Polgár Judit: “Minden a sakkról szól!”

Polgár Judit a valaha élt legfiatalabb sakk-nagymester és minden idők legjobb női sakkjátékosa. Vajon lesznek követői?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 30. Gyarmati Orsolya

Polgár Judit a valaha élt legfiatalabb sakk-nagymester és minden idők legjobb női sakkjátékosa. Vajon lesznek követői?


“Nagyon különleges környezetben nőttem fel”, meséli Polgár Judit. Ő nem csupán minden idők legjobb sakkjátékosa: magasan felette áll a többi világbajnok sakkozónak. A sakknagymesterek egyébként alig ismerik el a női bajnokok létezését, Polgár pedig az egyetlen nő a világ száz legjobb sakkozója között. Decemberben indul a London Chess Classic versenyen, és mint mindig, most is egyedüli női játékosként áll ki nyolc férfi világbajnokkal, köztük Vishy Ananddal és Magnus Carlsennel.

Nem furcsa mindig férfiak ellen küzdeni?, kérdezte Judittól a Guardian újságírója. “Számomra ez természetes”, mondja Polgár. “Ötévesen kezdtem sakkozni és úgy nőttem fel, hogy örökké felnőttek, főleg férfiak ellen játszottam.” Judit soha nem érte be azzal, amivel a legtöbb női sakkozó, nevezetesen a női sakkvilágbajnok címmel, amit valószínűleg álmában is megnyert volna. Ő az egész világon a legjobb akart lenni, nemtől függetlenül!

Polgár Judit két testvére, Zsófia és Zsuzsa is sakkoznak gyermekkoruk óta. Zsuzsa női világbajnok, Zsófia pedig nemzetközi mester. Hármuk közül egyértelműen Judit bizonyult a legjobbnak. A három lány édesapjuk nevelési kísérletének alanya volt. Polgár László ugyanis úgy vélte, a zsenialitást megfelelő eszközökkel ki lehet fejleszteni. Juditék apja maga oktatta a lányokat és már egészen korán bevezette őket a sakk világába.

“Kezdetben az egész csak játék volt. Később a sakk számomra sport lett, művészet, tudomány, minden együtt.”

Vajon Judit bebizonyította, hogy a nők is vannak olyan jók sakkban, mint a férfiak? “Sok férfi van, aki azt mondja: Te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt! De mutass nekem még egy ilyen nőt!” Ilyenkor Judit azt válaszolja: “Igen, egyelőre csak én voltam képes erre, de nem hiszem, hogy a következő évtizedekben ne követne valaki.”

A női sakkmezőny egyre erősödik. Sok kislány már egészen fiatalon elkezd játszani. Talán hamarosan eljön az a verseny, ahol egy női és egy férfi játékos küzd a sakkozás világbajnoki címért!