“Naponta 981 ereje teljében lévő nő hal bele a szülésbe”

Az általa alapított és működtetett Yagasan Burmi Kórházban „Robin Mama” vagy ahogy a helyiek hívják: „Ibu Robin” ingyenes terhesgondozást, orvosi ellátást biztosít a helyieknek és humánus szüléshez segíti mindazokat, akik ezért nem tudnak fizetni, mert családjuk ezt nem engedheti meg magának.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 16. czefernek.lena

Az amerikai Robin Lim nyerte el az idei „CNN hőse” díjat, melyet ünnepélyes keretek közt adtak át Los Angeles-ben a Shrine Központban. A rangos eseményen mind a 10 jelölt részt vett, akik közül Robin-ra esett a közönség választása egy 11 héten át tartó online szavazáson. Ezt a CNN által alapított elismerést azok a hétköznapi hősök kapják, akik megváltoztatták és jobbá tudták tenni világunkat. Robin több ezer édesanyán segített Indonéziában, hogy azok egészséges gyermekeknek tudjanak életet adni méltó körülmények között. A jutalmazott könnyeivel küzdött a meghatottságtól miközben megköszönte díját.


Az általa alapított és működtetett Yagasan Burmi Kórházban „Robin Mama” vagy ahogy a helyiek hívják: „Ibu Robin” ingyenes terhesgondozást, orvosi ellátást biztosít a helyieknek és humánus szüléshez segíti mindazokat, akik ezért nem tudnak fizetni, mert családjuk ezt nem engedheti meg magának.

„Minden gyermeknek már születése pillanatában és első lélegzetvételével, békét és szeretetet kellenne magában szívnia ezen a Földön. Minden édesanyának egészségesnek és erősnek kellene maradnia és minden egyes szülésnek biztonságos és szeretetteljes légkörben kellenne zajlania.” – kezdte köszönő szavait Robin elérzékenyülten.

A fejlődő országok asszonyinak sok esetben nincs tudomásuk a védekezésről vagy a megfelelő terhesgondozásról, emellett lehetőségük sem igen adódik rá. AZ ENSZ Népesedési Bizottsága szerint a dél – ázsiai nők körében ötből mindössze három kap szülése során szakképzett segítséget.  Indonéziában egy átlagos család jövedelme napi 8 dollárt tesz ki, míg egy kórházi szülés 70 dollárba kerül. Lim szerint a bébik és édesanyjuk magas halálozási aránya ezekre az anyagi gondokra vezethető vissza. Mint azt korábban a CNN riporterének nyilatkozta: „A helyzet rossz…a babák és édesanyjuk halálát gyakran a nem megfelelő ellátás okozza.”

A CNN hősének lenni nem csak óriási megtiszteltetés, de jelentős anyagi elismeréssel is jár: Lim 250.000 dollárt kapott a címmel, míg kilenc másik társa 50.000 dollárt vihetett haza pusztán a jelölésért. A CNN csatorna idén ötödik alkalommal osztotta ki az átlagemberek nagy tetteiért járó díjat. A ceremónia fényét hírességek egész sora emelte jelenlétével, többségük fel is lépett: a komikusok közül Jerry Seinfeld és George Lopez, valamint R. Martinez és Chris Colfer színészek, de ICE Cube vagy a modell Christy Turlington Burns is jelen volt.

A gálaműsort Kid Rock koronázta meg produkciójával, aki elénekelte platina lemezének címadó dalát a “Care”-t, majd Miley Cyrus, tripla platina lemezes énekesnő következett „Climb” c. slágerével. Mielőtt kihirdették volna, hogy ki kapja az év Hőse díjat, levetítették a jelöltek munkásságát bemutató rövidfilmeket.

Lim videója előtt Turlington Burns mondott egy igen személyes hangvételű bevezetőt, aki el is utazott Indonéziába, hogy személyesen találkozhasson Lim-el és lássa munkásságát.  Turlington Burns maga is elkötelezett támogatója az anyaság védelmének és egyben megalapítója  a „Minden Anya Számít” nemzetközi szervezetnek.

„8 évvel ezelőtt adtam életet első gyermekemnek Grace-nek” – kezdte személyes hangvételű beszédét az 5000 fős hallgatóság előtt – és életveszélyes komplikációk léptek fel nálam. Akkor a félelem érzése árad szét bennem és ma már tudom, ha nem egy kórházban történik mindez, ahol szakszerű ellátást kaptam, nem lennék most itt. Azt kívánom minden édesanyának a Földön, hogy hasonló esélyei legyenek szüléskor. Jóbarátom, Robin Lim szintén így gondolja és éjt nappallá téve dolgozik, hogy ezt meg is valósítsa. Klinikát nyitott, ahol a szegény sorsú édesanyák is biztonságban és méltósággal szülhetnek. Ez egy olyan hely, ahol figyelemmel és megbecsüléssel bánnak velük. Lim már babák ezreit segítette világra, ezért hívja őt mindenki Ibu-nak, vagyai Mamának.”

Miután a meghatott Lim átvette a CNN Hősének járó díjat Anderson Cooper házigazdától, megindító beszédet intézett hallgatóságához és megragadta az alkalmat, hogy közbenjárjon a világ édesanyáiért! „Minden egyes nap, 981 élete teljében lévő nő hal bele a szülésbe a Földön – mondta – és én mindenkit arra kérek, hogy segítsen ezt megakadályozni. Hiszem, hogy mindannyian tehetünk valamit ennek megváltoztatására!”