Nemzeti Kastélyprogram a gyermekekért

Ingyenes osztálykirándulások várják a diákokat a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram helyszínein. Jelenleg 11 várban ismerkedhetnek a tanulók a múlttal, de nem hagyományos, hanem kifejezetten modern, élményszerű technikák segítségével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
osztály
2017. december 10. Család.hu

Újfajta módon, a pedagógia innovatív eszközeivel igyekszik bővíteni a kormány a gyermekek táboroztatási, osztálykirándulási lehetőségeit – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterhelyettese. Rétvári Bence megjegyezte: bővül az erdei iskolák kínálata, és különböző tematikák alapján dönthetnek a szülők arról, hova küldik gyermekeiket a hosszú nyári szünet ideje alatt.

Tematikus táborok nyílnak a diákoknak

Lesznek nomád- és kaland táborok, fontos téma lesz a nemzeti identitás, a hagyományőrzés, a digitális világ, illetve a családi életre nevelés. Hozzátette: a pedagógusok bevonják a diákokat a tanulásba, és a hagyományostól eltérő eszközökkel adják át az ismereteket. Ezzel összefüggésben megjegyezte: a megújulásban a Nemzeti Kastélyprogramban résztvevő kastélyok is jelen vannak.

Újszerű, modern technika segíti megismerni a múltat

Virág Zsolt, a program végrehajtásáét felelős miniszteri biztos elmondta: a bevont 39 műemlékből 11 épület már megnyílt a nagyközönség előtt. Ide ingyenes osztálykirándulásokat szervezhetnek az iskolák. A diákok kötetlen környezetben újszerű ismeretekkel gyarapodhatnak. Felmérések alapján a tudás ilyen szintű átadása háromszor hatékonyabb a hagyományosnál.

A program 55 milliárd forintból gazdálkodhat. Egy-egy helyszín fejlesztésére 1,5 milliárd forint uniós támogatás jut, de ahol több a forrásigény, a kormány kiegészíti az összeget. A programban résztvevő minden helyszín megkapja a minivilág-védjegyet, amely többek között a gyermekeknek szóló kiállításokat és a beöltözési lehetőségeket jelzi. A múzeumpedagógiai foglalkozás is az alapcsomag része. A kincskereső játékok népszerűek a gyermekek körében, a történelmi csapatjáték az idősebb diákoknak, a kerti attrakciók az óvodásoknak nyújtanak lehetőségeket.

A cikk itt folytatódik!