Öt évet is kaphatna, aki családtagját bántalmazza

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. május 14. MTI

A jövőben egyértelművé kell tenni, hogy a családon belüli vagy hozzátartozói erőszak nem családi ügy, hanem súlyos bűncselekmény – húzta alá a keddi parlamenti vita expozéjában Répássy Róbert.


Ismertette: a kapcsolaton belüli erőszak a társadalom széles rétegét érintő probléma. Éppen ezért vezeti be a javaslat – elfogadása esetén – a hozzátartozó bántalmazása tényállást a büntető törvénykönyvbe (Btk.). A javaslatot pénteken nyújtotta be Répássy. A tényállás hatálya alá tartozik a volt házastárs, volt élettárs, gondnok, gondnokolt, gyám és gyámolt. Répássy Róbert hangsúlyozta: a tényállás megállapításának feltétele az együttélés, de az mindegy, hogy az elkövetéskor, vagy korábban éltek együtt az érintettek. A büntetéshez emellett szükséges a rendszeres elkövetés ugyanazon sértetten – tette hozzá. A módosítással, amelyen több bizottság is átrágta magát, 3 évig, illetve 1–5 évig történő szabadságvesztéssel lesz büntethető a hozzátartozóját bántalmazó.

Az államtitkár kiemelte azt is: széles körű társadalmi összefogás is szükséges az új tényállás hatékonyságához. Ehhez pedig átfogó tájékoztatásra és a sértettek bátorítására is szükség van, ebben pedig a kormány „számít a civilekre is”.

Pártreakciók

A fideszes Molnár Attila üdvözölte a hozzátartozó bántalmazása tényállás bevezetését. A kormánypárti képviselő az államtitkárhoz hasonlóan kiemelte a tájékoztatás fontosságát és a sértettek bátorítását. Lendvai Ildikó (MSZP) szerint a benyújtott javaslat nem fogja elriasztani azokat, akik hajlamosak az erőszakra. A Jobbik az internetszolgáltatók elleni fellépés lehetőségét kritizálta. Staudt Gábor arról beszélt, pártja nehéz helyzetben lesz a szavazáskor, mert amíg a családon belüli erőszak önálló tényállássá alakítását támogathatónak tartják, a javaslat más pontjait elfogadhatatlannak. Az LMP szerint kevés és megkésett a kormány javaslata. Ertsey Katalin azt mondta: történelmi fontosságú lehetne a családon belüli erőszak büntetéséről szóló vita, de szégyenletes, hogy a kormány egy salátatörvényben próbálja kezelni a problémát.