Palya Bea: a java a szülés után kezdődik el

A szüléshez, a gyermekvállaláshoz való viszonyáról is mesél a Díványnak adott interjújában Palya Bea. Az énekesnő elmondta: nem sürgető, de egyre erősebb benne a gyermek utáni vágy.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
énekesnő
2011. július 22. szabo.daniel

A szüléshez, a gyermekvállaláshoz való viszonyáról is mesél a Díványnak adott interjújában Palya Bea. Az énekesnő elmondta: nem sürgető, de egyre erősebb benne a gyermek utáni vágy.


– A Művészetek Völgyében idén is lesz Palya-udvar. Az elképzeléseid alapján ott közös táncok és önismereti programok is lesznek, mint például álomfejtés. Hogyan kell elképzelni a közös álomfejtést?
– Az udvar annak mentén épül, amiket én a hétköznapjaimban szeretek csinálni. 12 éve minden reggel írom az álmaimat a zöld füzetembe. A reggeli programon ébredés után összegyűlünk az udvarban, babzsákokra ülünk, függőágyakba fekszünk és mesélünk egymásnak. A közös beszélgetésekben megszületik egy melegség, egy nyitottság, ahol lehet belső kérdésekről beszélni. Ez hihetetlen biztonság nekem. A tavalyihoz hasonlóan Tar Ildikó idén is bekapcsolódik egy alkalommal a fejtésbe, mint a téma szakértője és mint személyes jó barátunk.

(…)

– Az elmúlt években az a dal, amit a legtöbben említettek a munkáidat érintve a Szülésdal volt. Később egy interjúban elmondtad, hogy az egész magyar szülés-ügy a női és férfi szerepek bizonytalanságáról is szól. Szerinted hogyan lehet a bizonytalanságot megszüntetni?

– A szülés élményének témája nagyon itt van körülöttem. Ebben nyilván benne van a gyerek utáni vágy is, ami azért nem sürgető, de egyre erősebb. Nekem sokáig még az is nehézség volt, hogy hosszú ideig benne maradjak egy kapcsolatban, most változásban vagyok ebben is. Az az élet, amit eddig vittem, a pörgés, a koncertezés is kicsit kisebb hangsúlyt kap az elmúlt időkben, átalakulnak a fontossági súlyok, új csatornát nyitok és nyílok és írok.

Sok barátnőm, hozzám közel állók szültek már, sőt, férfi barátaim is sokan számoltak be a szülés körüli élményeikről. A szülés nekem még nem megélt élményem, én egyelőre másképp, mást alkotok, teremtek. Viszont a női barátságok, támogató kapcsolatok nagyon is sajátjaim.

A Szülésdallal éppen arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ebben mennyi erő van. Nagyon fontosnak tartottam humorral közvetíteni erről a fajta szeretetkapcsolatról olyan, számomra fontos dolgokat, amiket eddig talán még nem mondtak, nem fejeztek ki mások. Emellett leginkább a döntés szabadsága mellett van elkötelezettségem. Ezt az életem más területein is fontosnak tartom.

Azt látom magam körül, hogy sok szempontból a nők dolgának tartják a szülést, ebben a nők rengeteget tudnak adni egymásnak. És emellett pedig határozottan megvannak a férfi szerepek is ebben, mindenkinek a sajátja és cseppet sem kevésbé fontosak. Egészen jól megy az együttműködés, ha ezek tisztázottak. Csodálatos példák állnak körülöttem, és a szülés még nem minden – a java azután kezdődik el.