Programok a nemzeti ünnepen

Idén rendhagyó módon már augusztus 19-től elkezdődnek az ünnepi programok. Hová érdemes menni, mit érdemes megnézni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 19. szabo.daniel

Idén rendhagyó módon már augusztus 19-től elkezdődnek az ünnepi programok. Hová érdemes menni, mit érdemes megnézni?


Pénteken reggel 10 órától a budai rakparton, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg az idelátogatók, a Magyar Ízek Sétánya elnevezésű program keretében. Az idén másodszor megrendezésre kerülő esemény különlegessége lesz, hogy itt kóstolható meg a Magyarország Tortája címet elnyert kecskeméti barackkal töltött köles-torta, Zila László cukrász munkája. A hazai finomságok vásárlása mellett egyúttal jótékonykodhatunk is, mivel a bevétel 25 százalékát a moldvai csángó gyermekek látásjavítására fordítják, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Vedd fel és láss!” programjának keretében. A rendezvény éjfélig tart és 20-án is folytatódik.

Este 20 órától nagyszabású koncertek várják az ünneplőket három budapesti helyszínen is. A Clark Ádám téren a Mókus és a Fabula Rasa, a Ghymes Együttes, a Dolly Roll majd DJ Lepés Gábor szórakoztat. A Bem téren számos művészt felvonultató egész estés produkcióval készül DJ Dominique. A ’80-as, ’90-es évek és napjaink slágerei a tehetségkutató versenyekről jól ismert fiatal művészeink előadásában elevenednek fel, miközben a háttérben neves lemezlovasok forgatják a korongokat. Fellép többek között: Molnár Ferenc “Caramel”, Palcsó Tamás, Tabáni István, Patai Anna, Wolf Kati, Varga Viktor és Vastag Tamás is. A Vigadó téren az Ed Philips és Memphis Patrol: Elvis live! program, a Supernem, a Heaven Street Seven és DJ Szalai Attila lép színpadra.

A nap folyamán több hivatalos kitüntetés átadására is sor kerül. 16 órától Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke a Parlament Kupolatermében ad át kitüntetéseket a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló tevékenység elismeréséért. Az eseményt a Magyar Televízió online közvetíti. 18 órától pedig a Kisebbségekért Díjakat adja át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kisebbségekért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenység elismerésére.
Szombaton reggel ünnepélyes zászlófelvonással indul a nap, majd tisztavatást tartanak a Hősök terén a köztársasági elnök részvételével.
Nemzeti ünnepünkön az Ország Háza is megnyitja kapuit. A program mindenki számára szabadon látogatható, előzetes regisztráció nem szükséges.

Délután kettő órától történelmi korokat megidéző hajókkal, motorcsónak versennyel, katonai és polgári repülőgépek közreműködésével zajló látványos bemutató kezdődik a Petőfi híd és Margit híd közé eső szakaszon, majd  ünnepi szentmisét tartanak a Szent István Bazilikában.
A program 18 órakor a Szent Jobb-körmenettel folytatiik, a tűzijátik pontban 21 órakor veszi kezdetét úgy Budapesten, mint Baján illetve Debrecenben.

Részletes információk és program itt!