Praktikus tanácsok a karácsonyi nagybevásárlás előtt!

A kereskedelem szempontjából messze a december a legerősebb hónap. A Karácsony előtti rohanásban nem árt azonban, ha kellő tudatossággal választjuk ki a megfelelő darabokat. Baranovszky György, a KÖFE elnöke szerint nemcsak arra kell figyelni, hogy hol, hanem arra is, kitől vesszük meg az ajándékokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 12. bencze.aron

A kereskedelem szempontjából messze a december a legerősebb hónap. A Karácsony előtti rohanásban nem árt azonban, ha kellő tudatossággal választjuk ki a megfelelő darabokat. Baranovszky György, a KÖFE elnöke szerint nemcsak arra kell figyelni, hogy hol, hanem arra is, kitől vesszük meg az ajándékokat.


Az ünnepi ajándékok sokszor rejtett kockázatokat is hordozhatnak gyermekeik számára, mivel életüket, egészségüket, illetve testük épségét veszélyeztethetik – figyelmeztet a fogyasztóvédő szervezet elnöke, aki szerint rendkívül fontos, hogy az ajándékok vásárlása során tudatosan járjanak el. A veszélyes játékok ugyanis könnyen okozhatnak sérülést például kiálló részeikkel.

A 3 éven aluli gyermekek esetében fokozottan kell arra figyelni, hogy a kisebb méretű játékokat, illetve azok alkatrészeit a gyermekek könnyen lenyelhetik, ami pedig fulladást okozhat.  Baranovszky György szerint gondosan kell kiválasztanunk a vásárlás helyét, így például célszerű az egyes aluljárókban vagy a piacokon gyanús hirtelenséggel létesített alkalmi „standokat” elkerülni, a veszélyes gyermekjátékok zöme ugyanis ezektől az árusoktól származik. A KÖFE elnöke kitér arra is, hogy a hamisítás jelensége egyre nagyobb méreteket ölt a játékok esetében, és a tapasztalatok szerint éppen ezek a darabok jelentik a legnagyobb veszélyt. Segítségünkre lehet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) internetes honlap.

Ellenőrizzük a játékok épségét!

Vásárlás során vizsgáljuk meg magát a játékot is tüzetesen: kizárólag CE-jelöléssel ellátott játékot vásároljunk! Bár manapság már szinte minden játék ellátásra kerül e jelzéssel, azonban előfordulhat olyan eset – különösen a hamisított termékek esetében -, hogy az mégis hiányzik az adott árucikkről. A CE-jelölés azt jelenti, hogy a terméket megvizsgálták még a forgalomba hozatal előtt, tehát megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Nézzük meg ezen kívül a játékon elhelyezett további jelöléseket és figyelmeztetéseket. Ezek a feliratokon hívják fel ugyanis a figyelmet a használat során esetlegesen felmerülő veszélyekre, a sérülések kockázatára és arra is, hogy ezeket hogyan kerülhetjük el. Ilyen lényeges információ például a játékot használó gyermek minimális és maximális életkorának meghatározása.

Baranovszky György kitér arra is, hogy a gyártónak már magyar nyelvű használati utasítással és megfelelő tájékoztatóval is szükséges ellátnia a játékot. Rendszeresen ellenőrizzük a játékok épségét is, mivel a sérült termékek, letört darabok könnyen okozhatnak sérülést. Ezért az eltörött játékokat nem szabad gyermekeink közelében hagyni. Végül figyeljünk oda arra is, hogy a játékokról az összes csomagolóanyagot eltávolítsuk. Erre azért van szükség, mivel az fulladásveszélyt hordoz, ezért ne hagyjuk játszani a gyermeket a játék műanyag csomagolásával.

Mindig rakjuk el gondosan a kereskedőtől kapott nyugtát – ha nem kaptunk, akkor pedig kérjük! – figyelmeztet a KÖFE elnöke, ha ugyanis később az adott árucikk meghibásodik, már nem fogjuk tudni azt bebizonyítani, hogy a terméket tőle vettük – holott hibás termék esetén jogunk van elsősorban annak kijavítására vagy kicserélésére, másodsorban vételár-leszállításra, vagy a teljes vételár visszatérítésére.