Programok a hétvégére

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 14. szabo.daniel

A nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából Budapest központjában, a Széll Kálmán téren október 14-én, pénteken délután 3 órától az önálló közlekedésre képes vakok és gyengén látók összegyűlnek egy kis “szemfelnyitásra”. Az érdeklődők megtapasztalhatják, milyen érzés látható színek és formák segítsége nélkül, a többi érzékszervükre támaszkodva, vakok támogatásával és fehér bottal sétálni. Szekeres Nóra és Várkonyi Attila (Dj Dominque), is a látássérültekkel tart, hogy együtt hívják fel a társadalom figyelmét a vakok és gyengén látók esélyegyenlőségének növelésére.

Az eseményre várják a vállalkozó kedvű járókelőket, akik egy szokásostól eltérő szituációt próbálhatnak ki. Bekötött szemmel, látássérült vezető kíséretében kipróbálhatják a városi közlekedés nehézségeit, milyen buktatókat rejt egy vak ember számára a zebrán való átkelés, vagy éppen a villamosmegálló megtalálása. A szervezők megtanítják a fehér bot használatát és azt is, hogyan kell együttműködni a vakvezető kutyákkal, miképpen vehetik igénybe a kiképzett négylábú segítségét.

2011-10-15 09:00 – Gyalogtúra a Közép-Mecsek ösvényein 2011. október 15.-én a Nemzetközi Gyaloglónap alkalmából

A túra érinti a Középső Mecsek legszebb részeit a szelídgesztenyés Kis étet, a Rábay-fát, amelyet Rábay Gyula erdőmesterről neveztek el a Kantavártól északra, a Kantavári kőfejtő, a Feketekő-forrás és a Keresztkunyhó közelében. Leereszkedünk a Melegmányi-völgybe, amely a Mecsek kiemelten védett tájvédelmi körzetének része, a mésztufa lépcsőkön leereszkedő fátyolvízeséséről híres, szépsége vetekszik a Szilvásváradiéval. A természeti szépségek mellett Pécs belvárosának nevezetességeit is érintjük, hiszen a túra a Széchenyi térről indul, és a Barbakán érintésével a Székesegyház és a Cella Septichora világörökségi helyszíne mellett visz el. Számítunk más városokból érkező látogatókra is, sőt, hogy a fiatal sportos párokra is gondoltunk, a lakatfal sem maradhat ki az útvonalból.

Az útvonal:     Széchenyi tér – Tettye – Dömörkapu – Rábay fa – Melegmányi völgy – Kánya forrás – Mecseki zöldtúra – Lapis – Déldunántúli pirostúra – Mandulás – Bárány tető – Barbakán – Széchenyi tér

Indulás:           2011. október 15. reggel 9 óra, Széchenyi tér-Szentháromság szobor

Érkezés:          kb. délután 12 – 13 óra között Széchenyi tér

Táv:                  kb. 18 km

2011-10-15 (Egész nap) – HALLOWEEN KALANDTÚRA a Budakeszi Vadasparkban a Bagolyvár-birodalomban családoknak, baráti társaságoknak, iskolai osztályoknak

Idén új SZELLEMES IDŐUTAZÁSra várjuk a vállalkozó szellemű gyerekeket és felnőtteket, öt éves kortól kilencvenkilenc éves korig.

A résztvevők csapatokat alkotva indulnak a Budakeszi Vadaspark mögötti bekerített természetvédelmi erdő ösvényén játszódó halloween-i kalandokra.

Az egyes állomásokon a kisebbek az erdőben lapuló lényekre „vadásznak”, a nagyok tréfás szellemi kincskereséssel szerzik meg csapatuknak az értékes erdei valutát, a fabatkát.

A résztvevők a játékok során ijesztgetés nélkül ismerkednek meg a halloween ünnep eredetével az ókori Rómától, az ír babonáktól a skót rejtelmes szimbólumokon át a középkori boszorkányokig.

