Pénztárcakímélő ajándéktippek az utolsó pillanatra

A kézzel készített ajándékok nem csupán azt mutatják, hogy szívünket és időnket is odaszántuk az ajándékozottnak. Rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg egy jó ötlettel, nem utolsó sorban pedig elkerülhetjük a plázákban való rohangálást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajándék
2018. december 21. C.L.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy házilag gyártsunk karácsonyi ajándékot, az úgynevezett szalvéta technika, más néven decoupage. Ennek lényege, hogy egy vékony, díszes papírt ragasztunk a kívánt felületre, amely lehet szalvéta, kifejezetten erre a célra vásárolt decoupage ív, vagy bármilyen csomagolóanyag, amely megnyerte tetszésünket. Az eljárás során egy speciális, hobbiboltokban kapható ragasztót kenünk a burkolandó felületre, majd ugyanezt az anyagot a minta tetejére is ráhúzzuk, így válik tartóssá az eredmény.

A decoupage-olás könnyedén válhat hobbivá is, hiszen ezzel a technikával számtalan használati tárgyat tehetünk színesebbé az egyszerű tárolódobozoktól kezdve az előszobai kulcstartón keresztül a konyhai sószóróig. A lényeg a megfelelő színvilág és a síma felület, no meg persze az, hogy a beburkolt használati tárgy ne sokat érintkezzen vízzel. Léteznek ugyan már extra használatra kifejlesztett szalvétaragasztók is, ezeket vasalással rögzíthetjük bármilyen anyag felületére, például pólókra, terítőkre, díszpárnára is.

A szalvétatechnika legegyszerűbb példája a képkeret készítés, amely számtalan lehetőséget tartogat a kreatív ajándékozó számára. Egy felejthetetlen, közös élményt ábrázoló fotót még személyesebbé tehetünk így módon, de ha csupán dekorációnak készül a remekmű, az sem akadály.

Bármilyen határidőnapló egyedivé varázsolható szalvétatechnikával, ezt azok számára ajánljuk, akik szeretnek praktikus ajándékkal meglepni szeretteiket. Vigyázat! A decoupage-ragasztó könnyedén összeragasztja a napló lapjait is, ezért nagyon akkurátusan és óvatosan dolgozzunk!

Még különlegesebb hatást érhetünk el egy kis festék és repesztőlakk segítségével. Ehhez csupán azt kell tennünk, hogy a több rétegben felkent, különböző színű festéket végül átkenjük azzal az anyaggal, amely kimondottan antik hatást kölcsönöz a legegyszerűbb dísztárgynak is.

És ha már a használati tárgyaknál tartunk: egy átlagos éjjeli lámpát is megbolondíthatunk némi kreativitással, ehhez csupán festékre és szintén hobbiboltban kapható, ragasztásra alkalmas díszítőelemekre van szükség. Az őszi levélhullás hangulatát idéző kislámpa kaphatott volna angyalszárnyakat vagy akár kagylóborítást is.

Nem különben a fenti óra, amely használt újságpapírokból készült, s így kölcsönöz fiatalos hangulatot a lakás bármely pontjának. Ha pedig igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, használjuk fel tavalyról maradt képes naptárunkat, hogy valóban egyedi és izgalmas ajándékot készíthessünk szerettünknek. Az alábbi montázs például egy régi naptár lapjaiból készült.

A személyesen készített ajándék további nagy előnye, hogy a hozzá szükséges felszerelést, ecsetet, ragasztókat, lakkokat, színezőket elég csupán egyszer megvásárolni, több ajándék elkészítésére elegendőek, s az is előfordulhat, hogy éveken keresztül gazdálkodhatunk belőlük.

De akármilyen megoldást is választunk szeretteink megajándékozására, a lényeg a személyesség. Így aztán ne csüggedjünk, ha első próbálkozásaink nem aratnak osztatlan sikert, jövőre már nagyobb rutinnal vethetjük bele magunkat az ajándékkészítés rejtelmeibe!