Ők kaptak idén elismerést a Családháló díjjal

A hétvégi Családünnep Magyarországgal elnevezésű rendezvényünkön adtuk át ismét a Családháló-díjakat - több kategóriában. A díjazottakat Soltész Miklós államtitkár köszöntötte, majd Acsainé Végvári Katalinnal és Paulik András főszerkesztővel átadta az elismeréseket. Olvassátok el ki és miért kapta!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló díj
2014. március 24. Paulik András

A hétvégi Családünnep Magyarországgal elnevezésű rendezvényünkön adtuk át ismét a Családháló-díjakat – több kategóriában. A díjazottakat Soltész Miklós államtitkár köszöntötte, majd Acsainé Végvári Katalinnal és Paulik András főszerkesztővel átadta az elismeréseket. Olvassátok el ki és miért kapta!


Kórházi gyermekorvosa kategóriában a díjazott Dr. Hauser Péter

Gyermekgyógyász, hematológus és onkológus szakorvos, osztályvezető egyetemi adjunktus. 1995-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen. 2000-ben csecsemő-és gyermekgyógyászatból, 2006-ban klinikai onkológiából szerzett szakorvosi képesítést. A következő évben a PhD fokozatot is megszerezte. 2009-ben sikerrel tette le a klinikai hematológia szakvizsgát is. 1995 óta a Semmelweis Egyetem II. számú Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikáján dolgozik, jelenleg a Neuroonkológiai Osztály osztályvezető egyetemi adjunktusaként. Klinikai munkáján felül a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán ápolt daganatos és leukémiás gyerekek megsegítésére létrejött Őrzők Közhasznú Alapítvány kuratóriumának alelnöke. Nap, mint nap daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyításával foglalkozik, bíztatva minden szülőt elmondhatja, hogy ebben a nehéz betegségből a gyerekek nagy része meggyógyul, hitet és reményt adva számukra. Jelölőink is ezt emelték ki leginkább, hogy mit jelent az az életvidám energikus kedvesség, amivel segíti őket a nehéz napokban. Az Őrzők Alapítványban folytatott tevékenysége kapcsán kiemelik azt a sokszínűséget, amivel igyekeznek segíteni betegeiket. Gyermekkönyv készítése, rajzversenyek, foglalkozások, futóverseny, családi lakások felújítása vagy akár egy színdarabban való szereplés. Igazi közösségi ember, aki képes arra, hogy szeretettel fogja össze azt a csapatot, akivel dolgoznak.

 

Következő díjazottunk 2013 védőnője Molnár Józsefné, Borika néni

Molnár Józsefné Mezőkövesden látja el körzeti védőnői feladatait. Borika néni lelkiismeretes, mindig tettre kész és ami a legfontosabb, hogy őt nemcsak az anyukák de a gyerekek is szeretik.  Nem csak védőnő, hanem kicsit pszichológus is egyben, aki szívén viseli az anyukák gondjait és mindig értő figyelemmel közelít a problémáink felé. Folyamatosan képzi magát, így mindig a leghumánusabb megoldást keresi egy-egy problémára. Nem esik nehezére szívességet tenni, nagyon rugalmas és megbízható. Szakmailag rendkívül felkészült, ezen kívül kedves, türelmes, segítőkész és megbízható, ami ebben a szakmában igen fontos, ezért jó példa lehet a leendő védőnőknek és mindenkinek, aki ebben a szakmában dolgozik. Fontos számára a szoptatás népszerűsítése. Anyukák gyakran felkeresik a körzetén kívülről is. Borika néni mindig biztat, támogat és lelkileg is erőt ad, megnyugtat. Egy másik anyuka a szülése óta férjével csak úgy emlegeti, hogy a “második anyánk”.

A Kabócás Baba-Mama klubhoz annak elindulása óta csatlakozott és az ő előadásai a legnépszerűbbek. Ajándékot soha nem fogad el, így az egyesülethez is ingyen jár.

 

Az év bölcsődéje díjat idén a Dúdoló Bölcsőde kapta

A Dúdoló Bölcsőde Budapesten az Őrmezőn található. Céljuk, a biztonságérzetet nyújtó, tevékenységre motiváló környezet kialakítása, melyben a gyermek saját képességei szerint fejlődhet, lehetősége van megtapasztalni az önfeledt, aktív játék örömét, mely képessé teszi a későbbi élet során a kreatív továbbfejlődésre. A szülők elmondásai alapján a gondozónők és a velük együtt dolgozók mind segítőkészek, jókedvűek. A csoportszobák jól felszereltek, a gondozónők segítenek a szobatisztaságra nevelésben. Az egyik szülő mesélte, hogy a családias hangulat miatt a kislánya minden reggel azzal ébred, hogy szeretne Andihoz menni. A gyerekek szeretnek a bölcsődébe járni és a szülők is pozitívan nyilatkoznak az intézményről.  A bölcsődében minden ünnepet megtartanak, melyeket foglalkozásokkal igyekeznek színesebbé tenni. Az igazgatónő mindig elérhető, kedves, nyitott a problémák megoldására, szinte mindennapos kapcsolatban van a szülőkkel és naprakész információkkal rendelkezik a gyerekkel kapcsolatosan is. Havi rendszerességgel tartanak családi foglalkozásokat, ahol a gyerekek együtt alkothatnak, játszhatnak a szüleikkel.

