Szabadtéri bulin bedobható játékok

A következő játékokat bevethetjük gyerekzsúrokon, kerti partykon, kicsiknél és nagyoknál egyaránt, amikor már kifogytunk a fogócska-bújócska jellegű alapötletekből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 30. szabo.daniel

A következő játékokat bevethetjük gyerekzsúrokon, kerti partykon, kicsiknél és nagyoknál egyaránt, amikor már kifogytunk a fogócska-bújócska jellegű alapötletekből.


Persze aki szabadtérre szervez, eleve adja akész programot: a kertet, ahol a gyerekek és felnőttek szervezés nélkül is jól érzik magukat. Mégis, van oylan helyzet, hogy összeverődik a társaság, és jó volna valami vicceset, felpörgetőset, vagy épp ellenkezőleg: lepörgetőset játszani (pl. gyerekzsúr vége előtt, amikor már jó lenne, ha elfáradnának). A következő játékokban az a legjobb, hogy nincsenek korhoz kötve: minden korosztály jól szórakozhat velük, és még a kevert korú társaságot (szülők-gyerekek) is elbírják! Annak megfelelően pedig, hogy mennyire mozgós a társaság, mindenki fog kedvére valót találni köztük.

1.    Fordított bújócska

A klasszikus bújócska kifordított helyzetéből indul a játék, egy ember bújik, a többi számol. A számolóknak kijelölünk egy helyet, ők együtt és hangosan, a szemeket természetesen eltakarva számolnak. A bújó addig elbújik. Eddig egyszerű, csakhogy: a számolók keresésbe kezdenek, szétszóródva a terepen. Aki megtalálja az elbújtat, nem szól a többieknek, hanem megpróbál észrevétlenül mellébújni. Így egyre kevesebb ember keres, de ez az elején fel sem tűnik, csak az egyre nagyobb csendből sejtheti a kereső, hogy kezd magára maradni. Végül elég nagy móka felfedezni egy rajnyi embert a bokor alatt (általában már mindenhol kilógnak a búvóhelyről). Aki utoljára veszi észre a csoportot, az lesz a következő körben a bújó.

2.    Bújó-fogó

Egy elsőre könnyűnek tűnő játék (megértésben az is, csak kivitelezésben nehezedik!), ami alaposan megmozgatja, lefárasztja a játékosokat. Egyvalaki behúnyt szemmel számol, kezdésként elég magasról, pl. 20-ról visszafelé. A többiek dolga, hogy elbújjanak, de elbújás előtt, induláskor meg kell érinteniük a számoló ruháját. Ha ez megvan, már rohanhatnak, amilyen messze csak tudnak, a számoló ugyanis, ha végére ért a számolásnak, csak három lépést tehet meg a kereséskor. Ha eközben meglát valakit, hangosan mondja a nevét és hogy hova bújt, így az kiesik, és ne aggódjunk: nagyon jót fog szórakozni a továbbiakon. Ha a számoló nem talál már több embert, akkor megint befogja a szemét és hangosan számolni kezd, demost már eggyel kevesebbről visszafelé (tehát 19-ről). Az elbújtaknak vissza kell rohanniuk a számolóhoz, mert csak azután bújhatnak el megint, ha megérintették a ruháját. Ez hatalmas kavalkádot okoz mindig, és sok kör kell ahhoz, hogy a gyerekek rájöjjenek: elsőkből lesznek az utolsók, minél messzebb sikerül szaladnia egyik körben, annál keservesebben vergődik vissza és megint el a másikban. A számoló pedig minden körben eggyel kevesebbről számol, egészen nulláig, deaddig úgysem jutnak el: háromnál-négynél már nincs elég idő az odaszaladásra és elbújásra, tehát tényleg az győz, aki a legjobban lövi be a távolságokat és a legjobb „instant” búvóhelyet találja meg.

3.    Harci puszi

Egy módfelett szellemes játék, ahol a játékosok csókjaikkal kergetik egymást. Influenzaszezonban vagy visszafogottabb társaságoknál lehet harci pacsit is játszani, de ha tehetjük, próbáljuk meg tényleg puszival, mert azzal a legfeloldóbb, legszórakoztatóbb a látvány ill. a játék is. A játék egyszerű: körben ülnek a játékosok, középen egy széken ül a király. Minden játékosnak (a királynak is) van egy száma, 15 gyereknél pl. 1-15-ig megkapják a számokat sorban. A király két számot mond hangosan: az első számmal kijelöli a testőrét, a másodikkal a támadóját. A támadó dolga, hogy megpuszilja a királyt, ezzel letaszítva trónjáról, a testőr dolga, hogy semlegesítse a támadást, vagyis  megpuszilja a támadót. Akinek előbb csattan el a puszija a célszemély bármely testrészén, annak az akciója sikerült. Általában hatalmas hahota kíséri, ahogy a testőr kergeti a támadót, miközben az a középen rettegő királyhoz vagy királynőhöz próbál férkőzni. Garantáltan felold minden hangulatzavart!

4.    Kártyás körbeülős

Ehhez a játékohoz kelleni fog egy pakli kártya a négy szín miatt. Kicsiknek csinálhatunk sima színes lapokat is, most francia kártyával magyarázzuk a játékot. A játékosok körben ülnek széken vagy párnán, a lényeg, hogy látszódjék, honnan indulnak. Céljuk ugyanis, hogy körbevándorolják a kört és visszaérkezzenek a saját helyükre, akinek sikerült, az nyer. Ehhez a játékvezető mindenkinek ad egy lapot a pakliból, mindenki megjegyzi a saját színét: pikk, kőr, treff, vagy káró.  A játékvezető visszagyűjti a lapokat, majd a teljes paklit elkezdi fellapozni, mindig hangosan bemondva, melyik szín következik. Amelyik szín következik, annak a tulajdonosa eggyel jobbra továbbül. Ha ott ülnek, akkor az ölébe ül a másiknak. Csak a felsők mozoghatnak, ezért ha valakinek kijön a színe, de ülnek az ölében, várnia kell, míg az illető(k) továbbáll(nak). Nem ritka az ötös-hatos emeletes ülés sem, de a látszat ellenére a legalsók nevetnek mindig a leghangosabban.