SOS ajándékötletek kicsiknek és nagyobbaknak

Aki Karácsonyra még nem kezdett el ajándékokat beszerezni, annak még nem késő elkezdeni, a tömeg várhatóan csak egy hét múlva, illetve az Ünnepeket megelőző hosszú hétvégén indul. Adunk néhány tippet, kinek mivel kedveskedhetünk az ifjabb korosztályból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 11. szabo.daniel

Aki Karácsonyra még nem kezdett el ajándékokat beszerezni, annak még nem késő elkezdeni, a tömeg várhatóan csak egy hét múlva, illetve az Ünnepeket megelőző hosszú hétvégén indul. Adunk néhány tippet, kinek mivel kedveskedhetünk az ifjabb korosztályból.


Vagy a baráti körben, vagy családi körben, de mindenkinél garantáltan előfordul jó pár gyerek, akiknek a Karácsony az ajándékokról szól. Alapvetően a jó gyerek mindennek örül, de néha a meggondolatlan vásárlásokkal felesleges terheket rovunk a szülőkre. Lássuk tehát, mik azok a dolgok, aminek mindkét fél örül, ha az kerül elő az ajándékdobozból.

0-3 évesek

A korosztállyal kapcsolatban két aspektus a megjegyzendő: szülőfüggőség és tudásbővítés. A csecsemők az óvodás korig naponta százszor annyi ismeretet táplálnak az agyukba, mint mi egy átlagos napon, sőt, ők általában meg is jegyzik a tapasztaltakat. Plusz a szülőfüggőség miatt ebben a korban még a szülőnek ÉS a gyereknek adunk ajándékot. Megszívlelendő szintén, hogy mennyire felszerelt a háztartás, egy többgyerekes családnak például már valószínűbb, hogy minden alapdologból több van, míg egy első babánál nem gond a harmadik rágóka sem. Ebben a szellemben a korosztálynak ajánlott ajándékok: apróságok, amit a szájába vehet, színes holmik, amit pl. az ágyához lehet akasztani, illatos párnák (árulnak pl. levendulatöltetűt, ami segít az elalvásban), vagy egy-egy ruhanemű, ami – ha nem vagyunk biztosak a méretben – legyen inkább felsőruházat, vagy ágynemű, ami meg fogyócikk. Szintén fogyócikk, így soha nem zavar: a kádjátékok. Gyerekeknél ajánljuk, akik már tudnak egyedül ülni a fürdőkádban (kb. 1 éves kortól). Ha ismerjük a család ízlését, választhatunk megfelelő babakozmetikumokat, ha nem ismerjük, vehetünk finom babateát, bio nassokat, vagy természetes összetevőkből kevert kozmetikumokat (krémek, samponok, fürdetők), azzal nem hibázhatunk. Szintén jó visszhangja van viszont – ha a bio holmik mellett döntünk – ha mi magunk készítjük el a pl. kekszet, így biztosra mondhatjuk, hogy nincs benne mesterséges anyag, egy mellékelt szép fémdoboznak pedig az anyuka is örülni fog.

3-6 évig

A boldog óvodás korszak! Itt a gyerek úgy működik, hogy a 200+1. kisautó vagy baba is fantasztikus meglepetés, egyszerűen soha nem lehet elég belőlük. Ha ismerjük a gyerek és a család ízlését, nyugodtan vehetünk olyan játékot, amiből már tudjuk, hogy van neki, a gyerek örülni fog. Egyre inkább előtérbe helyeződik azonban a tárolóhely szempontja, ezért ha veszünk valamit, mindenképp egyeztessünk a szülőkkel. Ér olyat is kérdezni, hogy van-e valami, ami elfogyott, elkopott, vagy nem tudnak beszerezni. Ha „vaktában ajándékozunk”, érdemes valami készségfejlesztő játékot adni. Ekkortájt már beszélnek a gyerekek, ismerkednek a betűkkel és a számokkal, és szeretnek minden „varázslatot”: mágnestáblákat, autópályákat, amin átsuhan fejjel lefelé a kisautó, össze-vissza mozgó fogaskerekeket stb.

6-9 évig

Elmúlt az a korszak, hogy a kislányok az autóknak is, a kisfiúk pedig a babának is örüljenek, már iskolába járnak, és ez a közeg új szerepekbe kényszeríti őket: a társadalmi normákba. Ennek megfelelően szeretnek mindent, ami divatos, előtérbe kerülnek a rajzfilmhősös AKÁRMIK (tényleg), amire a kedvenc figurájukat nyomják az remek, és ha nem is ismerik a tárgyat magát, megtanulják használni. Vannak családok, akik ezt a tendenciát tudatosan kizárják az életükből, ezért ha ilyesmit veszünk, mindenképp kérdezzünk rá, hogy nem zavar-e. Kisebb sulis kellékek, mint uzsonnásdoboz, tolltartó, tornazsák, pólók, stb. biztos nem zavarnak a szülőknél sem, sőt jelentős terheket vesznek le a vállukról a beiskolázásnál. Emellett pedig építsünk a közkultúrára: igényes (!) könyvek, vagy a fogyócikkekre: ceruzák, hegyezők, festékek, kreatív papírok, barkácskellékek (fiúknak).

Általános viszont az ajándékozásnál: mindig nyugodtan kérdezzük meg a szülőket, hogy jó ajándékban gondolkodunk-e. Úgyis a gyereket akarjuk meglepni, ezért nem árulunk el semmit azzal, ha hagyjuk a szülőt is rábólintani.