Rekordszámú pályamű az idei Gyerek ARC-on

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 03. czefernek.lena

A Gyerek ARC történetében az eddigi legmagasabb számú, 1000 darab pályaműből választotta ki a zsűri azt a 80 db-ot, amely óriásmolinóra nagyítva megtekinthető lesz 2012 szeptemberében a Millenáris Parkban.


A zsűri tagjai ez évben Zséda, énekesnő, Szalóki Ági, előadóművész, dalszerző, Baranyai András és Tóth Andrej, grafikusok, Roy Katalin a Hankook kommunikációs vezetője, Mező Dóra az EU kommunikációs képviselője, valamint az ARC részéről Bakos Gábor és Bolgár Eszter voltak.

Az 5. Gyerek ARC pályázati kiírása ez évben a környezettudatosság felé terelte a 6-14 éves gyerekek gondolkodását. A felhívás ismét Biox – a Gyerek ARC kabalafigurája – levelének nyomán született, aki szerint, ha valamire annyira vágyunk, hogy azt pontosan le tudjuk rajzolni, az valóra is válik. Milyen az a jövő, amelyben szívesen élnének a gyerekek? Erre a kérdésre kereste a választ a kis marslakó bőrébe bújva a szervező ARC és a főtámogató Hankook Tire Kft.

A Hankook Tire azért döntött a pályázat támogatása mellett, mert korunk egyik égető problémájáról, a környezet védelméről, a fenntarthatóságról, a jövőről éppen a jövő letéteményeseit, a gyerekeket kérdezte meg.– Nagy élmény volt a zsűriben való részvétel, ugyanakkor nagy kihívás is, mert a gyerekek fantáziája és kretivitása szerencsére határtalan, nehéz volt a rengeteg csodálatos alkotás közül győzteseket választani. – nyilatkozta Roy Katalin, a Hankook Tire kommunikációs vezetője.

A pályázati kiíráshoz csatlakozott az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletet is, „A nagyszüleim tényleg nagyok!” témával, hiszen 2012 – Az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. A 6-9 éves korosztály „Kicsik, nagyok együtt nagyok!”, a 10-14 éves korosztály pedig az „Őseim a hőseim!” címmel alkottak a témán belül.

A pályázattal az volt a célunk, hogy tudatosítsuk, mennyire fontos a generációk közötti párbeszéd. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a 60 éves emberek is aktív tagjai a társadalomnak. Szolidárisnak kell lennünk minden korosztállyal, ezt hivatott ösztönözni az európai év is, hogy a generációk között falak helyett párbeszéd és együttműködés legyen. Ahogyan ezt az egyik kiírás címe is mondja: Kicsik, nagyon együtt nagyok! – mondta el Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

– Jó volt látni, hogy a 6-14 éves korosztály hogyan képzeli el jövőnket! Minden, minket körülvevő káros hatás és folyamat ellenére milyen sokféle és határozott a gyerekek jövőképe.  Ugyanakkor nagyon megható volt a “Nagyszüleim tényleg nagyok” altémára érkezett képek érzékenysége, őszintesége és szeretettelisége. – nyilatkozta Bakos Gábor, az ARC ügyvezető igazgatója.

„Egy öt éves kisfiú anyukája vagyok, aki imád rajzolni, festeni, alkotni. A zene, a képzőművészetek olyan régiókba repítenek, ahová az emberi szavak, tettek is csak nehezen jutnak el. Úgy érzem a majdnem 1000 rajz áttekintésével áttekintő képet kaphattunk a gyerekek jövőképéről, gondolkodásmódjáról. Néhány pályázati mű kimagaslott gondolatiságában, képi világában, mélységében. Nagy örömmel vettem részt a zsűrizésen- mondta a pályázati anyagról Zséda.

A Gyerek ARC történetében az eddigi legmagasabb számú, 1000 darab pályamű született. Ebből választotta ki idén a zsűri azt a 80 db-ot, amely óriásmolinóra nagyítva megtekinthető lesz 2012 szeptemberében a Millenáris Parkban.

A 2012. szeptember elején, a Millenáris Parkban ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjátadással nyitja meg kapuit a  Gyerek ARC kiállítás, mely nemcsak a gyerekekhez szól, hanem minden generációt megszólít, minőségi szórakozást, kikapcsolódást nyújtva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.