Olvasni jó! – könyvajánlatok a Betűtésztától + JÁTÉK!

Gyermeknap, évzáró, nyári szünet – rengeteg alkalom van mostanában arra, hogy könyvet ajándékozzunk a gyermekeinknek. Íme néhány ajánlat, amelyek közt kicsiktől nagyokig minden korosztály számára találhatsz megfelelőt. Egy kis szerencsével pedig akár meg is nyerheted valamelyiket a Budakeszin található Betűtészta könyvesbolt jóvoltából!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
könyv
2017. május 26. Családháló

0 éves kortól:

Ambrózy Zsófi: Plüsspuma

Egyéves korban nincs finomabb dolog egy bögre fülénél. Egy nap telis-tele van felfedezésekkel, például hogy vannak nálunk kisebb és nagyobb gyerekek is. A járókánk a saját birodalmunk, ahol minden a miénk. Persze előfordul, hogy elveszik tőlünk kedvenc „rágókánkat”. A bolti pénztáros, akár a legtöbb felnőtt, csuda érdekes. A gumiállatoknak menhelyet alapítunk, és ha orvososdihoz jönne meg a kedvünk, a legjobb játszótárs saját plüsspumánk. Persze egyvalamire mindennél jobban vágyunk: hogy Apa este hazajöjjön!

Ambrózy Zsófi lapozója 9 játékos vers formájában örökíti meg egy egyéves gyerek napját – a reggeli felkeléstől az utolsó esti ásításig. A mondókák olyan mindennapi élethelyzetekre nyújtanak segítséget a szülőnek, mint a sorban állás, az orvosság bevétele. Ilyenkor egy-egy egyszerű szöveg ismételgetésével nyugtathatjuk meg gyermekünket. Szövegeinek ritmusa játékos megoldás azokra a percekre, melyeket a babák monotonnak éreznek. A dizájn kivitelű könyv természetesen gyerekkézbe való, mivel Megyeri Annamária illusztrátor színes babavilágot teremtett Ambrózy Zsófi rímei köré!

TUDJ MEG TÖBBET A KÖNYVRŐL!


3 éves kortól: 

Amy Krouse Rosenthal: Uni, az unikornis

Az unikornisok kivételes teremtmények, és kevés kislány hisz igazán bennük. Ritkán találkozhatunk velük. Olyan unikornis meg igazán kevés van, amelyik hisz abban, hogy léteznek a világon kislányok. Rosenthal könyve „fordított történet”, melyben a szerencsés egyszarvú, Uni, egy olyan kislányban hisz, aki tényleg létezik!

 

A gyerekeknek és szüleiknek Uni azt üzeni, hogy mennyire fontos a barátság és a gyerekkori képzelet ereje életünkben. S persze azt, hogy szeressük az unikornisokat, bármit is gondoltunk eddig a róluk szóló könyvekről. Az „ő” könyve tényleg más, mivel Brigitte Barrager rajzai olyan forma- és színvilágot adnak Uni történetének, melyek megkülönböztetik minden más unikornismesétől.

TUDJ MEG TÖBBET A KÖNYVRŐL!


5 éves kortól:

Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás

A főszereplő, Izom Ozi mögött egy valós személy alakja rajzolódik ki: Szabó Ozor János paralimpikoné. Fiatal korában egy baleset következtében elveszítette egyik lábát. A traumából és az azt követő nehéz időszakból komoly sportolói teljesítmények által tudott kijönni. Kétszeres Európa-bajnok fekvenyomó lett, jelenleg pedig egy testi fogyatékkal élő sportolókból álló egyesület edzője.  Tunkel Nándor, a 2016-os riói Paralimpiai Játékok bronzérmes fekvenyomó versenyzője az ő növendéke!

Róla, Oziról szól az IBBY-díjas Dániel András egészen kivételes humorral megírt könyve. A (Budakeszit rejtő) ősi Kuszakeszin élő Izom Ozi egy nemcsak erős, hanem jószívű óriás is. Törődik a környezetében élőkkel, és megóvja őket a veszélyektől. Rendkívül művelt is, a „favalán költészet” rajongója. Valakit edzésben is tart, például egy Pamela nevű libát, akit fekvőtámaszozni tanít. Dániel András Ozi és a kuszakesziek életét mutatja be, miközben saját könyvének megszületésébe is bevonja olvasóját. Története az elfogadásra buzdít minket, és azt üzeni: mindannyiunkban ott lakozik egy óriás, a kicsikben is!

