Repülő kutyák, vizi bábszínház és a nagy mesélő – mit csináljunk hétvégén?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 15. czefernek.lena

Nincs még ötletetek a hétvégére? Az alábbi programkínálat valamelyik színe biztosan elnyeri majd tetszéseteket!


Kabóciádé Családi Fesztivál

(Veszprém, Séd-völgy – június 15-17.)

A Kabóciádé a nyár első fesztiválja Veszprémben, az egész családnak. Szabadtéri bábelőadásokat láthatnak a Kolostorok és Kertek területén, a Séd-völgyben, kitelepül a Kabóca Házikó a legkisebbeknek készült előadásokkal és játéktérrel. Kézműves foglalkozások és szabadtéri kreatív játékok várják az érdeklődőket.

Csodák Éjszakája

Budapest, Csodák Palotája, június 16. 18:00

A Csodák Palotája idén is különleges bemutatókkal és izgalmas kísérletek garmadájával készül az éjszakai műszakra ezen a szép, összmúzeumi ünnepen. Itt a tudomány egy sokkal barátságosabb arcát mutatja majd meg.

Helka – a Balaton tündére

(Esti szabadtéri vízi bábszínház Veszprém, Kolostorok és Kertek Szabadtéri Színpad – június 15-16.)

A Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben a Burok-völgy barlangok szaggatta szurdokában sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron. Az egyetlen remény Kamor, a Bakony varázslója…

Repülő kutyák

Budapest, Óbudai-sziget, június 16 – 17.

Először rendezik meg az idehaza is roppant népszerű kutyás-frizbis sport Európa-bajnokságát a két mozgalmasabb, látványosabb változatból. A repülő kutyák és gazdáik ezen a hétvégén a Dog Chow Disc Dogathon & Xtreme Distance versenyen…

Madagaszkár 3.

(magyarul beszélő, amerikai animációs film, 85 perc)

Alex, az oroszlán, Marty, a zebra, Gloria, a víziló, és Melman, a zsiráf még mindig azon küszködnek, hogy hazajussanak szeretett városukba, New Yorkba, és persze Julien király és a pingvinek is csatlakoznak a komikus kalandhoz. Útjuk során átszelik Európát, ahol megtalálják a tökéletes álcát: egy vándorcirkuszt, amit átalakítanak – Madagaszkár stílusban.

85 éves lenne Dargay Attila

Születésnapi vetítéssorozat

Budapest, Uránia, június 20 – 24.

Pontosan 85 éve született hazánk egyik leghíresebb rajzfilmrendezője, Dargay Attila. Az évforduló méltó megünneplésére az Uránia Nemzeti Filmszínház öt napon keresztül tartó megemlékezést rendez, melyen terítékre kerülnek a művész összetéveszthetetlen stílusú, gyermekbarát alkotásai is.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca – kiállítás

(Budapest, Millenáris – június 12. – augusztus 12.)

A Bogyó és Babóca Bábkönyv – melyben Bartos Erika, a sorozat szerzője az eddigiektől eltérően nem rajzokkal, hanem saját készítésű bábjelenetekkel illusztrálta meséjét- a 2012-es Ünnepi Könyvhéten jelenik meg. A könyvhetet követően a 17 db nagyméretű eredeti, egyedi díszletből, bábjelenetből kiállítás nyílik a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában. A mesevetítéssel egybekötött kiállítás-megnyitóra szeretettel várnak a szervezők kicsiket és nagyokat egyaránt.

Vackor kalandjai

(Budapest, Városmajori Szabadtéri Színpad – június 17. vasárnap 10:30)

Vackor alakja elevenedik meg a színpadon, hogy kedves és humoros utazásra invitálja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Főhősünk egy esetlen, de nagyon bájos kis maci, aki egy kora őszi napon elcsatangolva egy öreg fa árnyékában leheveredve boldog álmodozásba merül. Csintalan falevelek repítik Álomországba, ahol barátaival számtalan, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandba keverednek, hogy végül elérkezzenek a tanulságos végkifejlethez.

Nyári alkotóműhely a Műcsarnokban

(Budapest, Műcsarnok – június 18-29.)

A Műcsarnok idén is megrendezi két hetes nyári alkotóműhelyét. A résztvevők a gyermekstúdióban, az előadóteremben, a kiállítótérben valamint a Városligetben izgalmas képzőművészeti programokon vehetnek részt. A gyerekek a két hét alatt különféle képzőművészeti technikákat – pl.: festés, agyagozás, gipszöntés, papírmasé-készítés, makettezés, krétarajz, szénrajz, olajpasztell, fotomontázs – ismerhetnek meg.

Múzeumok éjszakája: az egyházi múzeumok is gazdag programmal készülnek

Idén immár tizedik alkalommal várják az érdeklődőket június 16-án a Múzeumok Éjszakájára. A programsorozatban a keresztény múzeumok is aktívan részt vesznek.

A Múzeumok Éjszakáján a fővárosban 92 intézmény 102 helyszínen, vidéken pedig 126 intézmény 176 helyszínen kínál kulturális programokat és szórakozást.

Esztergomban a Keresztény Múzeum 18 és 24 óra között várja színes programokkal a látogatókat. Fedezd fel a garamszentbenedeki bencés apátságot! címmel múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyermekeknek, a felnőttek tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a garamszentbenedeki bencés kolostor életével. Az esztergomi bazilika este 8 óráig várja a látogatókat, s a Prímás Pince is különleges programmal fogadja az érdeklődőket. Az esztergomi részletes program és a plakát itt található.

Székesfehérváron az egyházmegyei múzeum már délután 4 órától várja a legkisebbeket zenés gyermekfoglalkozásra, de szerepel programjukban borkóstoló, dzsesszkoncert és természetesen tárlatvezetés is.

Pannonhalmán jövő hét végén tartják a Múzeumok Éjszakáját: június 23-án, szombaton éjjel éjszakai tárlatvezetésen tárulnak fel a főapátság sötét termei, majd bagolytúra néven éjszakai kalandozásra lesz lehetőség az apátság 210 éves arborétumában.

További részletek a Múzeumok Éjszakája honlapján.