Régi játék is jó játék

Nem csak a gyerekek szeretnek játszani, hanem mi, idősebbek is. Régebben voltak olyan "filléres" játékok is, amelyek remekül szórakoztattak bennünket. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány olyat, amiből szinte pár forintból megoldható a garantált jókedv.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 05. gergő

Nem csak a gyerekek szeretnek játszani, hanem mi, idősebbek is. Régebben voltak olyan “filléres” játékok is, amelyek remekül szórakoztattak bennünket. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány olyat, amiből szinte pár forintból megoldható a garantált jókedv.


 

Pár évtizeddel ezelőtt, nagyszüleink, szüleink korában még nem voltak olyan hiperszuper játékok, mint manapság, mégis jól el tudtak szórakozni az emberek. Az akkori játékok tényleg társas játékok voltak, összehozták a barátokat, nem úgy mint manapság, a magányos, számítógép előtti agyfárasztás.

Listánkban nem lesz benne az új techniklego, és nincsenek benne villódzó képek, de higgyétek el, ezek nélkül is jól fogunk szórakozni. Ráadásul ezek a tippek nem kerülnek sokba, mégis sokat érnek!
 

Rónázás

Egy vonalat húzunk a betonra, vagy a földbe. A cél, hogy minél közelebb dobjuk a vonalhoz a pénzérméket, vagy kavicsokat, gombokat. A győztes, akinek minél több tárgya kerül közel a vonalhoz.                          

Csúra

Minden játékosnak van 3 sorban 3 szem gombja/kavicsa/kukoricája. Az egyes számú játékos kigondolja, hogy melyik legyen a kiválasztott szem, azaz a csúra. Ezt megbeszéli a harmadik, negyedik, sokadik számú játékossal. Fontos, hogy ezt a második ne tudja meg. Amikor megtörtént a kiválasztás, a lényeg, hogy a második játékos minél több szemet el tudjon venni az első soraiból. Mikor a kiválasztott szemhez ér, a többiek csúrát kiáltanak, és folytatódik a játék a következő kiválasztással. A győztes, akinek minél több szem gyűlt össze.

5 kérdés, 5 válasz

Ez a játék kicsit „fiatalabb”, mint az előzőek. Öt kérdést írunk egymás alá egy papírra: Ki/Mi? Mikor? Hol? Kivel? Mit csinált? Miután kitöltöttük az első kérdésre a választ, azt lehajtva tovább adjuk a mellettünk ülőnek. Mikor az összes kérdésre válaszoltunk, akkor a papírt széthajtva láthatjuk, hogy mi jött össze. Az így kapott összevisszaság mindig jó kedvet hoz a játékosoknak.

Szócserélő

Egy történetből kivesszük az igéket/mellékneveket/főneveket. Megkérjük a többieket, hogy mondjanak nekünk abba a műfajba tartozó szakavat, amiket kivágtunk a meséből. Mikor elkezdjük olvasni a történetet, a hiányzó szavak helyére be kell rakni egy szót, amit az olvasás előtt mondtak barátaink. A végén, ha elolvassuk a mesét egyben, az oda nem illő szavak miatt egy viccs történetet fogunk kapni. Ezzel a kisebbeknek játszva lehet megtanítani akár az ige, melléknév és főnév fogalmát, és pluszban egy jó kis történetet is megírhatunk velük közösen.

Faroktűzés

Kinyomtatunk egy állatot ábrázoló képet. Ennek az állatnak levágjuk a farkát. A lényeg, hogy bekötött szemmel a helyére tudjuk rakni. Születésnapokkor, vagy akármilyen zsúr játékai közt jókedvet fog okozni, mikor láthatják társukat a szamár fejére helyezni annak farkát.

 

Ti milyen játékokra emlékeztek?