Sokkoló karácsonyi luxusajándékok

Nagy-Britanniában a várakozásokkal szemben karácsony előtt visszafogták magukat a fogyasztók. A boltokban olyan prémium-kategóriás ajándékokat is lehetett látni, amelyek árai sokkolóak az átlagember számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 25. bencze.aron

Nagy-Britanniában a várakozásokkal szemben karácsony előtt visszafogták magukat a fogyasztók. A boltokban olyan prémium-kategóriás ajándékokat is lehetett látni, amelyek árai sokkolóak az átlagember számára.


Akar ön babaházat venni egy magyarországi vidéki családi ház áráért? A Mulvany and Rogers angol gyártóhoz kell fordulnia, ha van rá felesleges pénze. A kézzel faragott elemekből álló játékházak kezdőára 16 ezer font, ami 5 millió 600 ezer forintnak felel meg. Ha extrákat is kérünk hozzá, akkor az ár már 21 ezer angol fontra is felmehet.

A Guardian című lap karácsony előtt összeállítást közölt a luxuskategóriás ajándékokról, de úgy, hogy felsorolta a “normál áras” alternatívákat is. Tehát, ha valakinek véletlenül nincs pénze a drága babaházra, akkor választhatja a mindössze 105 fontba kerülő változatot – igaz, több, mint 30 ezer forintért ez is luxusajándéknak tűnik.

A parfümök kategóriájában a Clive Christian nevű brit cég gyártja a világ legdrágább kölnijét – egy darab 30 ml-es üveg ára 2700 angol font, azaz valamivel kevesebb, mint egymillió forint. Hol máshol lehetne ilyet venni, mint a patinás londoni Harrods áruházban. Ennél százszor olcsóbbak a David Beckham vagy Lady Gaga nevével reklámozott parfümök.

Nem tudni, hányat adnak el belőle, de a John Walker and Sons whisky-gyártó a királynői évfordulóra piacra dobta egy különleges kristályüvegbe töltött, 100 ezer fontos italát. Ennyi pénzből már Angliában is lehet házat venni – igaz nem Londonban. A drága nedű potenciális vásárlóinak időpontot kell kérniük. Az alternatíva a 4000 forint körüli Highland Pride whisky az olcsóságáról ismert Asda szupermarketláncnál.

Női kézitáskából is talált olyat a Guardian, amelynek megvásárlása egy ingatlanbefektetéssel érhet fel. Jelenleg a Ralph Lauren fekete címkés, de valójában lila bőrtáskája, a Ricky a menő. Ez a táska alligátorbőrből készült (tehát tulajdonosa Londonban az állatvédők dühének lehet kitéve az utcán). Fémcsatjai aranyborításúak. Szintén a Harrodsban árulják és szintén egy vidéki magyar családi ház áráért kapható, azaz 16 ezer fontért. Akinek nincs pénze rá – kinek van? -, az már 27 fontért vehet magának hasonló kinézetű, bár műbőr táskát a Sole Diva Shoes cégtől.

Mandzsettából is lehet olyat kapni, amire egy átlagembernek személyi kölcsönt kell felvennie. A Jack Row Architect arany és Swarowski-kristályokkal díszített ékszere 9 ezer fontért, azaz csekély 3 millió fontért vihető el a Harrodsból.

Ágazati elemzők szerint a britek az idén jelentősen visszafogták a karácsonyi költekezést. Ebből leginkább a szupermarketek és az olcsóbb ruhákat árusító áruházak profitálnak.