TUDJ MEG TÖBBET A KÖNYVRŐL!


8 éves kortól:

Nyulász Péter: Helka

Zajlanak az ünnepi előkészületek a tihanyi Soktornyú Kastélyban: Helka hercegkisasszony ugyanis nemsokára trónörökössé válik. Arról azonban senki nem tud, hogy a hercegkisasszony gombászni szökött egy Csiperke nevű apróddal a közeli erdőbe. Éppen ez a csíny menti meg őket a veszedelemtől, ami időközben a békés várnép felé közeledik. A Burok-völgyben lakó Bora boszorkány más sötét teremtményekkel bosszút forral a Soktornyú Kastély ellen, és nem riad vissza semmitől, hogy feldúlja a Balaton békéjét. Szerencsére Helkának és Csiperkének akad segítőtársa az öreg bakonyi varázsló, Kamor, és két bolondos manója, Tramini és Furmint személyében. Ám a Bora feletti győzelemhez hosszú út vezet…

A sorozatot a gyerekek a magyar Gyűrűk urának tartják. A szülők a balatoni és más magyar tájak újszerű bemutatása miatt szeretik.  A pedagógusok a régi magyar mondák korszerű folytatását látják benne.  Olyanok olvasók is vannak, akik a szövevényes cselekmény miatt kedvelik, és akik egy varázslatos, mesés régmúltba vágynak vissza.  Más olvasóknak a szereplők rokonszenvesek: Helka hercegkisasszony, Ciprián, a bátor herceg, Kamor, a bölcs bakonyi varázsló, Tramini és Furmint, a folyton kalamajkákat okozó manók.  Veszprémben vízibáb-előadás lett belőle, Balatonfüreden pedig egy játszótéren találkozhatunk szereplőivel. A sok-sok varázslattal és titokkal izgalmassá tett, humoros és népszerű Helka-történet a fantasy határát súrolja.  A valós helyszíneken játszódó történet egy képzeletbeli kirándulásra hívja olvasóit a Bakonytól, a Balaton környékén és az Alföldön át egészen a Bükkig, de az országszerte népszerű családi olvasmány helyszíneire valódi kirándulásokat is szerveznek.

A trilógia további kötetei: II. RÉSZ: Ciprián – A Balaton hercege; III. RÉSZ: Kamor – Helka menyegzője.

A TRILÓGIÁRÓL ITT OLVASHATSZ!


14 éves kortól:

Baccalario-Baronciani-Cima-Colaone-Ferrara-Gandolfi-Masini-Mattia-Ossorio-Sgardoli-Silei-Zannoner: Kimondhatatlanul

Vannak érzelmek, melyekről tizenéves korunkban nem szívesen beszélünk. Ezért néha jó lenne, ha ezeket valaki kimondaná helyettünk. Vagy legalábbis segítene megfogalmazni, mi mindent gondolhatunk az adott érzelemről. Jó lenne, ha valaki megosztaná velünk a tapasztalatait azokról a helyzetekről, amikor találkozott ezekkel. Ha segítene abban, hogy ne féljünk szavakba önteni az érzelmeinket.  Egy jó történet pedig – mint az már oly sokszor beigazolódott – az egyik legjobb segítség!

12 kortárs, nemzetközi szinten elismert olasz alkotó arra vállalkozott, hogy fiatal olvasóknak 12 érzelemről sztorizzon.  Ám ezt úgy kellett megoldaniuk, hogy műveikben egyszer sem mondhatták ki az érzelmet jelentő kulcsszót, kizárólag a művek címében. Így született meg ez a 10 novellát és 2 képregényt tartalmazó antológia, amely 2015-ben rögtön megjelenése után bestsellerré vált Olaszországban.

TUDJ MEG TÖBBET A KÖNYVRŐL!

 

 


Ha szeretnéd megnyerni valamelyiket a fenti könyvek közül, akkor játssz velünk az FB oldalunkon!!