Próbahordozástól a születéstörténetekig – Előadások a Születések Hetén

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. május 06. Családháló

A Perinatus Alapítvány érdekes előadásai és csoportos foglalkozásai a Születések Hetén.


2013. május 6. HÉTFŐ

Párbeszéd szavakkal és szavakon túl a szülő és kisbabája közötti kapcsolat és kommunikáció

A szülőknek időnként nehézséget jelent a baba jelzéseinek értelmezése. Miért sír még mindig, holott már nem éhes és tisztába is tettük? Miért fordítja el a fejét, ha szeretnénk megetetni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sorára keresik a szülők a választ, és nem mindig találják. Holott a baba jelez: mozdulattal, arckifejezéssel, izomtónussal, sírással, nevetéssel. A csoport segít jobban megérteni kisbabánk jelzéseit.

Az anyukákat, apukákat 1-18 hónapos babájukkal együtt várjuk.

A csoportot vezeti: Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember és Szénási Kornélia pszichológus
Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277
Időpont: 2013. május 6. hétfő 10.00 – 11.30 óra

Komplex kifejező művészetterápiás önismereti csoport

Az öt művészeti ágat, a zenét, drámát, vizuális művészeteket, költészetet és mozgást (táncot) együtt, egymásba fonva használjuk önmagunk megismerésére és a változások támogatására. A hangsúlyt egyformán helyezzük a kreatív folyamatokra, az érzékenység, megfigyelés fejlesztésére és a létrejött alkotások esztétikájára. Ez azt is jelenti, hogy nem kell előképzettség vagy tehetség a bekapcsolódáshoz.

A csoportot vezeti: Klein Izabella intermodális művészetterapeuta
Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277
Időpont: 2013. május 6. hétfő 12.00 – 14.00 óra

Játékos mesélés a születésről
interaktív foglalkozás

Az óvodás korú gyerekeknek és szüleiknek szóló játékos foglalkozáson mesélünk a születés csodálatos természetéről, bemutatjuk ezt a folyamatot egy rongybabán. Ezt követően a gyerekek a szervezők által biztosított felügyelet mellett játszhatnak, miközben a szüleikkel folytatjuk tovább

a beszélgetést a következő témákról: miként oldódhatnak esetleges saját gátlásaink a szexualitás és a szülés-születés témája kapcsán?

Mit tehetünk mi felnőttek annak érdekében, hogy a gyerekeink tudatosan felkészült, jól informált és kompetens szülőkké váljanak? Hogyan lehetünk gyermekeink valódi, hiteles és kompetens segítő partnerei a zökkenőmentes, szexuális zavarok nélküli felnövekedésben? Hogyan készülhetnek már óvódás koruktól az anyává és apává válásra, hogy az élet természetes körforgásának könnyed örömmel lehessenek részesei?

A programot vezeti: Novák Julianna tanító, dúla, szülésfelkészítő
Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277
Időpont: 2013. május 6. hétfő 15.30 – 17.30 óra

Barlang előadás
Látlak, babám!

Az elkülönültség és egybeforrottság ritmusa az anya és a baba kapcsolatában.

Sokszor találkozunk olyan nehézségekkel, hogy „nem tudom elismerni magam, hiába teljesítek jól”, hogy „alacsony az önbizalmam”, „nem látom az életemet igazán értelmesnek”. Diffúz, sok életterületre kiterjedő érzések ezek, melyekkel nehezen lehet az önismereti munkában vagy akár terápiában is előbbre jutni. Sok esetben a probléma mélyén az a tény áll, hogy az anya nem tudta igazán elkülöníteni önnön érzéseit a baba érzéseitől, hogy a baba önálló létét nem ismerte fel. Ennek megmunkálása a már felnőtt gyermek dolga lesz, amihez az előadásban támpontokat kínálunk.

Előadó: Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta
Időpont: 2013. május 6. hétfő 18.00 óra

2013. május 7. KEDD

Szülésem története – ahogy én megéltem
Beszélgetés a szülésélmény feldolgozásának fontosságáról

Szülésünk története egyike a legmaradandóbb emlékeinknek. Sokakban az idő múlásával sem halványodik. Bizonyos részletek kiemelkednek, míg mások átszíneződnek, érthetőbbé válnak. Ami talán ennél is fontosabb, hogy érzelmileg mindig megérintenek. Legyen a szülés közeli vagy távoli élményünk, emlékezünk. De mit tegyünk, ha nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ahogy készültünk rá, ha bizonyos részletek fájdalmasak, érthetetlenek, és akár évek múlva is váratlanul felidéződnek?