A bölcsőde dolgozói és vezetése, minden esetben a gyermekek testi és lelki fejlődését tartják szem előtt, változatos programokkal segítve elő személyiségük kibontakozását. Az intézmény kreatív berendezése és festése otthonossá és családiassá teszi az épületet. Az intézet csoportszobái kellemes környezetet teremtenek a gyermekek fejlődéséhez. Helyben van a konyha, így minden nap friss és változatos ételt kapnak a csemeték és speciális étrendet is tudnak biztosítani. A szülők arról számolnak be, hogy ilyen családias körülmények között a gyermekeik minden nap élvezettel megy bölcsődébe és számos “barátság” kötődött a gyermekek között is.

A rengeteg törődésen kívül az egész kollektíva professzionális hozzáállást tanúsít. A dolgozók szakértelmük legjavát adják nap, mint nap.

Az év bölcsődei kisgyermeknevelője 2013-ban Szijj Károlyné – Ildikó,  a Budapest, II. kerületi Pasaréti Bölcsőde kisgyermeknevelője

38 éve kisgyermeknevelőként tevékenykedik – egy személyben testesíti meg a teljes családot: ha kell testvéri lelkesedéssel és vidámsággal játszik gyermekünkkel, ha kell anyaként gondoskodik róluk, és ha éppen az kell, akkor nagymamai aggodalommal óvja őket a veszélyektől. Munkáját ténylegesen hivatásnak tekinti és a leggyönyörűbb feladatnak, amit csak egy felnőtt elképzelhet magának. Pályakezdő és/vagy kevesebb tapasztalattal rendelkező kolléganőit minden esetben szeretettel, segítőkészen fogadja és kezdettől egyenrangú partnerként tekint rájuk Ezt az összhangot is érzik a gyerekek és a szülők is. Személyes céljaként is megfogalmazta: azt szeretné, hogy minél több fiatal megismerhesse és lássa, hogy milyen csodás szakma az övé é ezáltal minél többen választanák a kisgyermeknevelést hivatásuknak. Nemcsak mondja, de minden szavával, tettével, kedves mosolyával ezt sugározza is ezt.  Az okos szeretet, szelíd-bölcs számonkérés, a humánus értékrend olyan szép arányban keverednek személyiségében és szaktudásában, hogy a gyerekek mosolyogva és boldogan járnak bölcsibe, rajonganak érte, és még évekkel később is visszajárnak hozzá.

Intézmény, Mary Poppins, Tündér, élő legenda ahogy a jelölésekből olvashatjuk. Az igazi és őszinte szeretet futára.  Nagybetűs értéket ad át, nevel udvariasságra, finomságra, szeretetre és minden nap tanít valamit éneket, verset, mondókát. Értően figyel, beszélget. A díj számára elismerés, hogy egy ilyen fantasztikus pedagógus kaphatja meg.  Meggyőződésünk, hogy azok a gyermekek, akik bármilyen kapcsolatba kerültek Ildikó nénivel, vagy a közelében lehettek, egy életre szóló ajándékot kaptak. Kiváltságosak, mert abból a kifogyhatatlan energiaforrásból táplálkozhattak, amelyet Ildikó néni személye jelent, és amely energia elkíséri és őket felnőtté válásuk útján.

2013 óvónője a Családháló olvasóinak jelölése alapján Szabó Györgyné

Éva néni a Szombathely Donászi Magda óvodaóvó nénije. Mindig mosolygós, jó kedélyű, mindenkihez van egy kedves szava, a szülőkkel is rendkívül jó kapcsolatot ápol is.

Éva néniről sokan úgy nyilatkoztak, hogy egy tündér, aki minden nap nagy szeretettel fogadja a gyermekeket, akkor is, ha a gyermek nyűgös, fáradt vagy kedvetlen, és függetlenül attól, hogy betegen született vagy más intézményben “nehezen kezelhetőnek” nyilvánították. Állandóan figyeli a gyerekek jelzéseit, határtalan szeretete és türelme minden gyermeknél kézzel fogható és szellemileg is mérhető előrelépéseket eredményez. Szabadidejét feláldozva dolgozik az óvodások szüleinek jó csapattá szervezésében olyan programokkal, mint a szülős farsang és családi juniális, ahol közösen főznek egy erdei tisztáson. Számtalan kirándulást is szervez óvodásainak, hogy megismertesse velük a növény és állatvilágot, a magyar népszokásokat. Pótanya szerepet is betölt, gyakran átöleli, megcirógatja, megnyugtatja a gyerekeket. Szeretettel, hozzáadással irányítja csoportját. Régi ovisai is szívesen visszajárnak hozzá megosztani vele örömeiket és bánataikat akár 13, 19 évesen is.

