Rajzolj a gyerekkel! – közösségépítő programok országszerte

Rajzpályázat-sorozatot indított a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, első helyszínként Ferencvárost, József Attila költő szűkebb hazáját választva.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2019. március 14. Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A mozgalom célja az akcióval, hogy a rajzpályázat ne csupán egy kiállításban érjen véget, hanem váljon a találkozás, a műalkotások továbbgondolásának kreatív fórumává, egyben közösségteremtő alkalommá. Ezért eredményhirdetés után egy héten át minden galériában, amely országosan csatlakozik a sorozathoz, tematikus foglalkozásokon játszhatnak és rajzolhatnak, festhetnek a gyerekek, valamint előadások, mesealkalmak, bábelőadások gazdagítják a programot. Így lesz ez a Ferencvárosi Művelődési Központban április 8-án kezdődő gyerekrajz-kiállításon is.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke az országos rajzpályázatot elindító ferencvárosi sajtótájékoztatón elmondta, erős helyi közösségek kellenek, hogy megszülethessenek a kívánt gyerekek. Az alapítvány pedig ezzel a sorozattal is segít abban, hogy valódi helyi közösségek formálódjanak.

„Kutatásainkból kiderül, a magány nevű népbetegség továbbra is terjed, egyetemistákat, kismamákat, fiatal felnőtteket, elváltakat, időseket egyaránt érint. Manapság akadozik a kapcsolatteremtés, és ez ellen a betegség ellen szeretnénk közösségteremtő módszerrel küzdeni. Nagyon reméljük, hogy Ferencvárosról más önkormányzatok is példát vesznek.”

„Büszkén vállaljuk az úttörő szerepet a rajzpályázat elindításában” – mondta Bácskai János, Ferencváros polgármestere, aki József Attila és édesanyja kapcsolatáról beszélt. A költő családja 14 év alatt 19 helyen lakott Ferencvárosban, ez alatt rengeteg szomszéd, rokon, ismerős, vagyis a kisközösségek segítettek rajtuk. „Azóta száz év eltelt, az önkormányzat sok területen, szociális, kulturális szolgáltatásokkal járul hozzá a közösségfejlesztéshez” – tette hozzá a polgármester.

A Mama című rajzpályázat óvodás, 1-2. osztályos illetve 3-4. osztályos korcsoportban indul a ferencvárosi oktatási intézmények körében. A pályaműveket március 31-én vasárnap 17 óráig lehet beadni a Ferencvárosi Művelődési Központban. Az ünnepélyes eredményhirdetés és kiállítás-megnyitó ugyanitt április 8-án 14 órakor lesz. A művek április 12-ig lesznek láthatóak.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom nevében Skrabski Fruzsina az eseményen átadta a Családbarát Hely címet a Ferencvárosi Művelődési Központnak, az elismerést Hantos-Jarábik Klára, a központ igazgatója vette át Bácskai János polgármester jelenlétében.