Beszélgetőkör szülésünk fontosságáról, az élmény feldolgozásának és gyógyításának lehetőségeiről, születésünk és szülésünk kapcsolatáról.

A beszélgetést kísérik: Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember és Nováky Rita szülésznő
Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277
Időpont: 2013. május 7. kedd 10.00 – 12.00 óra

Bábakör

Szülésznőként/bábaként éljük a mindennapjainkat. Sokszor szerepeink váltogatása sűrűre sikerül. Az egyik percben még a gyerekeink kakaóját főzzük, a másik percben meg már a telefonhívásra indulunk szüléshez. A munkánk során sok hatás ér bennünket. Szakmaiak és személyesek is, amelyeknek feldolgozására, elsimítására néha nincsen lehetőségünk, hiszen igyekszünk haza, folytatjuk a személyes életünket ott, ahonnan elszólított bennünket a szülés.

Bábakört alakítottunk ki, ahol a munkánk során bennünket ért hatásokból eredő érzésekkel foglalkozunk, zárt körben, Orosz Katalin pszichológus segítségével.

A Születés Hetén ezt a zárt csoportot kinyitjuk, szeretettel várunk mindenkit, hogy megtapasztalhassák ezt a fajta csapatmunkát.

Időpont: 2013. május 7. kedd 14.00 – 16.00 óra

2013. május 8. SZERDA

Gömbölyödő extra
Babaváró klub

Kötetlen találkozásra, együttlétre hívjuk a kismamákat, akik szívesen beszélgetnének a várandósság örömeiről és nehézségeiről, a testi-lelki változásokról, a kapcsolatok átalakulásáról. Klubunkban lehetőség nyílik olyan témák megvitatására is, amelyekről más közegben nehéz beszélni, kérdezni.

A Gömbölyödő Klubban a közösségi együttlét, a családias hangulatú beszélgetés segíthet a szorongás oldásában, a várandósság időszakának kiteljesedett megélésében, a szülésre hangolódásban és abban, hogy

a kismamák személyes igényeiket követve, azokra ráhangolódva felkészüljenek a gyermek fogadására, a vele való találkozásra. Mindez erőforrásként a szülés utáni kezdeti időszak nehézségeit is könnyebbé teheti.

A klubba nagyobb gyermeket is lehet hozni.

Háziasszonyok: Nováky Rita szülésznő és Rosnyay Nóra tanácsadó
Meghívott szakértő: Gitidisz Krisztina védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó, babamasszázs oktató
Időpont: 2013. május 8. szerda 10.00 – 11.30 óra

Elköteleződés, házasság, családdá válás?

Beszélgetésre hívjuk az érdeklődőket, valamint betekintést adunk a Perinatus Alapítványban zajló Családdá válni és az Apává válni csoportok folyamataiba. Néhány gondolat előzetesen: A házasság nem jelent feltétlenül elköteleződést, bár sokan így gondolunk rá, ahogy a szüleinktől való távolra költözés sem jelenti a leválást az eredeti családunkról. A férfi és a nő nem az összeköltözéskor vagy első gyermekük születésekor válik családdá. A gyermekvállalással nem leszünk automatikusan szülőtárssá. Anyaként/nőként és apaként/férfiként hozzuk magunkkal mintáinkat az eredeti családunkból, és ezeken keresztül vezet az út az új családhoz, az új minták kialakításához. Női, férfi és szülői mintáink megismerése segíthet a változásban.

Mindazokat várjuk a beszélgetésre, akik készülnek az apa/anyaszerepre vagy éppen küzdenek azzal.

A beszélgetést vezetik: Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember és Majoros István mentálhigiénés szakember, szupervizor, mozgás- és táncterápiás csoportvezető, családterápiás képzést végzett szakember.

Időpont: 2013. május 8. szerda 12.00 – 13.45 óra

KAVICS
sajátélményű előadás
A KaViCs (Kapcsolataink Világa Családjáték) saját fejlesztésű társasjáték

A játék részvevői családok/párok, akik kapcsolatuk dilemmáival, problémáival dolgoznak a játék során, a közösen megfogalmazott céljuk mentén.

A játékban egyszerre van lehetőség az „itt és most” megtapasztalására, illetve a témákhoz kapcsolódó élethelyzetetekkel, emlékekkel való munkára.

