Nők, akikért rajongunk

Vajon honnan veszik kislányaink a női mintákat? Természetesen tőlünk, és a körülöttük lévő világból. Éppen ezért nem árt, ha nem csupán cukormázzal leöntött, tökéletesnek hazudott alakokat, életformákat ismernek meg a médiából. Lapunk összegyűjtötte a tíz leghíresebb nőalakot - aki regényhős formájában belopódzhat hétköznapjaikba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 27. czefernek.lena

Vajon honnan veszik kislányaink a női mintákat? Természetesen tőlünk, és a körülöttük lévő világból. Éppen ezért nem árt, ha nem csupán cukormázzal leöntött, tökéletesnek hazudott alakokat, életformákat ismernek meg a médiából. Lapunk összegyűjtötte a tíz leghíresebb nőalakot – aki regényhős formájában belopódzhat hétköznapjaikba.


Aki már lélegzett együtt egy könyvvel, az tudja, hogy egy megkapó regény szereplőjének sorsa éppen úgy lehet szemléletformáló, mint a valós minta, s az élet ügyes-bajos dolgai közötti eligazodásban is nagy segítségükre lehet egy-egy regénybeli női karakter megismerése. Alább összegyűjtöttük, milyen meghatározó nőideálok léteznek körülöttünk egykor, s mi határozza meg a gondolkodásunkat ma!

1. Bridget Jones

Talán nem éppen mintaszerű életet él, ám mégis, sokunk számára üdítő volt az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb női karaktere, akivel többségünk a filmvásznon ismerkedhetett meg. Bridget Jones sem külsőre, sem belsőre nem tökéletes, ám báját éppen az adja, hogy lehet szeretni őt “úgy, ahogy van”.

2. Hófehérke

Persze választhattuk volna Piroskát vagy akár Csipkerózsikát is, ám mesekarakterek közül talán ő a legszerethetőbb figura. Esendő, gyönyörű, jószívű és mindig képes alkalmazkodni a körülményekhez. A törpék hercegnője ráadásul a megpróbáltatások végén elnyeri a herceg szerelmét is. Hát kell ennél több?

3. Bovaryné

Flaubert nőalakjának korántsem jutott könnyű sors: elkerülte őt a szerelmi házasság, s alkalmi kapcsolataiban sem találta meg a boldogságot: míg a szenvedély és a valóság között örlődik, szeszélyessége miatt válik nevetségessé. A könyvnek számtalan filmes adaptációja létezik, s a realista regény íróját – bár elmondása szerint a mű egy szava sem köthető a valósághoz – még perbe is fogták vallás- és erkölcsgyalázás vádjával.

4. Anne Frank

Egy kislány, aki nem önszántából lett regényíró és saját könyvének főszereplője. A zsidó származású Anne Frank második világháború alatt írt naplója ennek ellenére bejárta az egész világot, hatvanöt nyelven olvasható, számtalan feldolgozása ismert, még operát is készítettek belőle. A kislány üldöztetés alatt lejegyzett gondolatait édesapja találta meg s adta ki 1947-ben, lánya halálát követően.

 

5. Elizabeth Bennet

Jane Austen hősnője kemény, harcos amazon, egyöt lánygyermeket nevelő család legidősebb tagja. Büszkesége és balítélete azonban majdnem végzetesnek bizonyul számára, mikor szenvedélyes szerelme ellenére elüldözi maga mellől az iránta heves érzelmeket mutató Mr. Darcy-t. Szinte mindegy, milyen feldolgozásban ismerkedünk meg a regénnyel, a Büszkeség és balítélet mellett nem mehetünk el száraz szemekkel.

6. Esmeralda

A Notre Dame-i toronyőr szenvedélyes cigánylányával számtalan módon találkozhatott már a kedves olvasó. Victor Hugo könyve letehetetlen, ezért ajánljuk mindenkinek elolvasásra, annál is inkább, mert az igaz szerelem gyönyörű, ám fájdalmas végkifejletét Disney-ék feldolgozásában például kispórolták a regényből.

7. A három nővér

Csehov nőalakjaiból nem tudtunk és nem is akartunk választani, hiszen ők így együtt testesítik meg az orosz irodalom gyönyörű, ám ugyanakkor félresiklott életű asszonyait. A csendet és a szótlanságot, a tehetetlen mozdulatlanságot, a kimondatlan és elfojtott vágyakat. Csehov nőalakjainak sokszor tragédiákat hordozó életútjai mindannyiunknak tanulsággal szolgálhatnak.

8. Léda

Ady Endre viharos szerelme mecénásával, a szenvedélyes férjes asszonnyal a magyar irodalom egyik legtermékenyebb kapcsolata volt. Mert azóta is Új rablói vannak a Nyárnak, Csattognak az új héja-szárnyak, Dúlnak a csókos ütközetek.

9. “Terézanyu”

Szintén magyar találmágy Rácz Zsuzsa Jónás Brigittája, Terézanyu, vagy ahogy a regényben nevezik, Kéki Kata. A szingli nők összes bajai magyar valóságon keresztül csepegtetve akár filmen is megtekinthető. Nekünk kicsit megfeküdte a gyomrunkat.

10. Júlia

Nem lenne teljes a felsorolás Shakespeare és talán a világirodalom leggyakrabban idézett, lemásolt, feldolgozott vagy éppen csak bemutatott munkája nélkül. Rómeó és Júlia örök szerelme mondhatni “világörökségünk része”, s bármilyen hihetetlen: legtöbbünket mégis újra meg újra elvarászol.