Reflektorfényben az apukák

Apává válni sokkal egyszerűbb, mint annak lenni - tarja a mondás, s valóban, az édesapák is megérdemlik, hogy az anyukákhoz hasonlóan kitüntetett figyelmet kapjanak az év egy jeles napján. Míg a katolikus hagyomány Szent József márciusi napjához köti, egy amerikai szokás kapcsán lassan az  egész világon június 19-én ünnepelik Apák Napját.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 19. czefernek.lena

Apává válni sokkal egyszerűbb, mint annak lenni – tarja a mondás, s valóban, az édesapák is megérdemlik, hogy az anyukákhoz hasonlóan kitüntetett figyelmet kapjanak az év egy jeles napján. Míg a katolikus hagyomány Szent József márciusi napjához köti, egy amerikai szokás kapcsán lassan az  egész világon június 19-én ünnepelik Apák Napját.


Az elmúlt időszakban egyre nagyobb szerepet kaptak az édesapák, akiket már nem csupán puszta családfenntartóként tartanak számon. Az apuka a családi élet tevékeny részese lett századunkban, aki az anyukával kiegészülve, néha a női feladatokat is ellátva gondoskodik családjáról. Ehhez a változáshoz kapcsolódik a viszonylag újkeletű ünnep, az Apák Napja, amely egy amerikai hölgy, a Washingtonban született Sonora Smart Dodd nevéhez fűződik.

A nő édesapja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét, eredetileg neki szeretett volna emléket állítani lánya.  Az eredeti ötlet akkor kapta meg a kellő lökést, mikor Anna Jarvis megalapította az anyák napját,  így az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben, az ünnepet pedig hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.

Noha a katolikus egyház az Apák Napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja, a legtöbb országban már a júniusi időponthoz igazodva tartják számon az ünnepet, amelyet a Valentin Naphoz hasonlóan igyekeznek a kereskedők is kihasználni: speciális, apukák számára készült ajándékokkal és programokkal kedveskednek az apukáknak, no és persze az egész családnak.

 

“Gyermekkorban nincs másra nagyobb szükség, mint apa védelmére”
       Sigmund Freud    
 
“Nem számít, hogy ki volt az apám. Az a fontos, hogy én kire emlékszem”
    Anne Sexton    

“A legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat”
     Theodore Martin Hesburgh

“Áldott az az ember, akit sok gyengéd hang szólít apának”
     Lydia Maria Child

 

Fotó: Flickr/PedroCanción