A játék olyan új viszonyulási lehetőséget teremt, amelyben a résztvevők ráláthatnak meghatározó működési mintáikra. Önmagukról – egymástól és egymásról – tanulnak: hogyan működnek a kapcsolatukban, s ezáltal hogyan működik a kapcsolatuk.

A játék – sok más társasjátékhoz hasonlóan – rendelkezik játékmezővel, bábukkal, kártyákkal, feladatokkal. Ezek mind a résztvevők aktuális helyzetét, céljait segítenek kifejezni. Azt szolgálják, hogy a családok/párok a problémájukra való friss rálátáshoz jussanak, ezáltal teremtve lehetőséget a változásra.

Előzetes jelentkezés nem szükséges.

A játék facilitátora: Majoros István mentálhigiénés szakember, szupervizor, mozgás- és táncterápiás csoportvezető, családterápiás képzést végzett szakember.
Időpont: 2013. május 8. szerda 14.00 – 15.30 óra

2013. május 9. CSÜTÖRTÖK

Összehangoló – ismerkedés a magzattal
csoport várandós nőknek

Minden várandós nő természetes igénye, hogy ismerkedjen a babájával és megérezze a kettőjük közötti kapcsolatot. A mindennapok felfokozott élettempójában azonban ez sokak számára nehézséget jelent, nem könnyű időt szakítani a lelassulásra és nyugodt befelé figyelésre. Az Összehangoló csoport megteremti azt a légkört, amelyben a résztvevők elcsendesedhetnek, és teljesebb figyelemmel fordulhatnak a babájuk felé. Az így megerősödő kapcsolat nemcsak a várandósságot teszi örömtelibbé, hanem megkönnyíti a szülés-születés folyamatát, és fontos erőforrásokat nyújt a gyermekágy időszakában is.

Csoportvezetők: Máriás Petra családkonzulens gyakornok és Várkonyi Lilla, a Perinatus Alapítvány önkéntese, pszichológus képzés záró szakaszában

Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277
Időpont: 2013. május 9. csütörtök 17.30 – 19.30 óra

2013. május 10. PÉNTEK

A mozgás ébredése

A csecsemő körüli örömteli, ám néha nagyon is fárasztó gondoskodás közben többnyire már nem gondolunk arra, hogy a baba élete, mozgásának szerveződése nem a világrajövetellel kezdődik – a szemünk előtt meginduló fejlődés egy 9 hónapja tartó történet folytatása. A születés megpróbáltatásait, az élettani folyamatok átállását, a levegő-térhez és a gravitációhoz való alkalmazkodást követően a csecsemő mozgásfejlődése annál harmonikusabban indul és annál sikeresebben folytatódik, minél jobban támaszkodhat a születés előtt megszerzett tudására, élményeire.

Mozgásmegfigyelő csoport

A csoportban a babák mozgását és kommunikációs megnyilvánulásait figyeljük. Megpróbáljuk megérteni, milyen fejlődési pillanat tanúi vagyunk. A baba mozgásszervezése mennyire áll készen az ösztönei, a vágyai, vagy a kíváncsisága által hajtott cselekvésekre? Milyen egyszerű helyzetekkel, feladatokkal, mozdulatokkal, vagy csak egy értő érintéssel tudjuk a babát az adott fejlődési pillanatban támogatni, esetleges elakadásokon átsegíteni, vagy épp a továbblépést serkenteni?

Részvétel: 1-12 hónapos babákkal.

A programot vezeti: az amerikai The Shool for Body-Mind Centering-ben oktatott mozgásfejlődési ismeretek alapján Kálmán Ferenc mozgásterapeuta.

Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277
Időpont: május 10. péntek 9.30 – 10:30 óra

Perinatus filmklub
Rémi Bezancon: A legszebb dolog
(francia filmdráma, 2011, 107 perc)

A Születés Hetén egy francia filmdrámát tekinthetünk meg, mely a szerelembe esés, a fogantatás, a várandósság és a szülés, valamint a gyermekágy folyamatait kíséri végig egy fiatal francia pár néha nehéz, néha vidám

és önfeledt, néha elgondolkodtató és izgalmas történetének elmesélésével.

Háziasszonyok: Cseke Bernadett, a Perinatus Alapítvány önkéntese, dúla, mentálhigiénés képzés záró szakaszában és Várkonyi Lilla, a Perinatus Alapítvány önkéntese, pszichológus képzés záró szakaszában.

