyv csodákat művel, míg a gyerekekkel az apjuk foglalkozik” – véli a szakember, hozzátéve, hogy  már egy ilyen kis lazítás, amelyre az anyák igazán rászolgálnak, is képes oldani a stresszt.