ORFK: nyáron jobban kell vigyázni a gyerekekre

Nyáron több gyereket ér közlekedési baleset, július-augusztusban ez az arány akár kétszerese is lehet a februári, márciusi adatoknak, ezért jobban oda kell figyelni rájuk - mondta Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára az M1-en.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tábor
2017. június 08. MTI

Kiss Csaba közölte: az ezzel kapcsolatos rendőrségi kampány része a szülők megszólítása, a gyerekeknek pedig sok tábort rendeznek, amelyekben nemcsak a rendőri munkát ismerhetik meg, hanem a biztonságos közlekedésről is tanulhatnak. Fontos az is, hogy a járművezetők jobban figyeljenek a nyáron olyan helyek környékén, ahol sok gyerek fordul meg, így a játszóterek, strandok közelében, vagy a Velencei tónál és a Balatonnál – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy július-augusztusban a nyaralások miatt jóval nagyobb a forgalom az országban, ezért nagyon zsúfoltak az autópályák, a fő közlekedési utak, így sokkal nagyobb figyelemmel kell közlekedni nemcsak a hétvégéken, hanem a hétköznapokon is. Veszélyt jelenthet a gyerekekre az internet is a nyári szünetben, ezért érdemes a vakáció előtt elbeszélgetni velük a potenciális kockázatokról – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

„Előfordulhat, hogy nyáron a gyerek nincs táborban, nincs a nagyszülőknél, hanem otthon tölti az idejét a szünidőben, és azt hisszük, hogy biztonságban van, holott elképzelhető, hogy a világhálón éppen valaki olyannal beszél, akivel nem kelleneHa otthon hagyjuk a gyereket, akkor érdemes előtte vele elbeszélgetni arról, hogy mit kell/szabad tennie, kit kell hívnia, ha baleset történik otthon, ha például tűz üt ki” – tanácsolta Németh Ágnes. Azt is érdemes megbeszélni vele, hogy mit kell mondania, ha a segélyhívót hívja fel, és azt is érdemes átbeszélni, hogy a lakókörnyezetben van-e olyan felnőtt, akihez biztonsággal fordulhat – folytatta.

„Ha idősebb gyerekünk fesztiválokra szeretne menni, szintén el kell beszélgetni vele a tudatmódosító szerek használatáról. Meg kell beszélni vele, hogy fogyaszthat-e alkoholt, és hogyan tud nemet mondani, ha kábítószerrel kínálják. Azt is tudatosítani kell a gyermekünkben, hogy a barátság azt jelenti, hogy felelősséggel tartozunk a másikért, vigyázunk egymásra” – tanácsolta.