Időpont: 2013. május 10. péntek 10.00 – 13.00 óra

Hogyan figyeljünk a babára, hogyan figyeljünk önmagunkra?
angol nyelvű előadás tolmácsolással

Az előadás képet fest arról, hogy mennyire mélyen, intenzíven és árnyaltan kommunikálnak a babák velünk és „bennünk”. A résztvevők végiggondolhatják, hogyan fordulnak babájuk és más babák felé. Mit tehetnek, ha nehézségeik támadnak ebben, hogyan figyelhetnek saját magukra, amikor a kisbabájukkal vannak. Az érdeklődők röviden megismerkedhetnek a fókuszolás módszerével (ez a babával folytatott interakciók, a feléjük forduló figyelem során felmerülő saját testi érzeteink megfigyelését jelenti). Arról is hallhatnak, hogy a fókuszolás segítségével hogyan fordíthatjuk figyelmünket az estlegesen felbukkanó saját csecsemőkori testi érzeteinkre.

Előadó: Zack Boukydis, Ph.D. pszichológus
Időpont: 2013. május 10. péntek 13.30 – 15.00 óra

2013. május 11. SZOMBAT

Ringasd el magad!
Az autogén tréningről röviden
előadás

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb, tudományosan is igazoltan működő relaxációs technika, amely során testi-lelki ellazulást, nyugalmat érhetünk el. Ha a kismama harmóniában van önmagával, a baba is sokkal jobban és biztonságosabban érzi magát az anyaméhben, miközben a méhlepény vérellátása is javul. Kisgyermekes édesanyáknak a módszer segíthet a szorongás és a stressz oldásában. Az AT 15 hét alatt egyéni és csoportos formában

is elsajátítható, s a későbbiekben önállóan, minden segédeszköz nélkül végezhető, gyakorlása mindössze napi 15 percet vesz igénybe.

Előadó: Tamás Dorka mentálhigiénés tanácsadó
Időpont: 2013. május 11. szombat 10.00 – 11.30 óra

Milyen érzés lehet hordozni? Próbáld ki!
Próbahordozás

A találkozás lehetőséget ad a gyermeküket váró anyáknak, apáknak és más érdeklődőknek, hogy kipróbálják a hordozókendő használatát, miközben gazdag információt kaphatnak az ortopédiai szempontokat is figyelembe vevő helyes, folyamatos testkontaktust biztosító hordozás babára/kisgyermekre, illetve szülőre/felnőttre gyakorolt jótékony hatásairól.

Vezeti: Mády Anna gyógypedagógus, végzős perinatális szaktanácsadó hallgató, baba- és gyermekhordozási tanácsadó
Időpont: 2013. május 11. szombat 12.00 – 13.30 óra

Ki van a bölcsőben…?
Előadás

Hát persze, a kisbaba, nemrég született!

De nincs egyedül, nem egyedül érkezett. Ott van mellette, körülötte sok mindenki: testvérek, szülők, nagyszülők, dédik és sógorok, sose látott sokadízigleni rokonok, nemzedékek egész sora. Magával hozta őket, mindnyájukat, s ők majd időről-időre megmutatják magukat, ha nem is ismerünk rájuk.

Családi mediációk során tapasztalom, sokszor gondoljuk, hogy nincs dolgunk a múltunkkal. De a múltunknak dolga van velünk.

Előadó: Horváth Ida családi mediátor, a Vendég a háznál című műsor alapító főszerkesztője
Időpont: 2013. május 11. szombat 14.00 – 15.30 óra

Szülésfelkészítés kicsit másképp: a baba felkészítése a születésre
Előadás

A születésfelkészítő tanfolyamok eleinte csak a várandós nőknek szóltak, majd az apás szülések megjelenésével a férfiak bevonása is fontossá vált. Ám a szülésnek van még egy fontos szereplője: maga a baba. Neki nincs szüksége felkészülésre? Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a szülés-születés folyamatát nagyban megsegíti, ha a magzat is felkészül élete első nagy feladatára. Ezért a csoporton a figyelmünket a babák felé fordítjuk, elmeséljük és megmutatjuk nekik, mi vár rájuk a születés során. Így testileg és lelkileg is felkészülve indulhatnak a nagy útra.

