Szülés közelről a Kutatók Éjszakáján

Az érdeklődők oktató segítségével végigkísérhetik a szülés folyamatát, a vállalkozó kedvűek pedig akár le is vezethetnek egy szülést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Az országban elsőként (2016-ban) a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán kezdtek az oktatásban alkalmazni egy olyan valósághű szülészeti szimulátort, amely az anyai- és magzati paraméterek monitorozása mellett alkalmas a szülés különböző szakaszainak bemutatására, valamint különböző beavatkozások kivitelezésére. A Kutatók Éjszakáján most az érdeklődők az oktató segítségével végigkísérhetik a szülés folyamatát, a vállalkozó kedvűek pedig akár le is vezethetnek egy szülést.

***

Farfekvés, szülés utáni vérzés, vállelakadás – csak néhány azok közül a szülési komplikációk közül, amelyeket az elméleti képzés részeként is be lehet gyakorolni a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának páciens szimulátorán. Az élethű, várandós nőt formázó „okosbábu” többféle pozícióba állítható, valósághű reakciókat ad, és előre ki lehet választani, hogy milyen típusú szülést szeretne gyakorolni a hallgató – a normáltól a szülészeti sürgősségi esetekig számtalan helyzetet ki lehet próbálni rajta.

A szimulátor a fej- és farfekvéses szülés, a méhlepény megszülése, a vállelakadás, a baba nyakára tekeredő köldökzsinór bemutatására egyaránt alkalmas, továbbá az újszülött sírása, állapota, valamint a szülés utáni hüvelyi vérzés is szemléltethető rajta. De nemcsak a szülés, hanem az azt megelőző, illetve az azt követő állapotok modellezésére is tökéletes az eszköz, amely egy külön erre a célra berendezett szülőszobában kapott helyet, hogy teljesen valósághű körülmények között gyakorolhassanak a hallgatók.

Fotó: semmelweis.hu

Szülés közelről

szeptember 28 @ 17:0017:45

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

Vas u. 17.
Budapest, 1088 Magyarország