Ne ajándékozz élő állatot!

Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak – hívja fel a figyelmet közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület. A szervezet arra kéri az embereket, ne ajándékozzanak élő állatot az ünnepekre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 09. bencze.aron

Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak – hívja fel a figyelmet közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület. A szervezet arra kéri az embereket, ne ajándékozzanak élő állatot az ünnepekre.


 Mint írják, szinte minden házi kedvencnek való állat (kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal) megvásárolható állatkereskedésekben vagy az állatszaporítóknál. Sokan az ajándékba  kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, gyakran nem tudják az  újdonsült állattartók, hogy az állattartás időt, pénzt és megfelelő tartási helyet igényel.

Az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okoznak. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka – tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól ilyen – olyan módon szabadulni akarnak.

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák – macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el.

Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állattartás fontosságáról! – kéri a szervezet.  Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri az embereket, ne vásároljanak élő állatot senkinek sem, hiszen nem tudhatjuk, hogy az érezni – szenvedni képes élőlény igazi öröm lesz -e a megajándékozott számára! A felelős “előre gondolkodással” az állatok sem fognak majd szenvedni! Élő állat helyett van ajándékozási alternatíva: a plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jó szándékból cselekedjünk.