A programot vezeti: Szénási Kornélia pszichológus
Időpont: 2013. május 11. szombat 15.30 – 17.00 óra

Követési távolság
Az anya-gyermek kapcsolat szabályozási nehézségei 0-3 éves korban

A megszületés után az anya és a kisbaba között a kapcsolat új formája kezd kibontakozni, amelyben a szoros testi gondozás és a vele összekapcsolt lelki törődés apránként elválik egymástól. A legszorosabb együttlét a baba testi és lelki önállóságának fejlődésével fokozatosan adja át helyét a testi összekapcsolódás kevésbé kötött, szabadabb lehetőségeinek, a lelki-érzelmi támogatás áthidalja a fizikai távolságot. Az első 3 év során a baba hatalmas utat jár be az elkülönülés terén, és e nagyívű, válságokkal is tarkított változás kísérése nem mindig könnyű. Szülői oldalról éppúgy nehéz lehet a nagy közelség megélése, mint az elengedés folyamata. A beszélgetés témáját ezek a nehézségek adják.

Előadó: Császár Ajna klinikai szakpszichológus és Szénási Kornélia pszichológus
Időpont: 2013. május 11. szombat 17.00 – 18.30 óra

2013. május 12. VASÁRNAP

Mind megszületünk, mi ebben a nagy szám?
A születésélmény lehetséges felnőttkori hatásai
Előadás

A címben szereplő kijelentés gyakran elhangzik a születésélménnyel összefüggő későbbi nehézségek felvetődése kapcsán. A Perinatus Alapítvány tevékenységének homlokterében többek közt a születésélmény lehetséges felnőttkori hatásai állnak. Az alapítvány Születés Tér-képei címmel indult önismereti csoportsorozata a határok, változás, kötődés, érintés és a gyász témáját járja körül ezeket az összefüggéseket kutatva.

Az előadásban ismertetjük azokat az összecsengéseket, melyekről a perinatális kutatásoknak és a terápiás tapasztalatoknak köszönhetően egyre több tudás áll rendelkezésünkre.

Előadó: Máriás Petra családkonzulens gyakornok
Időpont: 2013. május 12. vasárnap,14.00 – 15.30 óra

Várandósság és szex – áldatlan állapot a hálószobában?
előadás

A várandósság időszakában sok tanács szól arról, hogy hogyan táplálkozzunk, mire vigyázzunk, hogyan változtassuk meg az életmódunkat, hogyan készüljünk fel a szülésre, szoptatásra, mi legyen a kórházi csomagban. Arról azonban kevés információt kapnak a várandós párok, hogy szabad-e összebújniuk, hogy a szerelmeskedés milyen hatással lehet a magzatra, a várandósságra. Sokféle szakmai véleményt hallani arról is, hogy mikor veszélyes a szexuális élet, mikor és miért kell vigyázniuk a pároknak vagy éppen mikor éljenek absztinenciával.

Ezeket a kérdéseket járja körül Dr. Ujvári Attila, a Perinatus Alapítvány állandó szakmai partnere. Az előadást követő kötetlen beszélgetésben a részvevők feltehetik kérdéseiket, megoszthatják tapasztalataikat.

Előadó: dr.Ujvári Attila szülész-nőgyógyász-onkológus, a természetes születés és a minimális sebekkel járó nőgyógyászati műtétek megszállottja
Időpont: 2013. május 12. vasárnap 15.45 – 17.00 óra

A félelemtől az erőig – Eszter születésének története.

A szülőszobán sokszor megtapasztaljuk, a szülés-születés elég jó kimenetele azon múlik, hogy az anya mennyire tudja átadni magát a folyamatnak, hogyan tud átmenni saját félelmein, és mennyire tudja azokat meghaladva, elengedve a szülést megsegítő erővé formálni.

Izgalmas beszélgetőkörre hívjuk az érdeklődőket, ahol egy szakmai team osztja meg tapasztalatait egy szülés-születés kapcsán: jelen lesz a szülészorvos, a bába, a dúla, az anya, az apa és a kisbabájuk. Mindenki a saját szemszögéből mesél arról, hogy az együttműködés hogyan támogatta a történéseket, így közösen rakjuk össze egy háborítatlan folyamat mozaikkocáit.

Résztvevők: Németh Eszter, Németh Anna, Németh Csaba, Nováky Rita szülésznő,
Máriás Petra családkonzulens gyakornok, dr.Ujvári Attila szülész-nőgyógyász
Időpont: 2013. május 12. vasárnap 17.00 – 18.30 óra