“Nem zavar, hogy én leszek a leggazdagabb ember a temetőben!”

Feltaláló, ikon, zseni. Brilliáns, perfekcionista, egomániás. Temperamentumos, agresszív, karizmatikus. Ezekkel a jelzőkkel ugyanazt az embert illették: október 5-én, 56 éves korában elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere. Mit árult el az arca?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 08. Paulik András

Feltaláló, ikon, zseni. Brilliáns, perfekcionista, egomániás. Temperamentumos, agresszív, karizmatikus. Ezekkel a jelzőkkel ugyanazt az embert illették: október 5-én, 56 éves korában elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere. Mit árult el az arca?


Steve Jobs hányattatott gyermekkor után, huszonegy évesen alapította meg az Apple céget, és rövid időn belül elnyerte a Szilikonvölgy enfant terrible-je kitüntető címet. A “gyermekből” hamarosan felnőtt lett, de munkatársai továbbra is rettegtek tőle: nem véletlen, hogy pár éve Steve felkerült az Amerika Legkeményebb Főnökei listájára is. Jobs híres volt tökéletesség-mániájáról, éppen ezért kollégáinak, beosztottainak gyakran volt alkalmuk megsemmisítő dühkitöréseivel találkozni.

Steve Jobs arcvonásaiból is jól látható ez a fajta temperamentum: a széles állkapocs az erős meggyőződések, a kezdeményezőkészség, a cselekvés, a kitartás jelzője, de mutatja azt is, hogy az illető türelmetlenné válik, ha mások nem követik őt, vagy elvárásait, és konfliktusok során kifejezetten sértően, sőt, erőszakosan képes viselkedni. A domináns szemöldökcsont azt jelzi: “Úgy van, ahogy én mondom!” Jobsról valóban köztudott volt, hogy amit nem akart meghallani, arról nem is lehetett neki beszélni, és addig változtatta kérdéseit, amíg azt a választ nem kapta, amit akart.

A vékony, összeszorított ajkak nagy elvárásokról árulkodnak, míg a felfelé tartó szemöldökök (különösen a jobb oldali, amely a karrier-oldal) az azonnaliság fontosságát hangsúlyozza. Az ilyen szemöldökű emberek született vezetők, de egyik fő ismertetőjegyük a türelmetlenség. Dan’l Lewin, a NeXT számítógépgyártó cég társalapítója így jellemezte a Jobs-zal való munkát: “A magasságok hihetetlenek voltak…a mélységek pedig elképzelhetetlenek.”

Minden idők egyik legsikeresebb vállalkozója és feltalálója arról is nevezetes volt, hogy elképesztő pontossággal és aprólékossággal tudott fejben tervezni. A különlegesen magas homlok és a kis szemek kombinációja is erről tanúskodik: előbbi az intelligenciáról, az előre gondolkodás, tervezés, a stratégiák kidolgozásának képességéről szól, míg utóbbi a részletezés, analizálás, pontos ítélőképesség, logikusság és precizitás mutatója. A magas homlok egyedül nem tenné lehetővé azt, hogy a tervek meg is valósuljanak, Steve Jobs azonban kapott a mentális intenzitáshoz egy jó nagy adag kitartást és aktivitást (állkapocs), vezetői készségeket (orr, szemöldökcsont), analizáló és racionális döntési képességet (szemöldök, szem) is. Fontos még megemlítenünk a homlok domborúságát, ami mindig a kreativitásról, az egyedi dolgok felfedezéséről, megálmodásáról árulkodik.

Jobs orra a minőségszeretet és a precizitás egyik legjobb mutatója: az ilyen orrú emberek rendkívül ambíciózusak, és az akadályoktól sem riadnak vissza. Fontos számukra, hgy amit csinálnak, az egyedülálló és minőségi legyen. Ezeket a karakterjegyeket példázza Steve Jobs egyik híres kérdése, amelyet John Sculley-nek, az Apple egyik volt vezérigazgatójának tett fel, amikor Sculley még a Coca Colánál dolgozott: “Cukros vizet akarsz árulni életed hátralévő részében, vagy átjössz hozzánk és adsz egy esélyt annak, hogy megváltoztassuk a világot?”

Érdemes egy pillanatra felidézni az Apple-guru gyermekkorát is: Steve Jobs adoptált gyermek volt,  és noha vér szerinti apja nagyon sokszor próbálta felvenni vele a kapcsolatot, Jobs soha nem bocsájtott meg neki. A két mély, függőleges vonal Jobs szemöldökei között utalhat erre a régi, feldolgozatlan haragra. Az ezzel a vonással rendelkező ember esetében áthelyezett, vagy célt tévesztett haragról beszélhetünk, mivel a dühkitörések nem azoknak szólnak, akik kénytelenek elszenvedni azokat, hanem annak a réges-régi gyermekkori traumának, amely egy egész életet képes meghatározni és beárnyékolni. A fel nem dolgozott, sok évtizedes harag fizikai szinten gyakran vezet májproblémákhoz. 

Megdöbbentő látni, hogy néhány év alatt hogyan változott meg a betegség hatására Steve Jobs arca. Az egyre inkább beesetté váló orcák ideges, nyugtalan temperamentumot  jeleznek. Jobs folyamatosan kereste azt, amiben bízhat, amibe kapaszkodhat. “Muszáj valamiben bíznunk – a megérzéseinkben, a végzetben, az életben, a karmában, vagy bármi másban. Csak ez segíthet abban, hogy tovább tudjunk menni az úton” – vallotta.  Ez a vonás gyakran utal olyan személyiségre is, aki perfekcionizmusától hajtva soha nem elégedett gyakran rendkívüli teljesítményével. (Ha megnézzük Van Gogh, vagy Michelangelo önarcképeit, hasonló arcokkal fogunk találkozni!) Fontos azt is megmelíteni, hogy az orcák beesése mindig betegséget jelez, az extrém beesettség   pedig (különösen, ha a halántékok is beesetté és sötétté válnak, a bőr pedig szinte ráfeszül az arccsontra) az élet végének közeledtét.

Steve Jobs generációkra volt és lesz még hatással. Gyökeresen megváltoztatta a számítógépekről, mobiltelefonokról, zeneiparról alkotott képünket. Lelkesedése töretlen volt az utolsó percig.  “Nem zavar, hogy én leszek a leggazdagabb ember a temetőben. De ha úgy fekszem le esténként, hogy elmondhatom: ma valami csodálatosat alkottunk, na, ez az, ami nekem fontos.”

Az elemzést a családháló.hu szakértője készítette, akinek szakértői blogját itt találjátok!