Rejtély Budapesten: nem tudni, mitől lettek rosszul a gyerekek

Kedd reggel sem találtak semmilyen veszélyes anyagot abban az iskolában, amelyet hétfőn kétszer is kiürítettek, miután több mint húsz diák rosszul lett - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 12. szabo.daniel

Kedd reggel sem találtak semmilyen veszélyes anyagot abban az iskolában, amelyet hétfőn kétszer is kiürítettek, miután több mint húsz diák rosszul lett – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.


Kisdi Máté elmondta: a szakemberek kedden kora reggel ismét végigjárták a kétszintes épület minden szegletét, de műszereik semmilyen határérték feletti anyagot nem mutattak ki, sem szén-monoxidot, sem más földgázszármazékot. Így az iskolát a fővárosi katasztrófavédelem kedd reggel átadta az intézményvezetőknek.
A szóvivő az MTI kérdésére, hogy akkor mi okozhatta a gyermekek rosszullétét azt mondta: műszereik erre nem tudnak magyarázatot adni.     
Az iskola portáján az MTI-vel azt közölték: kedden ismét lesz tanítás az iskolában.     

A tömeges rosszullét miatt a XX. kerületi János utcában lévő iskolát hétfő délelőtt kiürítették; több száz diák hagyta el a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium kétszintes épületét. A tűzoltók és a Fővárosi Gázművek szakemberei méréseket végeztek az épületben, de a levegőben semmilyen rendellenes anyagot nem mutattak ki.     

A tanulók a déli órákban visszatérhettek az épületbe. Kora délután azonban, amikor felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, újra kiürítették az épületet; a gyerekeket a szomszédos utcában lévő iskolába vitték át.     

Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója az MTI-nek korábban azt mondta: a gyermekek állítólag egy ismeretlen eredetű szagra panaszkodtak, de ennek érdemi okát a szakemberek nem találták.     

Zacher Gábor, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának vezetője az MTI-vel azt közölte: hozzájuk 17 gyermeket szállítottak be, a diákoknál szén-monoxid-mérgezésre utaló tüneteket diagnosztizáltak. A gyermekek állapota oxigénterápiára javult. Többségüket már haza is engedték, három gyermeket tartanak még bent megfigyelésre – mondta a főorvos.     Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház orvos-igazgatója az MTI-vel azt közölte: összesen 36 gyermekeket szállítottak az intézmény toxikológiai osztályára fejfájás, hányinger, szédülés, enyhe mérgezés tüneteivel. A gyermekek állapota kielégítő – tette hozzá.