Oroszlánok nyomában Budapesten

Egy kalandos, vidám séta nagyszerű eszköz arra, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék, később pedig ápolják és fejlesszék a települést, ahol élnek. Ha egy kultúrtörténet-alapú városnézéshez még kicsik és izgágák, de a minden sarkon fagyizzunk/kürtőskalácsozzunk-verzióból már kinőttek a csemeték, érdemes olyan kincsek nyomába eredni a fővárosban, amik biztosan lenyűgözik őket. Eredjünk most oroszlánok nyomába!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Ajándék oroszlánnak ne nézd a nyelvét!

Mi mással kezdhetnénk, mint a Lánchíd kőoroszlánjaival! A négy nagymacskának külön érdekessége, hogy nincs nyelvük: a városi legenda szerint ezért (mikor e hiányosságra fény derült) a szobrok készítője volt az első, aki a Dunába vetette magát a Lánchídról… ebből azonban egy szó sem igaz. Marschalkó János szobrászművészünk maga is jót mulatott – még éltében – ezen az anekdotán. Azért, ha bármelyik hídfőnél járunk, figyeljük meg az állatok királyának méltóságteljes békéjét, és nyammogjunk el egy-két macskanyelvet a gyerekekkel.

Az őrzők

Széchenyi hídjától csak egy-két perc sétára található a szépen felújított Várkert Bazár – ahol egyébként számos gyerekprogram is várja ifjú látogatóit. Itt is érdemes Szimbát simogatni, hiszen Ybl Miklós szinte minden építményét ezekkel a bátorságot, hűséget jelképező állatokkal díszítette.

Oroszlános udvar

No, nem egy gladiátorharcnak otthont adó stadion közepére gondolunk! Fadrusz János neves szobrászművész munkája a négy királyi állat, mely a budai Várban található.

A cikk ITT folytatódik.