Éva néni gondtalan gyermekkort biztosít óvodásainak, stabil alapot és útravalót ad az iskolás évekre. Szeretetével, türelmével és következetességével nyugodt, kiegyensúlyozott légkört teremt a kicsiknek, hozzáállása egyes szülők szerint a saját gyereknevelési módszereiket is formálta, segítette. Minden gyermek szeretetre méltó, de ezt felismerni csak egy igazán jó pedagógus tudja. A szülők számára a gyermekük a legdrágább kincs, egyedi, megismételhetetlen, és az övék, akármilyen is, tökéletesen és feltétel nélkül szeretik őt.  Éva néni az az óvónő, aki a szülőkhöz hasonlóan meglátja a gyermekeinkben rejlő jövőt, lehetőségeket és a belülről fakadó szépséget.

2013. családi napközije – Kaposszerdahelyi Családi Napközi

A Kaposszerdahelyi Családi Napközi 2012. novemberében kezdte meg működését Kaposszerdahelyen, a térséget ellátó, új építésű Integrált Alapfokú Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Központban. Az intézmény eleinte 3 fővel indult, mára pedig 10 gyermek színesíti a lelkes nevelő nénik napjait. Sok színes programmal, játékos formában fejlesztik a picurkákat. A családi napközi vezetője Kertész Szilvia, aki bár fiatal, életkorát meghazudtolóan úgy bánik a gyerekekkel, mintha 100 éve ezzel foglalkozna . Minden kis tipegő és szülő szereti, tudja, hogy nála biztonságban lesz a gyereke. Maximális odaadással, és alázattal végzi a munkáját, minden téren precíz.

Egy közel 1000 fős kistelepülés életében, mint amilyen Kaposszerdahely, mindig nagy feladat a legapróbb változás megvalósítása is, ez különösen igaz az olyan intézményre, amely egészen addig példa nélküli, és az itt lakók számára ismeretlen, nem megszokott szolgáltatás biztosítására hívatott. A napközi pedagógusai már a megnyitás előtt a szülők bevonásával, és aktív részvételével dolgoztak a tárgyi és infrastrukturális feltételek biztosításán, a napközi gyermekbarát hangulatának és arculatának közös megteremtésén. Ez a folyamat a mai napig tart, és az intézmény folyamatosan szépül, fejlődik, a pedagógusok pedig olyannyira családbarát szemlélettel megáldottak, hogy a rendelkezésre álló férőhelyek száma mára már nem elegendő a szülői igények kielégítésére. Az alig 1,5 éves működése alatt a napközi már be is bizonyította, hogy nem pusztán létjogosultsága van a településen, hanem további fejlesztése is. Hiába lennének azonban a frissen rakott falak és a hőszigetelt ablakok, hiába lenne egy önkormányzati beruházás akkor, ha nem lenne valaki, aki ezen falak között komoly szakmai munkára alapozó, otthonos, hangulatos, családbarát környezetet biztosít, és az intézményből életteret varázsol.

 

2014. év Családháló Különdíjasa – Varnyú Ildikó

Az Együtt az Életért Egyesület munkatársa, akik azért dolgoznak, hogy a megfogant életek meg is születhessenek. Ildikó az elmúlt 18 évben számos családnak segített munkájával, anyaotthoni elhelyezéssel, örökbefogadások előkészítésével, vagy éppen lelki tanácsokkal. Kedves, segítőkész, empatikus személyiség, aki aktív tagja az Egyesületnek. Hétköznapi munkája – ifjúsági védőnő egy pécsi gimnáziumban – és családja mellett is időt tud szakítani azokra a családokra, akik segítséget, egy jó szót, vagy lelki támaszt várnak valakitől.

 Az örökbefogadó szülők elmondása szerint a karitatív munka és a családok iránt érzett elhivatottsága nem ismer határokat, még soha egyetlen kérdést sem utasított el, hanem mindig nyitottan, odaszánva az időt fordult feléjük! Családias és emberi a légkör körülötte, ami által az örökbe fogadó szülők is nagyon sokat kapnak tőle. Fantasztikus munkát végez, sok szülő beszámol arról, hogy nagyon sokat köszönhet neki!  Lendületessége, odaadó személyisége, és tettvágya mindenkit magával ragad. Ő nem csak beszél arról, hogy mit kéne tenni, hanem tesz is annak érdekében, hogy változás következhessen be más emberek életében. Ráadásul mindez teljesen természetes is a számára, belső késztetést érez a nehéz helyzetben lévő embertársai megsegítésére.

Ildikó nem csupán a kötelező napi munkáját végzi el, hanem mindemellett táborokat szervez és bonyolít le, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület szakmai vezetője, ahol lelki tanácsadással, anyaotthoni elhelyezéssel és örökbefogadások előkészítésével segít az arra rászoruló családoknak, Ildikó szakmai kiválósága és odaadása mellett családanyaként is példásan helyt áll.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Köszönjük az együttműködést a Családháló-díj kapcsána a Képmás Magainnak, a Magyar Bölcsődék Egyesületének, a Magyar Védőnők Egyesületének és a Családi Napközi Keresőnek.

(Fotó: Huszár Boglárka)