Pisilni kell? Tölts le egy alkalmazást!

Többé nem kell azon aggódnunk, hogy nem találunk nyilvános WC-t, vagy nem tudunk lefoglalni egy hotelszobát utazás közben. A nyaralás sokkal egyszerűbbé vált az okostelefonok megjelenése óta, hiszen az általában ingyen letölthető programokkal minden egy gombnyomásnyi közelségbe került. Íme a tíz leghasznosabb, utazásnál használható alkalmazás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 09. Gyarmati Orsolya

Többé nem kell azon aggódnunk, hogy nem találunk nyilvános WC-t, vagy nem tudunk lefoglalni egy hotelszobát utazás közben. A nyaralás sokkal egyszerűbbé vált az okostelefonok megjelenése óta, hiszen az általában ingyen letölthető programokkal minden egy gombnyomásnyi közelségbe került. Íme a tíz leghasznosabb, utazásnál használható alkalmazás.


Egy felmérés szerint az okostelefonnal rendelkezők negyven százaléka használta már készülékét nyaralás, utazás megtervezéséhez, és hatvan százalékuk töltött le utazással kapcsolatos alkalmazást. Az utazók leginkább éttermek, úticélok kereséséhez, repülőjáratok ellenőrzéséhez és foglalásához, valamint szállásismertetők elolvasásához használják készülékeiket. Most tehát: irány a világ!

1. TRIPIT – Forwardold az e-mailt és kész is van saját útikönyved!

A Tripit nevű, ingyenesen letölthető utazásszervező alkalmazás legnagyobb előnye, hogy ha az alkalmazást használó forwardolja a TRIPIT-re a foglalás-visszaigazoló e-maileket (repülőjegy, autó, hotelszoba, stb.), a program azonnal összegyűjt az adott foglalással kapcsolatos minden információt, amit aztán személyessé lehet tenni különböző fotókkal, bejegyzésekkel, így gyakorlatilag egy komplett útikönyvet kapunk néhány e-mail továbbküldésével. Természetesen lehetőség van térképek, útvonalak, időjárás-előrejelzés megtekintésére is.

2. WIKITUDE – Nézz körül a kiterjesztett valóságban!

Az ugyancsak díjmentesen letölthető Wikitude már használja az AR-, vagyis a Kiterjesztett valóság (Augmented Reality)-programot. Ennek az a lényege, hogy a mobiltelefon kamerájával “körülnézve” egy adott városban, helyen, a képernyőn megjelenik a közelben található fontos, érdekes, hasznos helyszínek neve, távolsága, nyitvatartása és még számos információ. (Természetesen ehhez szükség van beépített iránytűre és GPS-re is!)  A Wikitude a Wikipediát használja információs bázisként.

3. FLIGHTAWARE – Mindent a repülésről

A FlightAware a világ vezető, ingyenesen letölthető repülőjárat-foglaló alkalmazása. Elég beírni a járatunk számát, és a program mindent kiad az adott terminállal és járattal kapcsolatban, legyen az kapuszám, változás, késés, járattörlés, csatlakozás, az utazás becsült időtartama, vagy időjárás.

4. POSTAGRAM – Tiszta retró: küldj telefonnal papírképeslapot!

Akár hisszük, akár nem, a Postagrammal igazi, papír-alapú képeslapot küldhetünk szeretteinknek! Egyszerűen készítsünk egy fotót arról a helyről, amit épp meg akarunk mutatni valakinek, aki nincs velünk, írjunk hozzá egy rövid szöveget meg a postacímet és nyomjuk meg a gombot: a Postagram 0.99 dollár ellenében kinyomtatva szállítja a képeslapot a címzett igazi, (tehát fából, fémből, műanyagból készült) postaládájába (tudjátok, ami a házak előtt, a kapun szokott lenni)!

