Öt ötlet, ami megmenti a világot

Egyszerű, de nagyszerű - állapíthatjuk meg azokról a találmányokról, amelyek segítik a világ rászorulóinak életét. Az öt legizgalmasabbat válogattuk össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 03. Gyarmati Orsolya

Egyszerű, de nagyszerű – állapíthatjuk meg azokról a találmányokról, amelyek segítik a világ rászorulóinak életét. Az öt legizgalmasabbat válogattuk össze.


Emberi erővel működtetett mosógép és szárító

A vidéki Peru családjai átlagosan napi 4-10 dollárból élnek. A tiszta ruhák mind a higiénia, mind a családok méltósága szempontjából nagyon fontosak. Mivel azonban nincs áram, az asszonyok minden mosást kézzel végeznek. Egy-egy mosás hat órán át tart, hetente 3-5 alkalommal, s súlyos egészségügyi problémákat – hátfájást, légzési nehézségeket – idéz elő. A Giradora-cég éppen ezért fejlesztette ki az emberi erő által működtetett mosógépet és centrifugát. A működtetés egyszerű: csupán be kell tenni a ruhákat a gép dobjába, ráülni és egy pumpát nyomkodni lábbal. A pumpára kötött aggregátor szinte teljesen meg is szárítja a ruhákat. Ez azért is nagyon fontos, mert Peruban akár három hétig is eltarthat, mire egy ruha megszárad, s addig nagy eséllyel meg is penészedik. A szerkezet ára 40 dollár, ami egyötöde a legolcsóbb elektromos mosógépnek, a nők pedig végre leülhetnek egy kicsit pihenni – a változatosság kedvéért.

Napenergiával működtetett műanyag flakon-„villany”körte

A manilai nyomornegyedekben nincs elektromos áram, ráadásul a kunyhókat olyan szorosan építették egymás mellé, hogy a legtöbbjükön ablak sincs, ami beengedhetné a természetes fényt. Emiatt a legtöbb „lakásban” állandó sötétség uralkodik – a családtagok ebben a sötétben dolgoznak, esznek. Egy csapat Haitin dolgozó fiatal éppen ezért fejlesztette ki a napfénnyel működtetett műanyag palack-„villany”körtét, amely épp olyan zseniális, mint amilyen egyszerű. Az üvegbe egy liter víz és néhány teáskanál fehérítő kerül. A palackot ezután a tetőbe vágott lyukba rögzítik, amely egyfajta tetőablakként funkcionál, viszont egy egyszerű üvegablakkal ellentétben 360 fokban szórja szét a napsugarakat. A hatás megegyezik egy 60 wattos izzó teljesítményével, ráadásul egy ilyen szerkezet élettartama öt év!

Afrikai mentőautó

Afrikában a nyugatról hozott import mentőautókkal ötven métert sem lehet megtenni, mondta Mike Norman angol mérnök. A hagyományos járművekkel a betegszállítás még nagyobb bajt okoz, mint ami miatt a mentőt eredetileg kihívták. Különösen a várandós nők esetében igaz ez, hiszen a nehéz szülések és az elérhető orvosi segítség hiánya együtt hozzájárulnak az elképesztően magas anyai halálozási arányhoz. Emiatt született meg Nomran eRanger-mentőautója, amely a motorbicikli és az oldalkocsi előnyeit kombinálja, és kialakításának köszönhetően sokkal biztonságosabban szállítja a betegeket a sáros, csúszós, rázós utakon. Az eRanger megjelenése óta Malawi körzetében 60 százalékkal kevesebb anya halt meg szülés közben, vagy utána, a mentőjármű pedig már 17 afrikai országban elérhetővé vált.

Műláb gumiabroncsból

Az ún. Jaipur-lábat Ramchander Sharma találta ki. Az ötlet biciklizés közben pattant ki a fejéből, amikor a kemény gumiabroncsról eszébe jutott, milyen jól lehetne azt protéziskészítéshez felhasználni. Olyan műlábat akart előállítani, ami olcsó, érdes felületű és vízálló. A Jaipur-láb mindezen feltételeknek megfelelt, ráadásul az eddiginél harmonikusabb mozgást is lehetővé tett az amputált lábú emberek számára. Egy protézis ára mindössze 28 dollár és öt évig használható.

Folyadékkal töltött szemüveg

Noha egy szemüveg viszonylag olcsó, a fejlődő világban hatalmas összegeket kérnek a személyre szabott szemüveglencsék elkészítéséért. A szubszaharai régióban egymillió emberre jut egyetlen szemész, de vannak olyan országok, ahol ez a szám eléri a nyolcmilliót. És itt jön a képbe Josh Silver, aki létrehozott egy praktikus, folyadékkal töltött szemüveget. A folyadék mennyiségének csökkentése vagy növelése által érhető el a kívánt dioptria. A szemüvegek előállítása fillérekbe kerül és lehetővé teszi, hogy az emberek maguk szabályozzák a folyadékszintet, beállítva, mikor látnak élesen.

Fotók: top5s.net