A program előtt és után az alkotóműhelyben (a fútött teremben) lehetőséget adunk az ünnephez kapcsolódó lakásdíszítő tárgyak elkészítésére csomagáron.

Kizárólag előzetes bejelentkezés alapján:

Körmendi Csilla

30-531-55-77

bolcsbagoly [at] index [dot] hu

www.bagolyvar-birodalom.hu

2092 Budakeszi, Külterület 210.

Kezdési időpont: szo., 2011-10-15 (Egész nap)

Befejezés időpontja: szo., 2011-10-15 00:00 – szo., 2011-11-26 00:00

 

 

Millenáris, Budapest – 2011.10.15.

10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely

Vesszőparipa-készítés, rongybabavarrás, gyöngyfűzés.

10.00–11.00 Lépegető – Tündér táncház: „Magból nő a világfa, táncos lábú leányka”

Tarján Vera – Aprószínház

11.00–12.00 Madárijesztő – A Gágogó zenekar koncertje

12.30–13.30 Állati jó bemutató

16.00–17.30 Presser Gábor–Varró Dániel–Teslár Ákos: Túl a Maszat-hegyen

 

Millenáris, Budapest – 2011.10.16.

Padlás matiné

Programsorozatunk igazi matinéhangulattal vár mindenkit vasárnap délelőttönként.

„Le a cipőkkel!” – hatalmas szőnyegeken, babzsákokkal, párnákkal rendezzük be a Fogadó emeletét. Kreatív, képességfejlesztő játszósarokkal és foglalkoztatóval várjuk a gyerekeket, illetve a szülőket.

Családias hangulatú programunkon magazinok, könyvek, újságok között válogathatnak kicsik és a nagyobbacskák egyaránt.

A reggelt közös mozgással, tánccal indítjuk. Állandó vendégünk Tarján Vera (Apró Színház), aki a tündértáncot zenével, tánccal, mesével szövögeti – a gyerekek segítségével.

A nap folyamán barkácssarkunkban készíthet mindenki kedvére valót, filmkuckónkban pedig az elmúlt években a Millenárison játszott legjobb előadásokból szemezgetünk. A Padláson 11 órától kamaratermi előadások szórakoztatják a közönséget.

10.00–13.00 Barkácssarok, játszósarok gyerekeknek

9.30–10.15 Mozgolódó

„Vegyétek elő a zsebetekből varázsparipákat, és el is indulhatunk világgá… Persze nem megyünk egyedül, Anya és Mangó cica is velünk tart!”

Testsémafejlesztő mozgás, különböző autentikus nép- és világzenékkel. A foglalkozások során képzeletünk, a zene és a mozgás segítségével olyan képességeink fejlődnek, mint a mozgáskoordináció, illetve a nagymozgások, a szem-kéz, szem-láb koordinációja, a koncentrációs készség, finommotorika, téri tájékozódás és ritmusérzék.

10.15–10.45 Tündértánc

Népzenés, népdalos, néptáncos, mesés foglalkozás – kisgyermekeknek és anyukáknak, apukáknak.

A gyermekek mesebeli világon keresztül ismerkedhetnek a zene és a tánc alapjaival. A foglalkozás mesebeli utazás az „örök tánc és muzsika” Tündérországba. Ami várható még: az adott évszakhoz, illetve ünnepkörhöz kapcsolódó játékok, mondókák, dalok és tánc, közösségi élmény, ritmus, fantázia, mozgáskoordináció, továbbá a figyelem fejlesztése.

Tarján Vera – Aprószínház

12.00 Csilingelő

A Csilingelő Együttes 2009 szeptemberében alakult, tagjai: Birkás Ildikó (ének, hegedű) és Juhász Zoltán (szintetizátor, gitár).

Repertoárjukban szerepelnek ismerős népi gyermekdalok, mondókák, gyermekversek saját megzenésítésével. A koncerten a gyerekek nem csupán hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak.