Nyári gyermekfelügyelet – a családban marad

A nyári gyermekfelügyelet sok családnak okoz gondot, de nagyon téved, aki azt hiszi, hogy ez csak Magyarországon van így. A táborok máshol is hatalmas összegbe kerülnek, így sok családban maradnak a közeli hozzátartozók, akik besegítenek egymásnak - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2018. augusztus 14. csalad.hu

„Nagyon szerencsés vagyok, a nővérem vigyáz a gyermekeimre. Nincs ugyanis arra módom, hogy a fizetésemből álljam a gyermekfelügyeletet a nyári szünetben” – mondta Emma, az egygyermekes brit anyuka a BBC-nek.

A testvéri segítség Emma számára hatalmas dolog, hiszen ugyan fizet érte valamennyit (nem, nem tévedés, a saját testvérének fizet a gyermekfelügyeletért, de az az Egyesült Királyságban egyáltalán nem szokatlan), de jóval kevesebbet, mint amennyit mondjuk egy táborért kellene. Sok brit szülőnek egy-egy nyári szünet akár heti 133,34 fontba (48 ezer forintba) is kerülhet gyermekenként.

A Family and Childcare Trust munkatársai a települési önkormányzatokat kérdezték meg Angliában, Skóciában és Walesben a nyári gyermekfelügyelet költségeiről.

Kiderült, hogy Angliában az összeg 134,66 font hetente, Skóciában és Walesben valamivel olcsóbb: 124,44, illetve 124,85 font. Kelet-Anglia a legdrágább régió, ott akár 169,38 font is lehet a költség. Ez a legtöbb régiónál 35 százalékkal magasabb ár. A gyermekfelügyelet ára egyébként átlagosan 4 százalékkal nőtt a tavalyi év óta.

A tanulmány szerint a legtöbb dolgozó szülőnek nincs elég szabadsága. Az iskolai szünidő 13 hét az Egyesült Királyságban, ennyi szabadságot szinte senki nem engedhet meg magának.

„A szülőknek és gondviselőknek a szünidőre gyermekfelügyeletet találni elég nagy kihívás. Az ár jelentősen magasabb, mint az évközbeni napközi ára, és ez még a legóvatosabban kezelt családi költségvetést is felboríthatja” – fogalmaz a jelentés, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ráadásul nem mindenhol elérhetőek ezek a szolgáltatások.

A cikk itt folytatódik.