Nincsenek tuti szabályok a gyereknevelésben

Szülés előtt tele vagyunk illúziókkal: hogy az én gyerekem majd nem néz tévét, nem eszik csokit, elkerüli majd a kutyakakit az utcán, és csak és kizárólag egészséges ételeket eszik majd. Aztán beköszönt a valóság.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 01. czefernek.lena

Szülés előtt tele vagyunk illúziókkal: hogy az én gyerekem majd nem néz tévét, nem eszik csokit, elkerüli majd a kutyakakit az utcán, és csak és kizárólag egészséges ételeket eszik majd. Aztán beköszönt a valóság.


Amikor várandós az ember lánya, sok mindent eldönt. Vannak olyan gondos szülők, akik már az egyetemet is kiválasztják a magzatnak, így teljesen természetes, hogy nagyon eltökéltek abban is, hogy a gyerek nem iszik majd kólát, nem hord majd rózsaszínt, nem játszik műanyag játékkal, nem engedi be a szülői ágyba. S hogy ebből mi valósul meg? Maradéktalanul semmi.

Mi nem nézünk tévét a gyerekkel

“Nálunk a tévé kérdése egy egyhetes betegség volt, amikor Bencét otthon, egy helyben kellett tartanunk, pedig külsőleg alig volt baja” – kezdi Judit. “A könyvekből, mondókákból, gyurmából és kreativitásból kifogyván beszereztem pár Thomas-dvd-t hogy ne unatkozzon. Azóta mánia a tv is, Thomas is…” – von vállat mostanra rezignáltan Judit. Pedig ő is határozott elképzelésekkel kezdte.

Az én gyerekem nem jár talpig rózsaszínben

Csakúgy, mint Réka. Rékáék gyermeke már magzatként csalódást okozott azzal, hogy lány lett. Fiút vártak, de nagyon. S amikor az ultrahangon nem láttak kis kukacot a lába között, akkor sem tértek le az előre kiszabott útról: mindenből kéket vettek, egy ruhácskát nem néztek meg a boltban. S a gyerek kitolt velük: a mára óvodáskorú kislány csak rózsaszínben hajlandó járni, meg akarja növeszteni a haját és bukik a farmerszoknyákra.

“A párom ragaszkodott ahhoz is, hogy nem lesz cumija, mert nagyon nehéz leszoktatni róla. Most az ujját szopja. Valóban kényelmes volt a cumimentes élet, mert ezt nem hagyta el, nem kellett éjjel a szájába tenni, de hogy az ujjszopást hogy hagyja majd el, nem tudom, mert én nem hiszek a paprikában és az ehhez hasonló drasztikus módszerekben” – tárta szét karjait Réka.