5. TRAILHEAD – Túrázóknak, túlélőknek…csak legyen térerő!

A teljes nevén The North Face® Trailhead-alkalmazást túrázóknak találták ki. Segítségével minden ösvény, útvonal, turistaház, csapás és patak megtalálható. A program lehetővé teszi, hogy magasság, vagy a sporttevékenység típusa alapján keressünk. Segítségével valós időben informálódhatunk arról, mitől milyen távolságra vagyunk, mekkora a szintemelkedés, milyen gyorsan haladunk és merre találhatunk segítséget, ha bajba kerülnénk. Elsősegély-doboz sajnos nem jár hozzá. 🙂

6. KAYAK – Hasonlítsd össze és foglald le!

Ez egy olyan alkalmazás, ami nem csak megmutatja a különböző szálláslehetőségeket, repülőjáratokat és bérelhető autókat, de össze is hasonlítja azokat. Elég beírni, hogy melyik városban mikor szeretnénk megszállni és a program máris megjeleníti az összes elérhető hotel, panzió, stb. minőségét és árait.

7. ALLSUBWAY – A föld alatt is nyomkodhatod!

A 0.99 dollárba kerülő alkalmazás az adott város metróhálózatáról lát el minket információval. A magát “első” és “legolcsóbb” alkalmazásként hirdető program segítségével a világ legnagyobb városainak földalatti járataiban barangolhatunk. Az alkalmazás előnye, hogy a hálózattérképek megtekintéséhez nincs szükség internet-kapcsolatra, kivéve, ha a menetrendeket és a díjszabást is szeretnénk megtekinteni.

8. YELP – Találj egy jó fodrászt és írj róla véleményt!

A Yelp nevű ingyenes alkalmazás szolgáltatásokat segít találni egy adott helyen. Legyen az fogorvos, fodrász, vagy autószerelő, a Yelp mindenre tud megoldást. A Yelpezők egy része azonban nem csak keresésre használják a programot, hanem véleményt is ír tapasztalatairól a már kipróbált szolgáltatókkal kapcsolatban. Maguk a szolgáltatók is kaphatnak felületet, hogy fotókat töltsenek fel vállalkozásukról, illetve üzenjenek klienseiknek. Természetesen lehetőség van arra is, hogy helyi szállásokat, eseményeket, éttermeket csekkoljunk a vélemények alapján.

9. SITORSQUAT – Töltsd le, szaladj, könnyebbülj meg, posztolj!

Nagyon vicces, de nagyon hasznos alkalmazás, hiszen nincs annál kellemetlenebb, amikor nyaralás közben, egy forgalmas nagyváros gyönyörű történelmi negyedének kellős közepén ki kell mennünk…A Sitorsquat nem más, mint egy vécé-teszter: letöltjük, és máris láthatjuk, hogy milyen távolságra van tőlünk a legközelebbi nyilvános mellékhelyiség. Miközben szaladunk célunk felé, a telefonunkat nézegetve azt is megtudhatjuk, mire számíthatunk higiénia és egyéb dolgok terén, hiszen az adott toalettet már mások is kipróbálták előttünk és a vécén való üldögélés közben kommentálták, mit is tapasztaltak az adott helyiséggel kapcsolatban. (Kíváncsiságból rákerestünk Budapest nyilvános illemhelyeire a program segítségével, de csak hármat találtunk: egy repülőtérit és két belvárosit. Szóval  tessék az alkalmazást letölteni és üldögélni, tesztelni, posztolni! 🙂

10. TRIP JOURNAL – A díjazott alkalmazás

Innovatív koncepciójáért és dizájnjáért a Trip Journal 2009-ben elnyerte a Google Legjobb Utazással Kapcsolatos Alkalmazások Díját. Az értékelés szerint a 2.99 dollárért letölthető Trip Journal segítségével lehet a legtöbb és leghitelesebb információt összegyűjteni az útvonalakról. A Trip Journal egyik nagy előnye a real time frissítés, amely által mindig tudathatunk másokat arról, éppen hol vagyunk és mit csinálunk. A Google Earth-kapcsolat segítségével a Trip Journalt használó barátok és családtagok könnyedén követhetik minden lépésünket, megnézhetik videóinkat és fotóinkat, kommentjeinket és blogbejegyzéseinket (geotagging). Az általunk megtett távolság, az eltelt idő és a földrajzi adatok ugyancsak real time-ban láthatóak.