Népszerű úti játékok a főszerepben

Januárban és februárban sok család útra kel, hogy a népszerű síparadicsomok egyikében töltsenek el néhány napot. A hosszú úton azonban valamilyen elfoglaltsággal le kell kötni az izgatott vagy épp unatkozó gyerekeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
utazás
2019. január 21. www.jatekliget.hu

Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője ehhez ad tippeket.

Mire figyeljünk a választásnál?
„Az ünnepek utáni időszakban, a legtöbb szülő úti játékok választásához kér tőlünk segítséget. Amire érdemes figyelni, hogy az apró játékdarabok ne vesszenek el az autóban, egyszerű szabályok szerint játszható legyen és lehetőleg hosszabb időre lekösse a figyelmet. Ha különböző életkorú gyerekek is vannak, jó, ha mindegyikőjük részt tud venni a játékban. A többen is játszhatóak mellé egyszemélyes elfoglaltságokat is javasolni szoktunk, a „csendespihenő” idejére.”

Társasjátékok az útra
Indulás után, a rövid nézelődést követően rendszerint elő is kerülnek az útra bekészített kártya- vagy társasjátékok. Ezeket a kezünk ügyébe csomagoljuk, könnyen hozzáférhető helyen legyenek. Az úti társasok praktikusan kisebb méretűek és mágnesesek, így jól használhatóak az autóban is. Több asztali társasjátéknak létezik úti változata is, ezért ha van kedvenc, azt mindenképp érdemes beszerezni.

Saját készítésű társasjáték
Társasjátékot készíthetünk saját kezűleg is: az úti bingóhoz keressünk olyan képeket, amelyeken az útközben előforduló dolgok – például piros autó, kerékpáros, útjelző tábla vagy ház, kamion – láthatóak. A játék menete megegyezik a számokkal játszott bingóval. Az nyer, aki először veszi észre a tárgyakat, így elsőként telik be a táblája.

Szójátékok
Ha meguntuk a társasozást, a hangulatot feldobhatjuk egy közös énekléssel, mondókázással. Játszhatunk szóláncot – a soron következőnek az előző szó utolsó betűjével kezdődő szót kell mondania. Ezt nagyobbaknál nehezíthetjük memóriajátékkal is, ilyenkor az új szó előtt el kell ismételni a korábbiakat is. A jól bevált klasszikusokat se felejtsük, a barkóba és a kő, papír, olló is jó szórakozás lehet.

Egyedül is játszható játékok
Az autóülés hátuljára érdemes zsebes tárolót tenni, ebben több olyan apróság is elfér, amivel a gyerekek egyedül is el tudják magukat foglalni. Mosható filctollakkal színezhetnek, matricás vagy játékos fejlesztő könyvek feladatait oldhatják meg. Mesekönyveket olvashatnak, képeskönyveket nézegethetnek. Az önállóan játszható mágneses logikai játékok is kedveltek utazáshoz, a feladványok megoldásával szívesen foglalatoskodnak útközben a gyerekek.

Beszélgessünk a helyről, amerre tartunk
Az utazás utolsó órájában a legelcsigázottabb a társaság. Ilyenkor már mindenki nagyon várja, hogy élőben is láthassa a helyet, ahová tartunk, kinyújtózhasson a hosszú út után, a gyerekek szaladgálhassanak. Hogy az idő gyorsabban teljen, tervezgessünk, meséljünk az úticélunkról. Beszéljük meg, hogy ki, mit fog először csinálni, amikor megérkezünk, mi található a szállásunk közelében, milyen programokat szerveztünk a következő napokra.

Az újdonság varázsa
Ha lehet, szerezzünk be az otthon összekészített, karácsonyra kapott játékok mellé egy meglepetés-darabot is az útra. Ha kifogyunk az ötletekből vagy a kéznél lévő játékokat már végigjátszottunk, nagyon jól fel tudja dobni a társaságot az újdonság varázsa, így az utazásból hátralévő idő is gyorsabban telik majd.